Pemindahan Buah Pinggang: Fakta, Sebab dan Prosedur

Bilakah anda memerlukan pemindahan buah pinggang?

Pemindahan buah pinggang kadangkala merupakan satu-satunya peluang untuk bertahan hidup bagi pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang. Ini kerana organ berpasangan adalah penting: Buah pinggang mengeluarkan bahan buangan metabolik dan bahan asing kepada badan. Mereka juga mengawal keseimbangan air badan dan menghasilkan hormon. Pelbagai penyakit boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang yang tidak dapat dipulihkan:

  • diabetes mellitus
  • keradangan berulang pelvis buah pinggang
  • buah pinggang kecut, contohnya akibat penggunaan ubat penahan sakit dalam jangka masa panjang
  • penyakit buah pinggang kistik (buah pinggang kistik - penyakit genetik di mana rongga berisi cecair terbentuk di seluruh buah pinggang)
  • pengekalan kencing di buah pinggang dengan kerosakan tisu
  • Keradangan korpuskel buah pinggang (glomerulonephritis)
  • Kerosakan buah pinggang akibat tekanan darah tinggi (nephrosclerosis)

Pemindahan buah pinggang pertama dilakukan di Amerika Syarikat pada tahun 1954.

Derma buah pinggang hidup

Kebanyakan pemindahan organ (seperti jantung, paru-paru, atau kornea) datang daripada individu yang telah meninggal dunia. Buah pinggang adalah pengecualian: Kerana orang yang sihat pun boleh menderma salah satu daripada dua buah pinggangnya kepada pesakit buah pinggang. Pada masa ini, kira-kira 25 peratus daripada semua buah pinggang penderma di Jerman berasal daripada orang yang masih hidup. Telah ditunjukkan bahawa buah pinggang penderma hidup berfungsi lebih baik dan lebih lama daripada buah pinggang daripada orang yang telah meninggal dunia. Ini disebabkan, antara lain, fakta bahawa pemindahan buah pinggang boleh dirancang dengan lebih tepat dan penerima mempunyai masa menunggu yang lebih singkat untuk organ tersebut.

Apakah yang perlu saya jaga selepas pemindahan buah pinggang?

Selepas pemindahan buah pinggang, anda akan dijaga di pusat pemindahan selama satu hingga dua minggu, dengan syarat tiada masalah berlaku. Pada masa ini, doktor akan menyesuaikan terapi imunosupresif yang diperlukan kepada keperluan individu anda: Anda memerlukan ubat sepanjang hayat yang menekan sistem imun (imunosupresan) supaya ia tidak menolak organ asing. Dos ubat-ubatan ini dipilih untuk mencapai kesan terbaik dengan kesan sampingan sesedikit mungkin.

Terapi imunosupresif tidak diperlukan hanya jika penderma dan penerima buah pinggang adalah kembar seiras.

Dalam kebanyakan kes, buah pinggang yang dipindahkan mengeluarkan air kencing serta-merta. Dalam sesetengah kes, bagaimanapun, mengambil sedikit masa untuk buah pinggang yang dipindahkan pulih daripada prosedur dan meneruskan fungsinya. Sehingga itu, terapi dialisis diperlukan.

Pemindahan buah pinggang: jangka hayat dan peluang untuk berjaya

Daripada 100 buah pinggang yang dipindahkan, 88 masih berfungsi setahun selepas prosedur dan 75 selepas lima tahun, menurut kajian seluruh Eropah dengan data dari 1990 hingga 2019.

Oleh itu, peluang kejayaan pemindahan buah pinggang secara amnya agak baik - buah pinggang yang dipindahkan menjalankan tugasnya dalam badan "asing" selama kira-kira 15 tahun secara purata. Walau bagaimanapun, dalam kes individu, prognosis mungkin berbeza – bergantung, contohnya, pada keadaan kesihatan umum pesakit, penyakit asas yang menyebabkan pemindahan buah pinggang perlu, dan sebarang penyakit sekunder atau bersamaan.

Sebaik sahaja buah pinggang yang dipindahkan tidak lagi dapat menjalankan tugasnya, pesakit akan memerlukan dialisis semula; pemindahan buah pinggang baru mungkin diperlukan.