Klorida dalam darah

definisi

Klorida, seperti kalium, natrium dan kalsium, adalah elektrolit penting yang terlibat dalam proses metabolik badan setiap hari. Ia terdapat di dalam badan dengan cas negatif dan juga disebut anion. Klorida memainkan peranan penting dalam kawalan jantung, dalam penghantaran impuls saraf dan dalam kawalan air mengimbangi.

Selanjutnya, klorida juga dikaitkan sebagai peranan penting dalam pengaturan asam-basa mengimbangi. Klorida diserap dengan makanan, kebanyakannya dengan garam biasa (NaCl), dan diekskresikan melalui buah pinggang setelah memenuhi tugas metaboliknya. A diet garam yang sangat rendah biasanya juga menyebabkan kekurangan natrium dan klorida.

Nilai piawai

Klorida ditentukan pada pesakit dalam serum oleh a darah ujian. Nilai standard di kebanyakan makmal adalah antara 96 ​​dan 110 mmol / l. Di sini nilainya sedikit berbeza dari makmal ke makmal dan juga sama ada orang dewasa atau kanak-kanak sedang diuji. Pada kanak-kanak, nilai klorida standard dalam serum adalah antara 95 dan 112 mmol / l.

Tahap dan gejala klorida meningkat

Terdapat beberapa keadaan dan penyakit di mana tahap klorida meningkat di darah serum dapat dikesan. Dalam kebanyakan kes, kekurangan klorida kecil tidak menyebabkan aduan. Walau bagaimanapun, semakin teruk kekurangannya, semakin parah gejalanya.

Gejala pertama yang dialami oleh orang yang mengalami kekurangan klorida yang teruk adalah malaise dan loya, kadang-kadang muntah. Selanjutnya, proses metabolik dalam badan yang diperlukan klorida tidak lagi berjalan lancar. Terdapat banyak penyakit di mana asid-basa mengimbangi badan menjadi tidak seimbang dan tahap klorida di darah naik.

Apa yang dipanggil renal-tubular asidosis adalah contoh penyakit dengan peningkatan kadar klorida. Ia berlaku di buah pinggang penyakit dan keradangan buah pinggang, di kencing manis mellitus, selepas pembedahan ureter atau disebabkan oleh sebab genetik. Selain itu, penyakit autoimun juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dengan peningkatan klorida dalam darah.

Penyakit pusat sistem saraf juga menyebabkan peningkatan kadar klorida, seperti apa yang disebut hiperventilasi, di mana pesakit menghirup dan menghembuskan nafas lebih cepat daripada biasa dan pertukaran gas normal di paru-paru tidak lagi berlaku. Ini menyebabkan klorida berkumpul di dalam darah. Klorida juga boleh meningkat dengan demam, tetapi biasanya tidak begitu tinggi sehingga menyebabkan gejala.

Pada cirit-birit kronik, tahap klorida dalam darah juga dapat meningkat. Terdapat juga beberapa ubat yang boleh memberi kesan yang sama dalam darah. Kononnya perencat karboanhydrase, yang digunakan untuk merawat epilepsi or glaukoma, boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit dan juga klorida.

Pemberian ubat bromida yang agak jarang berlaku juga menyebabkan peningkatan klorida dalam darah. Terdapat juga beberapa ubat yang mengandungi klorida yang menyumbang kepada peningkatan kadar klorida dalam darah. Dalam kebanyakan kes, klorida adalah bahan pembawa ubat biasa. Ini termasuk amonium klorida, arginin klorida atau lisin klorida.