Kiraan darah

Pengenalan

. darah kiraan adalah kaedah pemeriksaan yang sederhana dan biasanya murah yang digunakan oleh doktor. Dengan kaedah a darah sampel yang diambil dari darah vena pesakit, penanda dan parameter tertentu dalam serum darah dapat diukur dan ditentukan di makmal. Penilaian terhadap darah sampel kini dijalankan secara automatik oleh alat khas di makmal, yang disebut hematologi peranti.

Hanya dalam kes-kes tertentu, smear darah diperiksa di bawah mikroskop oleh kakitangan makmal itu sendiri. Sebagai tambahan kepada penilaian sel darah, komponen darah padat dan pigmen darah, banyak parameter spesifik organ (mis hati nilai, buah pinggang nilai, elektrolit, nilai tiroid dll) juga dapat ditentukan dari serum darah.

Walau bagaimanapun, nilai organ ini tidak ditentukan dalam jumlah darah dalam arti sebenarnya, tetapi dari darah yang dikumpulkan dalam tiub yang berasingan. Perbezaan biasanya dibuat antara mengambil jumlah darah yang kecil dan besar. Kiraan darah kecil adalah alat diagnostik asas dalam ujian darah, di mana hanya bilangan merah dan sel darah putih (erythrocytes, leukosit), platelet (trombosit), kandungan pigmen darah (hemoglobin) dan nisbah komponen darah pepejal ke darah cair (hematokrit) ditentukan.

Kiraan darah besar, sebaliknya, adalah lanjutan: kiraan darah kecil digabungkan dengan kiraan darah pembezaan yang disebut, di mana subkelas sel darah putih ditentukan secara berasingan dan berasingan dalam bilangan yang ada. Sebagai tambahan, banyak parameter lain dapat ditentukan, yang, bagaimanapun, tidak masuk dalam kategori jumlah darah "kecil" atau "besar", tetapi ditentukan sebagai menambah atau, bergantung pada pertanyaan, adalah pecah tanah organ-khusus (hati, buah pinggang nilai darah, dll. Kedua-dua jumlah darah yang besar dan kecil ditentukan dari apa yang disebut darah EDTA: Darah pesakit yang akan diperiksa diambil dengan menggunakan tiub EDTA yang mengandungi bahan yang menghalang pembekuan darah dan dengan itu memungkinkan makmal untuk memeriksa darah di luar badan.

Kiraan darah kecil

Kiraan darah kecil mewakili bentuk asas kiraan darah. Parameter yang ditentukan oleh makmal dalam jumlah darah kecil merangkumi jumlah sel darah merah (bilangan eritrosit), jumlah sel darah putih (bilangan leukosit), bilangan platelet (bilangan trombosit), kepekatan pigmen darah merah dalam darah (kepekatan hemoglobin), jumlah komponen darah pejal atau nisbah komponen darah pepejal ke cecair (hematokrit) dan apa yang disebut indeks eritrosit MCH (bermaksud kuantiti hemoglobin korpuskular satu eritrosit tunggal), MCV (jumlah isipadu korpuskular satu eritrosit tunggal) dan MCHC (kepekatan hemoglobin korpuskular rata-rata semua erythrocytes). Kiraan darah yang besar adalah gabungan jumlah darah yang kecil (Hb, bilangan erythrocytes, leukosit dan platelet, MCH, MCHC, MVC) dan bilangan darah pembezaan (pemecahan sel darah putih individu).

Dalam jumlah darah yang besar, subkumpulan sel darah putih diperiksa dengan lebih teliti. Perubahan dalam pembahagiannya memungkinkan adanya indikasi pelbagai penyakit, kerana setiap subkumpulan mempunyai tugas khasnya sendiri. Sebagai peratus, pembahagiannya akan seperti berikut: Granulosit mewakili bahagian utama sel darah putih, diikuti oleh limfosit dan monosit.

Sebab jumlah darah yang besar adalah diagnosis yang disyaki, seperti penyakit sistem darah, penyakit sistemik yang teruk, jangkitan, serangan parasit (mis. malaria dll) atau gangguan kongenital sel darah merah (contohnya anemia sel sabit). - 60% granulosit Neutrophil (= granulosit inti rod dan segmen)

 • 30% limfosit
 • 6% monosit
 • 3% granulosit eosinofil
 • Granulosit Basofilik 1%

Erythrocytes adalah sel darah merah yang tugas utamanya adalah untuk mengangkut oksigen dalam darah.

