Keradangan Buah Pinggang: Gejala, Rawatan, Kursus

Gambaran ringkas

 • Gejala: Bergantung pada bentuk keradangan buah pinggang, glomerulonephritis: selalunya tanpa gejala untuk masa yang lama, aduan tidak spesifik seperti demam dan/atau sakit sendi pada nefritis interstitial, sakit yang tipikal dalam keradangan pelvis buah pinggang.
 • Diagnosis: temu bual doktor-pesakit (sejarah perubatan), pemeriksaan fizikal, ujian darah dan air kencing, dalam beberapa kes prosedur pengimejan dan penyingkiran sampel tisu.
 • Punca dan faktor risiko: Dalam glomerulonephritis, biasanya sistem imun yang terlibat; pencetus nefritis interstitial selalunya dadah, penyakit asas lain; keradangan pelvis buah pinggang biasanya disebabkan oleh jangkitan kuman
 • Pencegahan: sukar pencegahan sebab, gaya hidup sihat am dengan pengambilan cecair yang mencukupi dan diet seimbang serta aktiviti fizikal yang bermanfaat untuk kesihatan (buah pinggang)

Apa itu keradangan buah pinggang?

Sehubungan itu, keradangan buah pinggang kadangkala mempunyai akibat yang serius jika buah pinggang hanya berfungsi pada tahap yang terhad atau tidak lagi. Dalam sesetengah kes, terdapat bahaya kepada kehidupan.

Adalah dinasihatkan dengan segera untuk sentiasa mendapat penjelasan daripada doktor mengenai keradangan buah pinggang.

Jenis keradangan buah pinggang

Doktor membezakan antara tiga bentuk keradangan buah pinggang, bergantung pada jenis tisu yang meradang:

 1. Keradangan korpuskel buah pinggang (glomerulonephritis)
 2. Nefritis interstitial
 3. Keradangan pelvis buah pinggang (pyelonephritis)

Dalam glomerulonephritis, apa yang dipanggil korpuskel buah pinggang (Malpighi corpuscles) meradang. Ini terdiri daripada kapsul dan kusut vaskular, yang dipanggil glomerulus. Nama bentuk keradangan buah pinggang ini berasal dari yang terakhir.

Nefritis interstitial

Dalam nefritis interstisial, apa yang dipanggil interstitium buah pinggang meradang. Ini adalah tisu interstisial - terutamanya tisu penghubung dan penyokong - buah pinggang, yang menyelubungi korpuskel renal dan sistem bersambung tubulus kencing kecil. Jika tubulus kencing (tubul renal) juga terjejas, pesakit mempunyai nefritis tubulointerstitial.

Keradangan pelvis buah pinggang (pyelonephritis)

Anda boleh membaca semua maklumat penting tentang faktor risiko, gejala, rawatan dan pencegahan pyelonephritis dalam artikel Penyakit Radang Pelvis Renal.

Apakah tanda-tanda?

Sama ada simptom berlaku dengan keradangan buah pinggang dan rupa sebenarnya bergantung kepada bentuk penyakit, punca dan perjalanan penyakit. Dalam sesetengah kes, individu yang terjejas tidak menunjukkan gejala untuk masa yang lama. Keradangan buah pinggang dan mengakibatkan kerosakan buah pinggang kemudian kekal tidak dirawat untuk (terlalu) lama.

Gejala glomerulonefritis

Berbeza dengan keradangan pelvis buah pinggang, keradangan korpuskel buah pinggang (glomerulonephritis) biasanya berlangsung tanpa rasa sakit. Doktor selalunya menemui penyakit ini hanya secara kebetulan semasa pemeriksaan rutin. Kadangkala penyakit ini hanya disedari apabila buah pinggang sudah rosak teruk dan mencuci darah (dialisis) atau pemindahan tidak dapat dielakkan.

