Ginjal Vetch: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Buah pinggang vetch, yang terkenal sebagai vetch buah pinggang biasa, semanggi beruang atau luka luka, digunakan secara meluas sebagai tanaman ubat yang sangat berharga di seluruh Eropah. Dalam perubatan rakyat tradisional, buah pinggang vetch mempunyai tradisi yang panjang.

Kejadian dan penanaman vetch buah pinggang

Antara bulan Jun dan September, kelopak kuning dengan petua merah khasnya muncul. Dengan pendedahan berpanjangan kepada cahaya matahari yang kuat, bunga menjadi semakin merah. Anthyllis vicaria, nama botani dari buah pinggang vetch, berasal dari keluarga tumbuhan kekacang dan tidak penting dari segi keadaan tumbuh dan nutrien tanah ketumpatan, tetapi walaupun ini, ramuan ubat menjadi semakin jarang. Adalah dipercayai bahawa terlalu banyak baja dan pertanian moden bertanggungjawab. Vetch buah pinggang suka tanah kering yang kaya dengan kapur dan banyak sinar matahari untuk pertumbuhan yang produktif. Pengumpul ramuan perubatan mendapati haiwan ginjal terutama di lereng bukit atau di tepi jalan. Selain Eropah, tanaman ubat ini juga berasal dari Timur Dekat dan Afrika Utara. Sistem akar boleh diperbaiki nitrogen di dalam tanah. Tanah keadaan bertambah baik dengan pertumbuhan vetch buah pinggang. Ini kerana vetch buah pinggang dapat melindungi tanah dari hakisan berlebihan. Selain itu, vetch ginjal adalah tanaman pakan untuk hidupan liar dan juga sangat dihargai oleh lebah madu ketika mekar. Vetch ginjal adalah tanaman abadi dan boleh mencapai ketinggian hingga 40 sentimeter. Kemerahan tumbuhan yang lembut dan lembut. Buah tanaman tumbuhan berbuah satu biji, daun terminal besar. Antara bulan Jun dan September, kelopak kuning dengan petua merah khasnya muncul. Dengan pendedahan berpanjangan kepada cahaya matahari yang kuat, bunga menjadi semakin merah.

Kesan dan penggunaan

Adalah mungkin untuk menanam dan menanam vetch buah pinggang di kebun untuk kegunaan peribadi. Semasa menanam, penyemaian paling baik dilakukan ketika masih ada beberapa minggu sejuk cuaca pada awal musim bunga. Benih harus direndam dengan sedikit suam air sehari sebelum menyemai. Percambahan lambat dan boleh memakan masa sehingga 2 bulan. Kesalahan yang paling biasa berlaku semasa menanam di kebun anda sendiri ialah memilih tempat yang terlalu teduh untuk bercucuk tanam. Walau bagaimanapun, dalam keadaan ini ramuan ubat tidak berkembang. Secara semula jadi, malangnya, tanaman ubat semakin jarang. Oleh itu, disarankan untuk tidak mengumpulkan, tetapi melakukan penanaman di rumah, yang juga tidak sukar dengan pilihan lokasi yang tepat dengan banyak cahaya matahari atau di rumah hijau. Walaupun begitu, mereka yang mengumpulkan vetch ginjal di alam liar harus melakukannya dengan hati-hati, memetik daun dan bunga dengan hati-hati agar tidak merosakkan keseluruhan tanaman, kerana vetch ginjal adalah tanaman berbunga yang kekal. Setelah mengumpulkan bunga dan daun, mereka harus segera disebarkan di tempat yang teduh hingga kering. Ahli farmasi mengesyorkan agar bunga dan daun masing-masing disimpan secara berasingan dan tidak dicampurkan sehingga disediakan sebagai infus teh. Namun, sebagai ramuan perubatan serba boleh, vetch buah pinggang dapat disiapkan bukan hanya teh. Jus segar, salad atau penyediaan salap tradisional dengan lemak babi untuk rawatan luka juga merupakan aplikasi biasa. Dalam penyediaan teh, satu sudu bunga kering dengan hanya sedikit daun dibancuh dengan 250 mililiter mendidih air. Untuk memastikan bahawa semua bahan berharga dipindahkan ke minuman, adalah penting untuk memerhatikan masa pembuatan bir selama 15 minit. Teh dari Kidney Vetch boleh digunakan sebagai penawar dengan 2 cawan setiap hari pada waktu pagi dan malam. Teh yang disejukkan juga dapat berjaya digunakan sebagai larutan berkumur untuk penyakit dan kecacatan membran mukus di mulut dan tekak. Secara luaran, penyediaan teh juga dapat digunakan dalam bentuk kompres pada penyembuhan yang kurang baik luka atau chilblains. Untuk penyembuhan luka, disyorkan untuk menambah bersama tulang rusuk.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Sebagai tanaman perubatan tradisional, semanggi luka selalu tinggi kesihatan-mempromosikan dan terutamanya potensi penyembuhan luka dalam naturopati. Kejayaan penyembuhan juga telah didokumentasikan untuk banyak jenis keluhan usus atau mudah marah batuk. Persediaan yang dibuat dari vetch buah pinggang juga terbukti bermanfaat dalam pediatrik. Kesannya pada penyembuhan luka juga telah disahkan oleh teori tandatangan yang disebut. Pada zaman dahulu, vetch ginjal juga disebut Beschreikraut dan umumnya seharusnya melindungi dari pengaruh jahat. Walaupun kesan penyembuhan juga telah terbukti tanpa keraguan oleh sumber botani, kepentingan vetch ginjal untuk penyembuhan telah menurun dengan ketara dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Salah satu sebab untuk ini adalah penggantian tanaman ubat yang semakin meningkat oleh pertanian moden. Pendaki khususnya dapat memanfaatkan kekuatan penyembuhan vetch buah pinggang untuk kecederaan ringan dan lecet semasa keluar dan sekitar. Untuk melakukan ini, hanya gerimis luka dengan jus yang baru diperoleh dari beberapa daun tanaman ubat. Jus segar juga sesuai untuk merawat luka sejuk or lepuh di kaki. Salad vetch buah pinggang harus disediakan dari daun dan bunga, ini juga berfungsi sebagai langkah pencegahan untuk menguatkan saluran gastrointestinal dan secara amnya merangsang metabolisme. Penyelidikan botani dapat membuktikan campuran pelbagai kumpulan bahan yang berbeza, termasuk katekin, flavonoid, asid tanik, saponin dan lendir pada vetch buah pinggang. Nampaknya ini adalah simfoni dan keseluruhan semua ramuan ini yang merupakan kesan penyembuhan sebenarnya. Petunjuk utama penggunaannya kering batuk and penyembuhan luka gangguan pelbagai jenis. Walaupun dalam keadaan luas, bernanah luka atau ulser dalam dengan gangrene, kejayaan penyembuhan telah didokumentasikan. Apabila digunakan secara dalaman, vetch buah pinggang juga mempunyai kesan diuretik dan perut. Penyediaan teh siap pakai yang mengandungi vetch buah pinggang juga terdapat di kedai khusus dengan nama darah teh penyucian. Dalam kes sakit tekak, simptom cepat reda kerana sifat antibakteria Kidney Vetch.