Untuk tujuan ini, oksigen terikat pada protein hemoglobin, yang terdapat di dalam eritrosit. Nilai piawai untuk eritrosit pada lelaki dewasa yang sihat adalah antara 4.3 dan 5.9 juta / μL darah; pada wanita dewasa yang sihat antara 3.5 dan 5.0 juta / μL. Pembentukan eritrosit berlaku di sumsum tulang dan berakhir di hati dan limpa.

Masa hidup normal sel darah merah adalah sekitar 120 hari. Perubahan patologi pada eritrosit dapat mempengaruhi bilangan, bentuk, ukuran dan fungsinya dan dapat dikesan dengan jumlah darah. Sekiranya bilangan eritrosit dikurangkan, biasanya terdapat anemia.

Penyebab anemia boleh menjadi pendarahan akut atau kronik, buah pinggang penyakit (anemia ginjal) atau zat besi atau vitamin B-12 dan asid folik kekurangan. Leukemia atau jenis lain dari kanser juga boleh dikaitkan dengan penurunan kadar sel darah merah. Sekiranya eritrosit mati sebelum waktunya, ini disebut anemia hemolitik.

Penyebabnya boleh menjadi kecacatan eritrosit kongenital, jangkitan atau keracunan logam berat. Nilai eritrosit yang meningkat, sebaliknya, biasanya disebabkan oleh kekurangan oksigen, yang boleh disebabkan, misalnya, oleh penyakit paru-paru atau jantung atau dengan tinggal di tempat tinggi. Penyakit sumsum tulang, seperti polycythaemia vera, juga dapat dikaitkan dengan peningkatan nilai eritrosit.

Eritrosit yang terlalu kecil disebut mikrosit. Ini biasanya berlaku sekiranya berlaku kekurangan zat besi. Eritrosit yang terlalu besar (juga disebut makosit) biasanya disebabkan oleh pengambilan alkohol atau kekurangan vitamin B-12 dan asid folik.

Sel darah merah yang berubah bentuk dapat terjadi dalam kes anemia, kecacatan genetik (anemia sel sabit) atau jantung penggantian injap. Akibatnya adalah peningkatan kerosakan eritrosit dengan anemia berikutnya. Hemoglobin juga disebut pewarna merah dari eritrosit dan mempunyai tugas mengikat oksigen di bahagian paling dalam sel darah merah.

Nilai normal untuk hemoglobin adalah antara 13 dan 18 untuk lelaki dewasa dan antara 11 dan 16 untuk wanita. Nilai hemoglobin yang berkurang terdapat pada anemia, penyakit buah pinggang atau penyakit radang usus seperti Penyakit Crohn. Nilai hemoglobin yang tinggi dijumpai dengan peningkatan bilangan eritrosit, misalnya semasa berada di tempat tinggi.

Nilai MCV adalah nilai darah yang ditentukan oleh doktor apabila jumlah darah kecil diambil dan dapat ditentukan oleh makmal. MCV adalah singkatan untuk apa yang disebut "volume korpuskular rata-rata" sel darah merah (eritrosit), yang bermaksud jumlah rata-rata sel darah merah tunggal. Di makmal, nilai ini biasanya dikira berdasarkan pembiasan cahaya eritrosit oleh alat tertentu (aliran sitometri) atau berdasarkan formula pengiraan mudah di mana nilai bahagian darah sel (hematokrit) dibahagikan dengan jumlah eritrosit dalam darah.

Julat normal untuk nilai MCV adalah antara 83 dan 97 fl (femtolitres). Dalam diagnostik (darah), ia dianggap sebagai salah satu penanda penting untuk pelbagai penyakit (darah), terutama untuk anemia. Sebagai peraturan, nilai MCV ditentukan bersama dengan nilai MCH dan MCHC dan kemudian memungkinkan pembahagian penting dari anemia yang ada.

Sekiranya nilai MCV dikurangkan, ini sering merupakan tanda bahawa sel darah merah terlalu kecil (mikrositik), jika terlalu tinggi, maka eritrosit terlalu besar jumlahnya (makrositik). Seperti nilai MCV, nilai MCH adalah nilai darah yang dapat ditentukan oleh makmal semasa mengambil jumlah darah yang kecil. MCH bermaksud "kandungan hemoglobin korpuskular", sebagai kandungan pewarna merah yang dimiliki oleh setiap sel darah merah (eritrosit).

