Buah pinggang: Anatomi dan penyakit penting

Apa itu buah pinggang?

Buah pinggang adalah organ berwarna coklat kemerahan yang berlaku secara berpasangan di dalam badan. Kedua-dua organ berbentuk kacang. Diameter membujurnya ialah sepuluh hingga dua belas sentimeter, diameter melintang lima hingga enam sentimeter dan ketebalan kira-kira empat sentimeter. Berat buah pinggang antara 120 dan 200 gram. Buah pinggang kanan biasanya agak kecil dan ringan berbanding kiri.

Setiap buah pinggang mempunyai dua permukaan (permukaan anterior dan posterior, fasies anterior dan posterior), dua kutub (kutub renal atas dan bawah) dan dua tepi (pinggir dalam dan luar, margo medialis dan lateralis).

Di bahagian tepi melengkung ke dalam organ ke arah pusat adalah kemurungan berbentuk ceruk, yang dipanggil portal buah pinggang (-hilus). Arteri renal (arteria renalis) dan vena (vena renalis) mengalir melaluinya: arteri membawa darah yang sarat dengan bahan buangan ke dalam organ, vena membawa darah yang disucikan keluar semula. Titik masuk dan keluar saraf dan saluran limfa juga terletak pada hilus buah pinggang.

Struktur yang terdiri daripada tiga zon

Bahagian longitudinal anatomi buah pinggang menunjukkan tiga zon:

Di dalamnya terdapat pelvis buah pinggang, ruang pengumpulan untuk air kencing yang dihasilkan. Di bahagian luar adalah medula buah pinggang berjalur halus (medulla renalis). Korteks buah pinggang (korteks renalis), yang kelihatan lebih cerah dalam warna daripada medula, terletak di bahagian luar.

Hujung piramid medula berbentuk kon dipanggil papila renal dan setiap satu mempunyai bukaan kecil secara mikroskopik. Ini membuka ke dalam rongga kecil, kelopak buah pinggang. Air kencing yang telah siap dikumpulkan dalam kaliks dan disalurkan ke pelvis buah pinggang.

Medula dan korteks bersama-sama membentuk parenkim buah pinggang. Ia mengandungi sekitar 1 hingga 1.4 juta unit penapis kecil, yang dipanggil nefron. Ia juga mengandungi sel khusus yang menghasilkan hormon renin dan erythropoietin. Renin penting untuk pengawalan tekanan darah, erythropoietin untuk pembentukan sel darah merah.

Kapsul tisu penghubung dan lapisan lemak

Setiap buah pinggang diliputi oleh kapsul kasar, sampul tisu penghubung yang telus. Di sekelilingnya terdapat lapisan tisu lemak yang kuat, yang dikelilingi oleh satu lagi sampul tisu penghubung nipis.

Kapsul lemak dan tisu penghubung melindungi organ sensitif daripada kecederaan hentaman dan menambatnya pada dinding abdomen posterior.

Nefron

Nefron adalah unit berfungsi buah pinggang. Struktur unit penapis ini Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai struktur nefron dalam artikel Nefron.

Apakah fungsi buah pinggang?

Anda boleh membaca semua yang anda perlu tahu tentang fungsi buah pinggang dalam teks sampingan Fungsi buah pinggang.

Di manakah terletaknya buah pinggang?

Di manakah sebenarnya buah pinggang terletak?

Mereka terletak di antara dinding posterior peritoneum dan otot belakang (otot psoas dan otot quadratus lumborum). Kedudukan yang tepat bergantung pada pernafasan dan kedudukan badan. Perbezaan ketinggian antara dua organ yang disebabkan oleh pernafasan adalah tiga sentimeter.

Buah pinggang memanjang kira-kira dari vertebra toraks kedua belas ke vertebra lumbar ketiga. Walau bagaimanapun, kerana hati (di bahagian atas abdomen kanan), buah pinggang kanan secara purata lebih rendah sehingga dua sentimeter daripada kiri.

Buah pinggang kanan terletak di sekitar hati, duodenum dan selekoh kanan usus besar (lentur kolon kanan). Di sebelah kiri, terdapat hubungan jiran dengan perut dan limpa, ekor pankreas, bahagian menurun usus besar (kolon menurun), vena splenik dan arteri splenik.

Kelenjar adrenal (kelenjar suprarenal) terletak di atas setiap dua kutub organ atas. Ini adalah kelenjar hormon yang penting.

Di hadapan dan di belakang setiap buah pinggang terdapat penyempitan tisu penghubung, yang dipanggil fasciae. Mereka memanjang dari diafragma ke rabung usus.

Unit seni bina buah pinggang, kapsul lemak dan fascia sering diringkaskan di bawah istilah katil buah pinggang.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan buah pinggang?

Gejala penyakit buah pinggang yang mungkin termasuk sakit belakang kusam dan sakit belakang kolik yang memancar ke arah pundi kencing. Air kencing mungkin berwarna merah atau keruh dan berbau tidak menyenangkan. Buih air kencing juga sering diperhatikan dalam penyakit buah pinggang.

Di samping itu, pengeluaran air kencing mungkin dikurangkan supaya pesakit hanya membuang air kencing yang sangat sedikit atau tiada langsung (anuria). Bengkak kelopak mata atau buku lali (edema) juga boleh menunjukkan penyakit buah pinggang.

Gejala tambahan mungkin berlaku apabila penyakit itu berlanjutan. Ini termasuk kehilangan selera makan, loya, muntah, rasa lemah secara umum, warna kulit pucat atau kelabu, sesak nafas dan pengekalan air (terutama di bahagian kaki). Gatal-gatal pada kulit, nafas berbau atau rasa logam di dalam mulut serta bau badan berasid yang kuat juga boleh mengiringi penyakit buah pinggang.

Penyakit buah pinggang yang paling penting ialah

  • Batu karang (nephrolithiasis)
  • Keradangan buah pinggang (pelvis) (glomerulonephritis, pyelonephritis)
  • Kerosakan organ akibat ubat seperti ubat penahan sakit tertentu
  • Kecacatan organ
  • arteriosklerosis buah pinggang
  • Kegagalan buah pinggang akut dan kronik (kekurangan buah pinggang)
  • Tumor benigna dan malignan

Satu pilihan ialah mencuci darah, di mana darah pesakit ditapis sama ada melalui mesin (haemodialisis) atau peritoneum pesakit sendiri (dialisis peritoneal). Pilihan kedua ialah pemindahan buah pinggang yang sihat daripada penderma organ.