Pita Kinesio: Kesan & Aplikasi

Apa itu rakaman?

Istilah Kinesio-Tape ialah kependekan dari "Kinesiology Tape". Penggunaannya, rakaman, bermula sejak Kenzo Kase, seorang pakar kiropraktik Jepun yang menggunakan pembalut tegang untuk merawat sendi dan otot yang sakit pada awal 1970-an.

Kerana pita Kinesio dilekatkan pada kulit, pergerakan menggerakkan kulit terhadap tisu di bawahnya. Rangsangan berterusan ini dikatakan mengawal ketegangan otot (toning) dengan mengaktifkan pelbagai reseptor dan mencetuskan penghantaran isyarat ke sistem saraf pusat. Sebagai tambahan kepada reseptor sentuhan, reseptor ini termasuk reseptor sakit, reseptor suhu dan reseptor yang memberitahu badan di mana bahagian kaki berada di angkasa, contohnya (proprioceptors).

Kenzo Kase juga mengandaikan bahawa pita Kinesio juga mampu merangsang pelbagai titik akupunktur. Oleh itu, gangguan saluran tenaga (meridian), yang, menurut Perubatan Tradisional Cina, berjalan melalui badan kita, harus dihapuskan.

Matlamat utama sebarang rawatan menggunakan Kinesio-Tape adalah untuk mengaktifkan dan menyokong kuasa penyembuhan diri badan.

Perkataan "Kinesio-Tape" ialah singkatan untuk pita kinesiologi. Nama lain ialah pita fisio, pita sukan, pita otot atau pita perubatan.

Sama seperti kulit manusia, pita kinesio boleh diregangkan kira-kira 30 hingga 40 peratus.

Tiada satu pun daripada mekanisme tindakan yang disebutkan di atas boleh dibuktikan secara eksperimen setakat ini. Oleh itu, keberkesanan khusus mereka belum dibuktikan dengan jelas oleh kajian. Kaedah ini boleh melengkapi, tetapi tidak menggantikan, rawatan perubatan konvensional.

Apakah faedah merakam?

  • Kecederaan otot (sakit, ketegangan, penggunaan berlebihan, keradangan, koyakan serat,…)
  • Kecederaan sendi (sakit, berlebihan, keradangan, bengkak, ketidakstabilan,…)
  • Kecederaan ligamen (sakit, ketegangan, keradangan, ligamen koyak,…)
  • Migrain
  • Pengekalan air (edema)

Terutama dalam kes kecederaan sukan, Kinesio-Tape sering digunakan untuk melindungi sendi kerana komponen sokongannya. Sendi bersaiz sederhana seperti pergelangan kaki, lutut dan sendi siku sangat kerap dirakam selepas kecederaan atau dalam kes arthrosis. Juga popular adalah terapi sakit belakang, contohnya, dengan ketegangan atau ketidakstabilan melalui pita kinesio.

Bagaimana untuk menggunakan pita kinesio?

Bergantung pada petunjuk, otot, sendi atau ligamen yang terjejas mesti diletakkan pada kedudukan tertentu. Kulit harus bebas daripada jangkitan dan luka, serta kering dan bersih. Pertama, potong pita kinesio mengikut panjang yang betul dan bulatkan sudut supaya ia melekat lebih baik pada kulit. Kemudian ia digosok dengan hangat dengan tangan, supaya pelekat mengembangkan kesannya.

Selepas menanggalkan filem sandaran, Pita Fisio digunakan. Penjagaan mesti diambil untuk memastikan ia tidak berkedut dan tidak diregangkan terlalu banyak atau terlalu sedikit. Ini untuk mengelakkan pita daripada menghalang kawasan badan semasa pergerakan atau komponen sokongan tidak diberikan.

Pada mulanya, Kenzo Kase hanya bekerja dengan pita berwarna kulit. Kemudian dia menggunakan warna gelap apabila suhu di bawah pita kinesio perlu dinaikkan dan warna terang apabila suhu di bawah pita perlu dikurangkan.

Hari ini terdapat warna pita kinesio yang sangat berbeza. Makna dan cara tindakan nampaknya berdasarkan teori warna Cina. Kebanyakan pengeluar mengaitkan kesan penyejukan dan melegakan kesakitan kepada pita kinesio biru, manakala pita kinesio merah merangsang metabolisme.

Secara umum, anda harus memilih warna yang memberikan anda kesan terbaik.

Apakah risiko pita kinesio?

Kesan pita Kinesio harus terungkap terutamanya melalui penggunaan yang betul. Penetapan pita yang tidak betul pada kulit juga boleh menyebabkan bengkak dan pergerakan terhad.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan sedemikian adalah melampau, jadi pita kinesio adalah kaedah rawatan yang sangat selamat dan berisiko rendah.

Jangan gunakan pita fisio untuk membuka luka atau jangkitan pada kulit.

Apakah yang perlu saya perhatikan dengan Pita Kinesio?

Selepas menggunakan pita kinesio, anda harus sentiasa memeriksa sama ada anda merasakan apa-apa kesakitan, jika anggota badan berdenyut, kesemutan atau rasa kebas, jika anda boleh menggerakkan apa-apa atau jika kulit sejuk, biru atau pucat. Dapatkan rawatan perubatan jika anda kurang jelas. Ini adalah benar walaupun gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Pastikan anda menunjukkan kepada doktor anda jika anda mempunyai alahan tampalan, kerana dalam kes ini pita kinesio anti-alahan mesti digunakan.

Kerengsaan yang berlebihan pada kulit biasanya ditunjukkan oleh gatal-gatal dan kemerahan. Dalam kes ini, keluarkan pita kinesio dengan segera.

Jika pita kinesio tidak boleh dikeluarkan dari kulit tanpa rasa sakit, penanggal pita khas disyorkan.