Di makmal, nilai ini biasanya dikira secara automatik oleh alat tertentu (aliran sitometri), yang dapat mengukur kandungan pewarna dalam eritrosit berdasarkan pembiasan cahaya pada sel darah merah. Walau bagaimanapun, nilai MCH juga dapat dihitung dengan membagi jumlah nilai hemoglobin, yang juga dapat ditentukan dalam jumlah darah, dengan jumlah eritrosit. Piawai untuk nilai MCH adalah antara 28 dan 33 pg (picogram).

Seperti nilai MCV dan MCHC, nilai MCH adalah penanda diagnostik untuk penyakit sistem darah, terutamanya anemia. Sekiranya nilai MCH diturunkan, ini adalah petunjuk bahawa sel darah merah mengandungi pewarna merah terlalu sedikit (hipokrom), jika dinaikkan, ia mengandungi terlalu banyak (hiperkrom). Sebagai tambahan kepada nilai MCV dan MCH, nilai MCHC adalah satu lagi penanda diagnostik penting untuk penyakit sistem darah - terutamanya untuk anemia - yang dapat ditentukan oleh makmal dengan mengambil jumlah darah yang kecil.

Singkatan MCHC adalah singkatan dari "kepekatan hemoglobin korpuskular rata-rata", iaitu kepekatan keseluruhan pigmen merah (hemoglobin) semua eritrosit dalam darah pesakit masing-masing. Nilai ini dapat dikira dengan membahagikan jumlah kepekatan pewarna merah, yang juga dapat ditentukan oleh makmal, dengan nilai komponen darah pepejal (hematokrit) dalam darah. Cara lain untuk menentukan nilai MCHC adalah menghitungnya dari nilai MCH dan MCV yang mungkin sudah diketahui (MCHC = MCH / MCV).

Piawai untuk nilai MCHC adalah antara 30 dan 36 g / dl (gram per desiliter). Tidak seperti nilai MCV dan MCH, nilai MCHC hampir tidak berubah sama sekali, kerana nilai MCH dan MCV biasanya bergerak ke arah yang sama, iaitu mereka naik atau turun bersama-sama dan hasilnya tetap sama. Atas sebab ini, nilai MCHC pada umumnya hanya berfungsi sebagai pemeriksaan masuk akal bagi doktor yang menilai.

Leukosit atau "sel darah putih" adalah sel tertentu dalam darah yang tugas utamanya adalah untuk melindungi terhadap patogen. Pembentukan dan pematangan leukosit berlaku di sumsum tulang dari sel prekursor biasa (sel stem). Leukosit yang tidak diprogramkan atau cacat biasanya dikeluarkan semasa masih dalam sumsum tulang; leukosit matang yang berfungsi kemudian dilepaskan ke dalam darah.

Namun, dalam beberapa kes, kelangsungan hidup "leukosit yang diprogram secara salah" dapat terjadi. Ini kemudian boleh menyerang dan memusnahkan sel dan tisu badan sendiri. Akibatnya adalah penyakit autoimun seperti yang terkenal lupus erythematosus or multiple sclerosis.

Penentuan leukosit adalah sebahagian daripada ujian darah rutin. Mereka dilakukan ketika ada kecurigaan peradangan atau infeksi, ketika dicurigai leukemia, dalam kasus infark dan keracunan, serta selama terapi radiasi atau imunosupresif. Nilai standard untuk orang dewasa hendaklah antara 4-10.

000 leukosit / μL. Penyakit khas yang berkaitan dengan leukosit rendah termasuk penyakit virus, penyakit bakteria seperti kepialu demam, penyakit sumsum tulang di mana pembentukan leukosit baru dicegah atau hipersplenomegali di mana leukosit dipecah lebih cepat. Sel darah putih meningkat dalam keradangan (misalnya di radang paru-paru), dalam banyak jangkitan bakteria, pada leukaemia (kanser darahatau sangat berat nikotin penggunaan, ini juga disebut "leukositosis terpencil".

Peningkatan limfosit berlaku terutamanya pada jangkitan virus (gondok, campak), penyakit autoimun atau leukaemia. Penurunan boleh berlaku dalam konteks pelbagai jenis kanser atau kesan sampingan ubat. Monosit meningkat pada batuk kering khususnya.

