Pembuatan Kinesiot | Ketidakstabilan sendi pergelangan kaki

Kinesiotaping

Kinesiotape sering digunakan untuk ketidakstabilan. Ini menyokong fungsi tendon dan dapat menimbulkan perasaan kestabilan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, penggunaan Kinesiotape adalah rawatan simptomatik dan bukan sebab-akibat!

Ini bermaksud bahawa penyebab ketidakstabilan tidak dirawat. Oleh kerana Kinesiotaping bukanlah penyelesaian tetap, ia hanya boleh digunakan untuk jangka masa tertentu atau semasa tekanan khas seperti sukan. Bahayanya adalah bahawa tanpa pita seseorang merasa lebih tidak selamat dan semakin kestabilan sendi dirawat dalam kehidupan seharian dengan menggunakan Kinesiotape. Oleh itu, anda harus belajar bergantung pada keselamatan otot sendi anda, yang idealnya dilatih untuk merawat penyebabnya.

Melalui penggunaan pita dan serpihan secara kekal, ligamen tidak lagi tegang dan ketidakstabilan terus meningkat. Walaupun begitu, penggunaan perekaman kinesio atau bahkan klasik boleh berguna untuk jangka masa tertentu sekiranya berlaku ketidakstabilan buku lali sendi. Terutama jika anda mula membuang serpihan setelah immobilisasi, pita boleh berguna dalam tempoh peralihan untuk pergerakan bebas.

Bolehkah serpihan membantu?

Terdapat pelbagai serpihan yang melindungi buku lali sendi. Perkara yang sama berlaku di sini seperti untuk (kinesio-) perekaman. Dalam kehidupan seharian, serpihan dapat memberikan kelegaan, terutama di bawah beban berat, dan meningkatkan fungsi sehari-hari.

Walau bagaimanapun, penggunaan splint secara kekal agak buruk untuk sendi dan boleh menyebabkan kehilangan perasaan pada sendi kerana tidak bergerak. Dalam keadaan terburuk, ini dapat menimbulkan rasa ketidakstabilan yang lebih besar sebaik sahaja belat tidak lagi dipakai. Walau bagaimanapun, selepas operasi, sendi harus selalu bergerak dengan serpihan atau, dalam kes yang sangat teruk, bahkan plaster pelakon.

Dalam masa 4-6 minggu selepas pembedahan, serpihan biasanya dikeluarkan dengan perlahan dan sendi kemudian mengalami tekanan yang meningkat. Seseorang harus berhati-hati untuk memulakan dengan beberapa jam tanpa serpihan, yang meningkat secara beransur-ansur sehingga serpihan dapat dikeluarkan sepenuhnya. Terdapat pelbagai jenis serpihan yang tersedia.

Doktor atau kedai bekalan perubatan biasanya dapat memberikan nasihat yang sangat baik pada masa ini dan mengesyorkan belat yang sesuai. Sebilangan serpihan dapat melepaskan sendi sepenuhnya dan melumpuhkannya, yang lain menghalang arah pergerakan tertentu, namun yang lain memungkinkan kaki untuk bergolek secara normal dan pada masa yang sama memastikan bahawa sendi dapat dilindungi walaupun ada beban. Pemilihan serpihan yang betul bergantung pada masalah persendian yang tepat dan rancangan rawatan doktor yang merawat.