Keton dalam air kencing: maksudnya

Apakah keton?

Keton (juga dikenali sebagai badan keton) adalah bahan yang dihasilkan dalam hati apabila asid lemak dipecahkan. Mereka termasuk aseton, asetoasetat dan b-hidroksibutirat. Jika anda kelaparan atau mengalami kekurangan insulin, badan menghasilkan lebih banyak keton. Ini kemudiannya memasuki aliran darah dan dikumuhkan melalui buah pinggang dalam air kencing. Jika doktor mendapati keton dalam air kencing, ini dipanggil ketonuria.

Bilakah keton ditentukan dalam air kencing?

Ujian air kencing untuk keton terutamanya dijalankan semasa mendiagnosis diabetes dan semasa perjalanan penyakit selanjutnya. Ini terpakai kepada kedua-dua diabetes jenis 1 dan jenis 2. Penentuan badan keton amat penting dalam pesakit diabetes yang mengalami gangguan metabolik. Pesakit kencing manis juga boleh kerap menguji air kencing mereka untuk keton sendiri menggunakan jalur ujian. Sampel air kencing pertengahan adalah paling sesuai untuk ini. Terdapat medan ujian yang berbeza pada jalur ujian yang berubah warna apabila ia bersentuhan dengan badan keton. Lebih banyak keton terdapat dalam air kencing, lebih jelas perubahan warna.

Ia juga penting untuk menentukan keton dalam air kencing kanak-kanak: Terutama pada bayi baru lahir, ketonuria boleh menunjukkan gangguan metabolik kongenital yang perlu dirawat secepat mungkin.

Keton dalam air kencing: apakah nilai normal?

Bilakah tahap keton dalam air kencing terlalu rendah?

Tiada perkara seperti paras keton kencing yang terlalu rendah.

Bilakah tahap keton dalam air kencing terlalu tinggi?

Peningkatan keton didapati dalam air kencing dalam penyakit atau situasi berikut:

  • Diabetes mellitus (“diabetes”)
  • Demam panas
  • Kecederaan besar, juga selepas pembedahan
  • Diet tinggi lemak

Keton dalam air kencing juga meningkat semasa berpuasa dan kekurangan zat makanan, walaupun pada tahap yang lebih rendah.

Keputusan ujian positif palsu diperoleh apabila mengambil ubat tertentu, mengeluarkan sejumlah besar bakteria dan menyimpan sampel air kencing dengan tidak betul.

Keton dalam air kencing: kehamilan

Terdapat juga beberapa gambar klinikal dan komplikasi semasa kehamilan yang menjadi jelas dengan ketonuria. Ini termasuk, sebagai contoh, hiperemesis gravidarum yang dipanggil. Ini merujuk kepada muntah yang berterusan dan sukar dikawal semasa mengandung.

Wanita hamil yang menghidap diabetes juga mempunyai peningkatan risiko gangguan metabolik, oleh itu pemantauan tetap kemungkinan keton dalam air kencing adalah sangat penting.

Apa yang perlu dilakukan dengan ketonuria?