Dengan granulosit, subkelas granulosit yang berbeza meningkat, bergantung kepada penyebab penyakit. Granulosit neutrofil meningkat terutamanya pada jangkitan bakteria. Dalam jangkitan teruk seperti sepsis, pergeseran kiri yang disebut sering berlaku.

Di sini, kerana permintaan tinggi untuk pertahanan selular, prekursor, iaitu granulosit yang belum matang, juga dilepaskan. Kesan ini ditunjukkan dalam jumlah darah sebagai pergeseran kiri. Granulosit eosinofilik meningkat, terutama dalam kes serangan parasit oleh cacing atau reaksi alergi.

Granulosit basofilik meningkat dalam barah darah seperti myeloid kronik leukemia. Sekiranya leukosit, eritrosit dan trombosit dikurangkan, ini disebut pancytopenia (pengurangan semua baris sel). Ini biasanya merupakan petunjuk kerosakan sumsum tulang yang teruk.

Sekiranya dua atau lebih baris sel diubah (mis. Peningkatan leukosit dan penurunan eritrosit), ini biasanya merupakan petunjuk leukemia. Thrombosit adalah platelet darah berbentuk cakera kecil yang bertanggungjawab untuk pembekuan darah di dalam badan. Ini memainkan peranan penting, terutamanya dalam kes pemotongan.

Sekiranya terdapat terlalu sedikit atau terlalu banyak trombosit yang tidak berfungsi di dalam badan, pendarahan hanya dapat dihentikan. Akibatnya ialah kecederaan berdarah lebih lama. Masa hidup normal trombosit adalah 5-9 hari.

Mereka kemudian dipecah di hati dan limpa. Platelet biasanya dimasukkan dalam jumlah darah secara rutin atau ditentukan secara khusus ketika pesakit tiba-tiba berdarah lebih banyak dari biasanya, ketika trombosis terjadi atau ketika heparin terapi mesti dipantau. Nilai piawai untuk trombosit pada orang dewasa ialah 150,000 hingga 400,000 per mikroliter.

Punca trombositopenia (terlalu sedikit trombosit) boleh merangkumi leukemia dan sindrom myelodysplastic, penyakit autoimun seperti TTP atau trombositopenia imun, kerosakan hati kronik atau sindrom hemolitik-uremik (HUS). Kes peningkatan jumlah platelet adalah jangkitan akut, penyakit ketumbuhan atau penyakit myeloproliferative seperti trombositemia penting. Di sebalik singkatan CRP adalah istilah "C-reactive protein", yang merupakan singkatan dari protein dalam plasma manusia yang dihasilkan di hati dan kemudian dilepaskan ke dalam darah.

Ia tergolong dalam fasa akut yang disebut protein"Oleh itu, dalam pengertian yang lebih luas, protein protein sistem imun, yang dalam "fasa akut" menggerakkan mekanisme pertahanan dan kemudian mengikat diri bakteria, supaya sistem pelengkap (bahagian dari sistem imun) dan sel pertahanan tertentu (contohnya makrofag) kemudian diaktifkan. Dalam keadaan fisiologi atau sihat, CRP hanya terdapat dalam darah dalam jumlah yang sangat kecil, dengan norma had maksimum 1mg / dl. The Nilai CRP selalu meningkat apabila proses keradangan berlaku di dalam badan (contohnya radang berjangkit dan tidak berjangkit seperti saluran pernafasan atau jangkitan saluran kencing, apendiks or hempedu keradangan dll.

, walaupun tidak dapat ditelusuri kembali ke penyakit tertentu, sehingga pemeriksaan lebih lanjut harus dilakukan untuk diagnosis yang lebih tepat. Secara amnya, Nilai CRP meningkat lebih kuat dengan jangkitan bakteria berbanding dengan jangkitan virus. - Granulosit berinti batang: 150-400 / μL

 • Granulosit nuklear bersegmen: 3.

000-5. 800 / μL

 • Granulosit Eosinophil: 50-250 / μL
 • Granulosit basofilik: 15-50 / μL
 • Limfosit: 1. 500- 3.

000 / μL

 • Granulosit berinti batang: 150-400 / μL
 • Granulosit nuklear bersegmen: 3. 000-5. 800 / μL
 • Granulosit Eosinophil: 15-50 / μL
 • Granulosit basofilik: 1500-3000 / μL
 • Limfosit: 285-500 / μL