Halangan buah pinggang & Kehamilan: Punca, Gejala dan Terapi

Kesesakan buah pinggang & kehamilan

Apabila air kencing tidak lagi boleh mengalir dari buah pinggang ke dalam pundi kencing, ia kembali ke dalam buah pinggang dan menyebabkan mereka membengkak. Doktor kemudian bercakap tentang kesesakan buah pinggang (hydronephrosis). Ia menjejaskan sama ada hanya satu buah pinggang atau kedua-duanya. Bergantung pada tahap keterukan, simptomnya berkisar daripada sensasi menarik di bahagian tepi hingga sakit teruk, demam, loya dan muntah. Kesakitan semasa membuang air kecil juga merupakan aduan yang mungkin tentang kesesakan buah pinggang.

Kehamilan: Perubahan fizikal

Semasa kehamilan, organisma wanita mengalami perubahan besar. Sistem kencing juga terjejas: Jumlah air badan meningkat kira-kira 40 peratus. Kedua-dua buah pinggang, yang bertindak sebagai stesen penapisan, oleh itu perlu melakukan lebih banyak kerja. Cecair badan ditapis dalam tisu buah pinggang luar (korteks buah pinggang) dan kemudian masuk ke dalam tiub pengumpul di dalam buah pinggang, kalices buah pinggang. Calice buah pinggang seterusnya menghantar air kencing ke pelvis buah pinggang, dari mana ia diangkut melalui saluran kencing yang mengalir ke pundi kencing. Akhirnya, air kencing dikeluarkan dari pundi kencing melalui uretra, yang panjangnya beberapa sentimeter pada wanita.

Kehamilan: kanak-kanak menekan pada sistem kencing

Semakin maju kehamilan, semakin banyak ruang yang dituntut oleh rahim dan anak yang sedang membesar. Dalam proses itu, kedua-dua ureter diperah ke tahap yang lebih besar atau lebih kecil. Semakin banyak aliran keluar air kencing dihalang, semakin teruk kesesakan buah pinggang - boleh dikenali pada ultrasound oleh kalices buah pinggang yang melebar teruk, pelvis dan saluran kencing. Bentuk kesesakan buah pinggang yang teruk ini berlaku sehingga tiga peratus daripada semua ibu mengandung. Ia agak lebih biasa dalam kehamilan berganda.

Kesesakan buah pinggang boleh menjejaskan kedua-dua buah pinggang, tetapi biasanya buah pinggang kanan yang menyebabkan gejala. Ini kerana, di satu pihak, sebahagian daripada usus melindungi saluran kencing kiri daripada terhimpit. Sebaliknya, rahim dan saluran darah yang terletak di sebelah kanan, vena ovari, memberi lebih banyak tekanan pada saluran kencing kanan.

Jangkitan saluran kencing akibat kesesakan buah pinggang

Jangkitan dalam saluran kencing perlu dirawat, kerana ia boleh naik ke buah pinggang dan membawa kepada keradangan pelvis buah pinggang (kronik). Kemungkinan lain akibat bakteria dalam air kencing termasuk preeklampsia, berat lahir rendah dan kelahiran pramatang. Oleh itu, wanita hamil harus pastikan berjumpa doktor jika mengesyaki jangkitan saluran kencing.

Punca lain kesesakan buah pinggang

Kehamilan dan perubahannya bukan satu-satunya pencetus yang mungkin untuk kesesakan buah pinggang. Pelbagai penyakit dan komplikasi juga mungkin berada di belakangnya seperti:

  • Batu pundi kencing
  • Batu karang
  • Kanser pundi kencing, saluran kencing, kolon atau rahim (leher rahim)

Semasa kehamilan, apabila batu dalam sistem kencing menyebabkan kesesakan buah pinggang yang teruk, doktor merawatnya sama ada dengan stent ureter atau tiub yang dimasukkan melalui kulit ke dalam buah pinggang. Kedua-dua rawatan mengalirkan air kencing dari buah pinggang. Sisipan boleh kekal di dalam badan sehingga kelahiran, tetapi perlu ditukar dengan kerap.

Kesesakan buah pinggang & kehamilan: Bila hendak berjumpa doktor?

Walau bagaimanapun, sedikit kesesakan buah pinggang mungkin sudah ditunjukkan jika anda mempunyai perasaan bahawa pundi kencing tidak pernah kosong sepenuhnya dan anda sentiasa perlu segera ke tandas. Tanda-tanda yang mungkin juga boleh berlaku jika hanya sejumlah kecil air kencing yang datang semasa anda membuang air kecil dan tanpa tekanan, dan anda perlu pergi ke tandas lebih kerap pada waktu malam.

Tetapi jangan terlalu risau berkaitan dengan kesesakan buah pinggang. Semasa kehamilan, pakar sakit puan yang hadir memberi perhatian yang sangat berhati-hati kepada kesihatan ibu mengandung (dan, tentu saja, anak itu). Semasa pemeriksaan biasa, dia boleh mengesan dan merawat kemungkinan tanda penggera pada peringkat awal.