Pemindahan Ginjal dan Akhirat

Setelah panggilan yang ditunggu-tunggu tiba, semuanya mesti berlaku dengan cepat - penderma buah pinggang dipindahkan selewat-lewatnya 24 jam selepas pengumpulan. Orang yang terlibat tidak dibenarkan makan atau minum apa-apa dan mesti segera pergi ke klinik. Di sana dia akan diperiksa dengan teliti lagi.

Operasi sebenar dilakukan di bawah anestesia am dan mengambil masa sekitar 2 hingga 3 jam. Penderma buah pinggang bersama darah kapal dan juga ureter ditanam di kawasan pangkal paha kanan atau kiri, kerana saluran pelvis besar pesakit dapat diakses di sana. Untuk tujuan ini, panjangnya kira-kira 20 cm kulit sayatan dibuat kira-kira 10 cm ke bawah dan ke sisi pusar. Ginjal kapal penderma buah pinggang disambungkan ke saluran pelvis, dan ureter organ baru disambungkan ke saluran kencing pundi kencing.

Ginjal lama biasanya ditinggalkan kerana tidak mengganggu dan pembedahan tambahan akan meningkatkan risiko komplikasi. Ginjal baru, walaupun cukup terlindung di rongga pelvis, terletak lebih dekat ke dinding perut daripada yang lama dan bahkan dapat diraba di sana. Ia biasanya berfungsi dalam masa 2 hingga 7 hari, selewat-lewatnya setelah 2 minggu. Pesakit biasanya pulih dengan cepat. The kulit staples dikeluarkan setelah kira-kira 10 hari, dan jumlah penginapan di hospital adalah 3 hingga 8 minggu.

Komplikasi apa yang boleh berlaku?

Komplikasi berlaku terutamanya selepas pembedahan. Ini termasuk oklusi buah pinggang kapal by darah gumpalan dan kebocoran dari jahitan penyambung. Namun, yang paling ditakuti adalah penolakan dan jangkitan kuman. Dalam banyak kes, kesukaran dapat dikawal tepat pada waktunya terapi tanpa orang yang terkena kehilangan organ baru.

Hidup dengan buah pinggang baru

Sejurus selepas pembedahan, ubat terapi dimulakan untuk mengelakkan penolakan. Ini imunosupresan mesti diambil seumur hidup dan mengikut rejimen yang kaku. Kerana mereka menekan sistem imun, pesakit lebih mudah terkena jangkitan.

lain-lain dadah hanya boleh digunakan setelah berunding dengan doktor - walaupun sakit kepala tablet or ubat homeopati boleh membawa kesan yang membawa maut. Pemeriksaan berkala juga sangat penting untuk memeriksa fungsi buah pinggang baru dan dos ubat dan untuk mengesan komplikasi pada peringkat awal.

Yang istimewa diet tidak perlu, tetapi diet harus seimbang dan rendah garam, kolesterol, lemak dan gula. Kerja, sukan, perjalanan, mengandung - pada prinsipnya, semuanya boleh dilakukan selagi melampau tekanan dielakkan.

Prospek untuk hidup lama dengan buah pinggang asing sekarang cukup baik kerana berpotensi dadah. Dalam satu daripada sepuluh pesakit, ginjal ditolak pada tahun pertama dan pesakit harus kembali dialisis. Selepas lima tahun, buah pinggang penderma masih berfungsi dengan lancar pada 70 hingga 80% pesakit. Sementara itu, ada penghidap yang telah tinggal dengan buah pinggang baru mereka selama lebih dari 30 tahun!