Ketagihan alkohol

Sinonim

alkoholisme, penyakit alkohol, ketagihan alkohol, mabuk, etilisme, dipsomania, potomania

Pengenalan

Ketagihan alkohol dianggap sebagai fenomena yang meluas di Jerman dan dunia barat. Sementara itu, penggunaan minuman beralkohol secara patologi bahkan diakui sebagai penyakit bebas dan terapi untuk alasan ini dilindungi sepenuhnya oleh kesihatan syarikat insurans. Kesan ketagihan alkohol pada organisma manusia adalah antara penyebab kematian yang paling kerap, bersama dengan pengambilan produk tembakau dan penyakit sistem kardiovaskular. Ketagihan alkohol itu sendiri didefinisikan dalam perubatan sebagai: pengambilan minuman beralkohol yang tidak terkawal, berlebihan, yang mengakibatkan ketergantungan fizikal dan psikologi.

Gejala

Secara umum, kebanyakan gejala ketagihan alkohol boleh berbeza-beza dari segi sifat dan intensiti dari satu orang ke orang lain. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda ketagihan alkohol yang dapat dikesan dengan cepat. Pertama, orang yang menderita ketagihan alkohol mengambil sejumlah besar minuman beralkohol atau makanan yang mengandungi alkohol setiap hari.

Bagi orang-orang ini, alkohol tidak lagi dianggap sebagai kemewahan dan kesenangan sosial mengambil tempat duduk belakang. Pesakit yang mengalami ketagihan alkohol sering menggunakan alkohol sendiri, di bilik kecil yang tenang atau di hadapan televisyen. Alkohol tidak lagi berfungsi sebagai makanan mewah yang murni, penyimpangan berlaku kerana organisma orang yang terlibat memerlukan etanol, bahan minuman beralkohol, sebagai bahan ketagihan.

Tambahan pula, kehidupan alkoholik semakin terhad. Orang yang terjejas semakin menyesuaikan rutin hariannya hampir secara eksklusif dengan pemerolehan dan penggunaan bahan ketagihan. Di samping itu, orang yang menderita ketagihan alkohol menyaksikan kehilangan kawalan secara progresif terhadap tingkah laku minum mereka sendiri dan, di atas semua, jumlah alkohol yang mereka minum setiap hari.

Alkohol itu sendiri biasanya tidak menyedari berapa banyak alkohol yang diputarbelitkannya dan bagaimana keracunan harian mempengaruhi dia dan persekitarannya. Gejala klasik ketagihan alkohol adalah remeh atau penolakan tingkah laku minum seseorang sendiri. Akibatnya, mereka yang terjejas kehilangan diri dalam penggunaan kompulsif, yang juga bermaksud bahawa tanggungjawab sosial semakin diabaikan.

Minat pada orang lain dan hobi sebelumnya juga semakin hilang. Kerabat alkoholik juga melaporkan peningkatan agresif yang kadang-kadang tidak terkawal yang berlaku semasa pengambilan alkohol. Menurut beberapa saudara mara, orang yang pernah dikendalikan dan ceria itu nampaknya telah berubah watak dan kelihatan aneh.

Oleh kerana ketagihan alkohol adalah penyakit ketagihan klasik, pesakit yang terjejas mungkin mengalami gejala penarikan biasa setelah mengurangkan atau menangguhkan pengambilan alkohol. Semasa simptomologi penarikan ini, mereka yang terkena biasanya mengadu peningkatan rembesan keringat sejuk. Di samping itu, gejala berikut termasuk dalam gejala penarikan klasik:

  • Takikardia
  • Gegaran dan
  • Kejadian mual dan muntah

Risiko

Bahkan pengambilan alkohol yang kerap tanpa ketagihan alkohol boleh memberi pengaruh negatif pada tubuh manusia. Oleh kerana pesakit yang menderita kecanduan alkohol yang banyak mengonsumsi alkohol, pengaruh negatif ini sangat ketara. Risiko khas yang berkaitan dengan ketagihan alkohol berkisar dari sindrom penarikan dan perubahan watak yang ketara hingga kerosakan kekal pada pelbagai organ dan sistem organ.

Ramai saudara-mara pesakit alkohol menggambarkan perubahan watak alkohol-toksik yang sangat menegangkan bagi orang yang terjejas dan persekitarannya yang terdekat. Perubahan watak dipicu oleh sindrom keracunan yang diprovokasi oleh pengambilan minuman beralkohol jangka panjang yang berlebihan. Dalam kebanyakan kes, perubahan watak beracun alkohol membawa ciri-ciri yang jelas seperti "sensasi" atau "perasaan" menjadi "sensasi".

Tambahan pula, banyak orang yang terkena bencana mengatakan bahawa keinginan dan perhatian mereka sendiri juga dihalang oleh pengaruh toksik etanol. Semasa ketagihan alkohol, penyakit bersamaan biasa berlaku dalam hampir semua kes tanpa pengecualian, yang seterusnya boleh menyebabkan alkohol meningkatkan penggunaan minuman beralkohol. Sebelum semua kemurungan, bilangan utama penagih alkohol jangka panjang dapat dibuktikan secara diagnostik.

Dari sudut psikologi, orang yang menderita ketagihan alkohol mendapati dirinya berada dalam lingkaran setan yang hampir tidak dapat dipatahkan oleh usahanya sendiri. Kesan negatif pengambilan alkohol yang tidak terkawal setiap hari tidak hanya mempengaruhi tubuh dan jiwa orang yang terjejas. Persekitaran sosial, terutamanya keluarga, juga semakin menderita dari tingkah laku minum.

Ketagihan alkohol tidak hanya mempengaruhi kesejahteraan orang yang bergantung, kerana penyakit ini biasanya harus ditanggung oleh pasangan hidup, anak-anak dan saudara-mara yang lain. Rata-rata, dapat diasumsikan bahwa dalam sekitar 35 persen kasus, dalam keluarga dengan alkoholik, cepat atau lambat terjadi peningkatan pertikaian atau bahkan keganasan rumah tangga. Fenomena ini berkaitan dengan fakta bahawa seseorang yang menderita ketagihan alkohol secara kekal dipengaruhi oleh rangsangan luaran yang kuat dan dalam perjalanannya dapat terjadi peningkatan keagresifan dengan kehilangan kawalan.

Pada tahap organik, pengambilan alkohol dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan pada alkohol hati. Prestasi buah pinggang, pankreas dan saluran gastrointestinal juga boleh dipengaruhi secara negatif oleh etanol yang terkandung dalam alkohol. Selain itu, orang yang menderita ketagihan alkohol telah terbukti berkurang darah mengalir ke otak, yang dalam jangka masa panjang menyebabkan kerosakan tisu. Kejadian masalah potensi juga tidak jarang berlaku pada orang yang mempunyai ketagihan alkohol. - penurunan prestasi yang ketara

  • Kerosakan prestasi memori dan
  • Kekurangan tumpuan yang kuat pada diri mereka sendiri.