Kinesiotape tendon Achilles | Kertas dinding tendonitis Achilles

Kinesiotape tendon Achilles

Kinesotape adalah pembalut pita khas yang direka untuk meningkatkan darah dan limfa saliran dengan mengurut bahagian badan yang selalu digunakan. Oleh itu, mereka menghidap penyakit kronik dan akut kesakitan disebabkan, misalnya, oleh keradangan pada Tendon Achilles, kecederaan sebelumnya, berat badan yang tidak betul atau masalah lain. Manfaat saintifik dari pita kinesio belum terbukti, tetapi ia digunakan dalam terapi sokongan terhadap kesakitan dalam Tendon Achilles.

Pita mempunyai warna yang berbeza, yang bermaksud sifat yang berbeza (misalnya menenangkan). Walau bagaimanapun, pita kinesio tidak memberikan Tendon Achilles apa-apa kestabilan, supaya ketahanan tendon tidak meningkat. Oleh itu, tidak berguna bagi atlet yang ingin menstabilkannya buku lali untuk sukan.

Topik ini mungkin menarik minat anda:

  • Penyebab tendonitis Achilles

Bergantung pada pengeluar, terdapat arahan yang berbeza untuk menerapkan a kinesiotape pembalut. Pada dasarnya tekniknya sangat serupa. Untuk pembalut kinesio sederhana tendon Achilles, anda memerlukan dua pita panjang dan dua jalur pendek.

Pembalut digunakan dalam keadaan rawan. Kaki diletakkan dan tegang. Jalur pita panjang pertama kini dibahagi panjang menjadi dua bahagian.

Bahagian bawah jalur tetap tidak dapat dibahagi sebagai pangkalan. Ini kini digunakan pada tumit dan tulang belakang tanpa ketegangan. Pangkalan pita ini kini dimodelkan dan dilicinkan dengan tangan selepas aplikasi.

Panas geseran meningkatkan daya tahan. Kemudian separuh bahagian luar pita ditarik ke bahagian luar betis dan kemudian keluar ke bawah di bawah berlubang lutut. Dengan menggunakan prinsip yang sama, sapukan separuh bahagian dalam pita ke bahagian dalam betis dan biarkan hujung berjalan di hujung luar sehingga kedua-dua bahagian plaster jumpa di sini lagi.

Sekarang anda memerlukan jalur pita panjang kedua. Jalur ini tersebar di betis bermula di tumit dan berakhir tanpa menarik, juga di bawah berlubang lutut. Kini hanya dua helai pendek yang hilang.

Salah satunya tersangkut terus ke kawasan yang menyakitkan dengan daya tarikan maksimum dan kemudian berjalan tanpa tekanan ke arah bahagian dalam buku lali. Jalur pendek kedua dari plaster diaplikasikan ke telapak kaki dengan daya tarikan dan merebak ke arah atas, sehingga pembalut pita betis juga stabil. Pemakaian pembalut seperti itu juga dapat dilakukan sendiri dengan sedikit latihan. Jika tidak, anda harus mendapatkan bantuan daripada seseorang, contohnya ahli fisioterapi.

Bolehkah tape menghilangkan rasa sakit?

Sekiranya anda melekatkan pita pada bahagian badan yang sakit, pastikan bahagian ini stabil. Ini sangat berguna untuk keradangan individu tendon untuk melegakan tendon. Fakta bahawa kulit yang dilekatkan pada pita semakin meningkat ke kawasan otot yang bergerak semasa pergerakan juga meningkatkan keadaan darah peredaran di kawasan-kawasan ini.

Di satu pihak, ini membantu membawa nutrien, yang diangkut oleh darah, ke kawasan yang meradang dan, sebaliknya, untuk membuang produk buangan, yang terkumpul di kawasan yang meradang dan menyebabkan kesakitan, lebih pantas. Sehubungan dengan itu, persoalan apakah pita dapat menghilangkan rasa sakit, jika digunakan dengan betul, biasanya dapat dijawab dengan ya. Sila maklumkan juga kepada anda:

  • Terapi tendonitis Achilles