Creatine Kinase

Pengenalan

Creatine kinase adalah enzim yang memastikan sel mempunyai tenaga yang mencukupi melalui tindak balas biokimia. Ia dijumpai di sel otot dan di otak dan selalu dilepaskan oleh badan apabila tisu otot rosak akibat penyakit atau tekanan. Ini boleh berlaku semasa aktiviti sukan atau semasa melahirkan anak tanpa ada nilai penyakit. Walau bagaimanapun creatine tahap kinase juga merupakan petunjuk penting untuk penyakit yang mengancam nyawa seperti jantung serang.

Apa itu kreatin kinase?

. creatine kinase atau juga creactine kinase (CK) adalah enzim penting dalam tubuh manusia, yang diperlukan untuk metabolisme tenaga. Creatine kinase terutamanya terdapat di dalam sel otot - tetapi enzim juga terdapat di otak dan organ lain, contohnya jantung. Bergantung pada organ, kreatin kinase mempunyai struktur kimia yang berbeza, sehingga empat sub-bentuk dapat dibezakan:

  • CK-MM terdapat dalam sel otot sistem lokomotor
  • CK-MB dalam sel otot jantung
  • CK-BB di sel saraf otak dan
  • CK-Mini di sarung dari mitokondria.

Apakah fungsi kreatin kinase?

Creatine kinase tergolong dalam kumpulan kinase. Kumpulan ini enzim mempunyai tugas untuk menyediakan sel dengan tenaga yang cukup untuk pergerakan dan metabolisme. Ini kerana sel memerlukan tenaga dalam bentuk adenosin trifosfat (ATP) untuk setiap pengecutan otot.

Molekul ini terdiri daripada karbon, hidrogen, oksigen dan tiga atom fosfat. Untuk membebaskan tenaga, sebatian mesti dipecah dan atom fosfat berpisah. Yang tinggal ialah adenosin diphosphate bertenaga rendah (= sebatian dengan dua fosfat).

Oleh kerana penyimpanan ATP dalam sel sangat rendah pada 5 mikromol per gram otot, ATP cepat dimakan. Agar tenaga terus tersedia, ATP mesti dipulihkan. Ini dilakukan secepat mungkin dengan bantuan kreatin kinase.

Creatine kinase dilepaskan sebaik sahaja terdapat kekurangan tenaga kerana penyakit atau tekanan dan kehilangan tisu sel otot yang berkaitan. Ia masuk ke darah dan melampirkan yang baru fosforus kumpulan ke adenosin fosfat tanpa penggunaan oksigen, sehingga adenosin fosfat ditukar kembali ke ATP keadaan aktif. Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Peranan enzim dalam tubuh manusia
  • Kesan creatine