Knee brace: Bilakah perlu?

Apakah ortosis lutut?

Ortosis lutut ialah ortosis perubatan dengan banyak kegunaan. Ia boleh diperbuat daripada bahan elastik, buih yang stabil dari segi dimensi, bahagian plastik tegar dan rod logam boleh laras panjang.

Bilakah anda menggunakan ortosis lutut?

Rangkaian produk besar ortos lutut yang berbeza menjelaskan bahawa terdapat pelbagai jenis kegunaan (petunjuk) untuk bantuan ortopedik ini.

Pendakap lutut digunakan dalam kes ketidakstabilan yang lebih besar. Ia mengehadkan lenturan dan lanjutan lutut dan pergerakan putaran paha terhadap bahagian bawah kaki dengan menggunakan komponen tambahan seperti rod penstabil plastik atau membetulkan sendi sepenuhnya. Aplikasi biasa ortosis lutut ini adalah kecederaan pada ligamen dan otot dan penjagaan lutut selepas pembedahan.

Apa yang anda lakukan dengan ortosis lutut?

Kebanyakan ortos lutut tidak dibuat khas untuk pesakit individu, tetapi sudah siap. Ia sama ada boleh ditarik ke atas lutut seperti stoking atau tetap, komponen yang saling bersambung dan belat diletakkan dengan selamat pada sendi lutut menggunakan Velcro dan tali. Doktor anda akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan pendakap lutut anda dengan betul.

Apakah risiko ortosis lutut?

Apakah yang perlu saya pertimbangkan dengan ortosis lutut?

Untuk memastikan ortosis lutut sesuai dengan betul dan tidak tergelincir, memilih saiz yang betul adalah penting. Bahagian belakang lutut tidak boleh sempit.

Doktor anda akan memberitahu anda bila dan berapa lama anda mesti memakai ortosis lutut. Jika anda berasa sakit, jika kaki anda membengkak dengan teruk, jika ia terasa sejuk, atau jika ia bertukar menjadi biru atau putih, sila berjumpa doktor anda dengan segera.