Pemindahan Ginjal: Bagaimana Ia Berfungsi?

Ginjal sangat penting - jika tidak lagi berfungsi dengan baik, penggantian diperlukan. Sebagai tambahan kepada darah mencuci, penderma buah pinggang menawarkan kemungkinan ini. Kira-kira 2,600 orang di Jerman menerima yang baru buah pinggang setiap tahun - setelah menunggu selama 5 hingga 6 tahun. 8,000 pesakit lagi berharap organ yang sesuai dapat dijumpai. Tidak kira penyakit mana yang mula-mula memusnahkan penyakit tersebut buah pinggang tisu - kehilangan fungsi kedua-dua buah pinggang (kegagalan buah pinggang) berakhir dengan membawa maut sekiranya tidak diambil tindakan pencegahan.

Prosedur penggantian buah pinggang seperti itu merangkumi sepanjang hayat darah mencuci (dialisis) di satu pihak, dan pemindahan buah pinggang asing di sisi lain. Sekiranya organ yang sesuai dijumpai dan pemindahan buah pinggang berjaya, ia memungkinkan, berbeza dengan dialisis, kehidupan yang hampir normal - dengan satu (bukannya dua) buah pinggang yang berfungsi, kehidupan dapat dijalani hampir tanpa sekatan.

Apakah syarat-syarat?

Di Jerman, empat dari lima organ yang dipindahkan berasal otak- pesakit mati yang memberikan persetujuan mereka untuk menderma organ sepanjang hayatnya atau yang kerabatnya bersetuju untuk mengeluarkan organ. Buah pinggang seperti itu disusun melalui pusat pemindahan dan akhirnya melalui agensi pemerolehan organ pusat Eurotransplant.

Sumbangan hidup juga boleh dilakukan, biasanya dari ibu bapa atau saudara kandung atau dari pasangan hidup. Prasyaratnya adalah keserasian tisu yang tinggi antara penderma dan penerima sehingga organ asing tidak ditolak oleh badan.

Kriteria peruntukan buah pinggang penderma

Oleh kerana keperluan untuk organ penderma jauh lebih besar daripada jumlahnya, kriteria lain selain ciri tisu menentukan pesakit mana yang menerima buah pinggang baru. Ini termasuk masa menunggu, urgensi, kemungkinan kejayaan, dan jarak antara laman pengambilan organ dan laman pemindahan.

Setelah organ yang sesuai dijumpai, penerima akan diberitahu dengan segera. Oleh itu, penerima mesti ada sepanjang masa. Untuk dimasukkan dalam senarai menunggu, orang yang berkenaan mesti menjalani banyak pemeriksaan. Ini berfungsi untuk menentukan jenis tisu, risiko pembedahan umum dan mengecualikan sumber jangkitan.

Pemindahan tidak dilakukan untuk barah yang belum disembuhkan, jangkitan akut kronik atau teruk, alkohol dan ketagihan dadah, dan penyakit teruk yang menjadikan pembedahan tidak mungkin dilakukan.