Tanda-tanda berikut, antara lain, menunjukkan keradangan korpuskel buah pinggang:

 • Air kencing berwarna merah atau coklat (darah dalam air kencing)
 • Pengekalan air dalam tisu (edema) terutamanya di muka dan kelopak mata
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Keletihan dan keletihan

Keradangan buah pinggang kadangkala membawa kepada kemerosotan akut fungsi buah pinggang (kegagalan buah pinggang akut). Sebaliknya, dalam sesetengah pesakit yang terjejas, buah pinggang kehilangan fungsinya secara perlahan-lahan dan selama beberapa tahun, yang memuncak dengan kegagalan buah pinggang kronik yang memerlukan dialisis.

Gejala nefritis interstisial menampakkan diri dalam bentuk yang berbeza. Kadang-kadang tiada simptom langsung (kursus asymptomatic). Dalam kes lain, gejala termasuk:

 • Demam
 • Sakit sendi
 • Ruam
 • Perubahan nodular di bawah kulit (eritema nodular, erythema nodosum)
 • Air kencing berdarah atau keruh, berbuih

Dalam jangka panjang, penghidap nefritis interstisial mengalami simptom seperti warna kulit kuning-coklat, sakit kepala dan penampilan dehidrasi secara keseluruhan. Ada kemungkinan kegagalan buah pinggang kronik akan berlaku.

Simptom tipikal pyelonephritis ialah sakit pinggang, iaitu sakit di bahagian bawah belakang.

Untuk lebih banyak tanda pyelonephritis, lihat artikel Radang Pelvis Buah Pinggang.

Bagaimanakah keradangan buah pinggang dirawat?

Rawatan yang berkesan melibatkan menghapuskan atau merawat punca nefritis jika boleh. Jika, sebagai contoh, sistem imun terlibat dalam perkembangan nefritis, doktor kadang-kadang menetapkan ubat untuk menindas tindak balas imun. Imunosupresan tersebut termasuk glukokortikoid (kortison).

Jika penyakit asas sedia ada seperti systemic lupus erythematosus atau human immunodeficiency virus (HIV) adalah punca keradangan buah pinggang, doktor cuba memperhebatkan rawatan terhadapnya.

Di samping itu, doktor sering mengesyorkan langkah terapeutik am untuk keradangan buah pinggang. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Rehat fizikal
 • Diet rendah protein
 • Diet rendah garam dalam kes pengekalan air dalam tisu (mungkin juga ubat dehidrasi)

Jika glomerulonephritis tidak menyebabkan sebarang gejala, tiada atau hampir tidak ada protein dan darah yang dapat dikesan dalam air kencing, dan fungsi buah pinggang dan tekanan darah adalah normal, ia biasanya mencukupi untuk pesakit menjalani pemeriksaan berkala oleh doktor mereka (termasuk darah dan air kencing). ujian).

Rawatan rumah dan keradangan buah pinggang? Ramai orang merawat keradangan saluran kencing yang lebih rendah, seperti cystitis, selalunya dengan ubat rumah sendiri, sekurang-kurangnya pada peringkat awal. Ini jelas tidak disyorkan dalam kes keradangan buah pinggang. Pemeriksaan dan rawatan perubatan awal amat disyorkan.

Bagaimanakah keradangan buah pinggang didiagnosis?

Pertama, doktor akan bercakap dengan anda. Di sini dia mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan penting ialah:

 • Adakah terdapat sebarang aduan dan jika ya, apakah aduan tersebut?
 • Adakah anda mempunyai sebarang penyakit terdahulu atau yang mendasari?
 • Adakah anda telah mengambil sebarang ubat atau adakah anda melakukannya dengan kerap? Dan jika ya, apakah mereka?

Maklumat ini membantu doktor untuk mengecilkan kemungkinan punca aduan dan menilai perjalanan penyakit.

Ujian darah dan air kencing adalah penting untuk diagnosis lanjut keradangan buah pinggang. Dalam ujian darah, nilai kreatinin amat penting: jika ia dinaikkan, ini menunjukkan fungsi buah pinggang terjejas. Doktor juga mempunyai air kencing diperiksa di makmal untuk protein dan darah, antara lain.

Peningkatan perkumuhan protein melalui air kencing dalam glomerulonephritis menyebabkan kepekatan protein dalam darah menurun dari semasa ke semasa. Secara selari, paras lipid darah meningkat (hiperlipoproteinemia). Jika pengekalan air juga berlaku, pakar perubatan bercakap tentang sindrom nefrotik. Bagi seorang doktor, gabungan simptom ini adalah tanda jelas keradangan buah pinggang atau kerosakan pada korpuskel buah pinggang.

