Ketegangan otot perut

Sinonim

Ketegangan otot perut Istilah “perut ketegangan otot”(Istilah teknikal: jarak) merujuk kepada proses otot regangan melebihi tahap fisiologi. Biasanya, serat individu tidak rosak dalam jangka masa panjang ketika otot perut ditarik.

Pengenalan

Strain adalah antara yang paling biasa kecederaan sukan. Hampir setiap orang yang melakukan banyak sukan mengalami otot yang terlalu meregang sekurang-kurangnya sekali. Dalam kebanyakan kes, perut ketegangan otot berlaku selepas ketegangan pada otot secara tiba-tiba dan / atau tidak terkoordinasi.

Semasa ketegangan berlebihan ini, serat otot individu dan sekitarnya tisu penghubung rosak secara sederhana. Pada kebanyakan pesakit, perut ketegangan otot dimanifestasikan dengan permulaan tikaman secara tiba-tiba kesakitan. Sejurus selepas timbulnya gejala ini, kawasan otot yang terjejas hanya dapat diregangkan hingga tahap tertentu atau tidak sama sekali.

Rawatan harus dimulakan secepat mungkin jika terdapat ketegangan otot perut. Walaupun sederhana pertolongan cemas langkah-langkah dapat membantu mempengaruhi proses penyembuhan secara positif dan memendekkan masa sehingga ketegangan otot perut sembuh sepenuhnya. Di samping itu, perkembangan ketegangan otot perut dapat dicegah dalam kebanyakan kes dengan langkah-langkah sederhana.

Dalam konteks ini, dapat diasumsikan bahawa otot-otot sejuk sangat cenderung menunjukkan tanda-tanda melebar. Atas sebab ini, pemanasan otot secara teliti sebelum bermulanya aktiviti sukan memainkan peranan yang menentukan. Pesakit yang terjejas juga harus sedar bahawa segera setelah timbulnya gejala pertama, ada ketegangan pada otot perut harus dihentikan.

Jika tidak, komplikasi serius (contohnya a serat otot yang koyak) mungkin berlaku. Kejadian ketegangan otot atau ligamen individu tidak jarang berlaku. The buku lali sendi, lutut, bahu, pergelangan tangan dan siku sering terkena.

Sebaliknya, strain dari otot perut (otot perut yang ditarik) diperhatikan agak jarang. Orang-orang yang tidak terlatih dan orang-orang yang kerap mengambil bahagian dalam sukan berisiko mengalami ketegangan otot perut. Otot yang tidak terlatih hanya dapat menyesuaikan diri dengan perlahan pada perubahan ketegangan secara tiba-tiba.

Mereka umumnya kurang anjal dan lentur daripada kumpulan otot yang terlatih. Atlet berisiko mengalami ketegangan otot perut jika mereka tidak melakukan latihan pemanasan yang mencukupi. Punca sebenar berlakunya ketegangan otot perut adalah pecutan cepat dan berhenti secara tiba-tiba.

Di samping itu, perubahan arah secara tiba-tiba boleh menyebabkan otot-otot diregangkan secara berlebihan, yang mengakibatkan ketegangan perut. Sebagai peraturan, hampir semua sukan meningkatkan risiko mengalami ketegangan perut. Walaupun begitu, terdapat sukan tertentu di mana sebilangan besar kes penyakit dapat dilihat.

Sukan ini merangkumi: Selain itu, terjadinya ketegangan otot perut juga boleh berlaku di rumah tangga biasa atau di tempat kerja. Senario biasa ialah mengangkat beban berat atau bekerja dengan postur yang tidak baik. Namun, secara umum, ketegangan otot berlaku lebih kerap di lokasi lain di rumah. - Bola Sepak

  • Baling
  • tenis
  • Skuasy
  • Perlumbaan jarak pendek