Pemeriksaan

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Sukan kesihatan, sukan kecergasan, sukan pencegahan, sukan pemulihan, daya tahan aerobik, latihan ketahanan, sukan ketahanan dan pembakaran lemak Bahasa Inggeris: kesihatan

Kesihatan Definisi

Menjadi sihat bukan hanya bermaksud bebas dari penyakit, tetapi kesihatan juga merangkumi aspek psikologi dan sosiologi selain dari aspek fisiologi. Oleh itu, menurut WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), kesihatan adalah keadaan kesejahteraan fizikal, mental dan sosial yang menyeluruh. ("Kesihatan adalah keadaan kesejahteraan fizikal, mental dan sosial yang lengkap dan bukan sekadar ketiadaan penyakit atau kelemahan")

Sukan Kesihatan Definisi

Di bawah sukan kesihatan semua bentuk sukan diringkaskan, dengan penerimaan, peningkatan dan pencegahan kesihatan difahami sebagai tujuan utama. Oleh itu, sukan berperanan dan diterapkan terutamanya dalam pencegahan dan pemulihan. Sukan adalah asas untuk kesihatan dan merupakan tonggak keempat di penjagaan kesihatan sistem di samping rawatan akut, pemulihan dan penjagaan kejururawatan.

Konsep kesihatan

Kesihatan fisiologi merujuk kepada fizikal keadaan. Faktor penentu di sini adalah prasyarat fizikal dan bersyarat, kekuatan sistem imun dan kecenderungan genetik. Nilai rujukan lebih lanjut yang mempengaruhi kesihatan fisiologi adalah, selain usia dan pemakanan biologi, sikap sihat secara umum terhadap kehidupan.

Semua sifat keperibadian diringkaskan di bawah kesihatan psikologi. Sikap dan pandangan mengenai sikap yang berbeza terhadap kehidupan, seperti rokok, pengambilan alkohol, dan lain-lain termasuk di sini.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri watak, ketahanan terhadap tekanan dan keupayaan untuk berehat juga menentukan kesihatan mental. Kesihatan sosiologi menentukan keadaan di mana orang berinteraksi antara satu sama lain. Persekitaran keluarga, rakan, pekerjaan dan kenalan, kedudukan dalam masyarakat dan kemampuan untuk berkomunikasi adalah prasyarat untuk kesihatan sosial.

Keperibadian individu setiap orang, bagaimanapun, adalah perilaku tingkah laku yang unik dan relatif stabil yang bertahan sepanjang masa dan tidak boleh diabaikan. Catatan: Konsep keperibadian harus digunakan dengan berhati-hati, kerana percubaan untuk menjelaskan istilah itu hampir sama dengan jumlah psikologi keperibadian terkenal. Dalam definisi lain, keadaan ekologi sering kali masuk ke dalam definisi kesihatan sebagai tambahan kepada faktor-faktor yang disebutkan di atas. Dengan ini kita dapat memahami keadaan hidup dan persekitaran tempat manusia hidup.