Apa yang menyebabkan keradangan buah pinggang?

Pelbagai bentuk keradangan buah pinggang (glomerulonephritis, nefritis interstisial dan pyelonephritis (keradangan pelvis buah pinggang)) mempunyai punca asas yang berbeza.

Punca glomerulonephritis

 • Glomerulonephritis primer: Ini berlaku apabila tiada penyakit asas sedia ada yang menjadi punca keradangan buah pinggang atau sel buah pinggang, tetapi penyakit itu wujud dalam buah pinggang itu sendiri. Contohnya adalah apa yang dipanggil nefritis IgA atau nefropati IgA, juga dikenali sebagai penyakit Berger. Ini adalah penyebab paling biasa glomerulonephritis di seluruh dunia.

Punca glomerulonephritis sekunder termasuk:

 • Virus kekurangan imun manusia (HIV)
 • Penyakit tisu penghubung tertentu (penyakit autoimun) seperti systemic lupus erythematosus (SLE)
 • Keradangan lapisan dalaman jantung (endokarditis lenta) yang disebabkan oleh bakteria tertentu (streptokokus)
 • keradangan hati (hepatitis)
 • Kanser
 • Ubat-ubatan
 • Kecacatan genetik

Punca nefritis interstitial

Nefritis interstisial akut biasanya berkembang sebagai tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan. Kadangkala kesan toksik bahan kimia tertentu juga berada di belakangnya. Doktor merujuk kepada ini sebagai "nefritis interstitial abakteria", iaitu keradangan buah pinggang interstisial yang bukan disebabkan oleh bakteria. Lebih jarang, jangkitan bakteria atau virus atau punca genetik adalah pencetus.

Jika nefritis interstisial mengakibatkan jangkitan bukan sahaja pada tisu sekeliling buah pinggang, tetapi juga pada tubul renal, doktor merujuk kepada ini sebagai nefritis tubulointerstitial. Punca bentuk keradangan buah pinggang ini adalah:

 • Jangkitan
 • Reaksi terhadap ubat-ubatan
 • Penyakit lain, seperti glomerulonephritis, yang merebak ke tisu interstisial buah pinggang

Apakah perjalanan keradangan buah pinggang?

Prognosis keradangan buah pinggang sangat berubah-ubah bergantung pada jenis, keterukan dan perjalanan (akut atau kronik). Tempoh penyakit ini juga tidak dapat diramalkan secara menyeluruh.

Nefritis akut sembuh dalam banyak kes jika didiagnosis dan dirawat tepat pada masanya. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang lengkap dalam kes yang teruk.

Diagnosis dan rawatan awal amat penting dalam kes glomerulonefritis progresif cepat (RPGN). Ini kadangkala mengambil kursus yang teruk dan membawa dengan cepat (dalam beberapa minggu atau bulan) kepada kegagalan buah pinggang. Jika buah pinggang masih mempunyai fungsi sisa pada permulaan rawatan, fungsi buah pinggang bertambah baik pada lebih 60 peratus daripada mereka yang terjejas.

Kursus kronik keradangan buah pinggang adalah mungkin, contohnya apabila orang mengambil ubat penahan sakit dos tinggi untuk masa yang lama (anfropati analgesik).

Bagaimanakah saya mengekalkan kesihatan buah pinggang?

Seperti kepelbagaian keradangan buah pinggang adalah sebagai penyakit, begitu juga puncanya. Namun begitu, terdapat langkah-langkah tertentu yang secara amnya membantu mengekalkan kesihatan badan anda dan, khususnya, buah pinggang anda. Ini termasuk:

 • Berhenti merokok. Ini akan melindungi saluran darah anda, bukan hanya di dalam buah pinggang anda.
 • Pastikan aktiviti fizikal harian, yang menyumbang kepada tekanan darah normal dan mencegah diabetes mellitus.
 • Makan diet yang sihat dan seimbang untuk mengawal berat badan anda dan mengekalkan deposit dalam saluran darah pada tahap minimum.