Lebam Lutut: Definisi, Tempoh, Rawatan

Gambaran ringkas

  • Perjalanan penyakit dan prognosis: Lutut yang lebam biasanya sembuh tanpa komplikasi. Masa penyembuhan kecederaan bergantung pada keterukan lebam dan juga kecederaan yang mungkin berlaku bersamaan.
  • Rawatan: Menyejukkan kawasan yang terjejas disyorkan sebagai langkah pertolongan cemas. Sekiranya perlu, ubat penahan sakit dalam bentuk salap atau tablet juga digunakan.
  • Punca dan faktor risiko: Lebam lutut berlaku akibat trauma tumpul (contohnya, terjatuh atau pukulan). Lebam lutut sering berlaku semasa bersukan.
  • Gejala: Selain kesakitan, lebam lutut boleh dilihat, contohnya, melalui pergerakan terhad.
  • Diagnosis: Selain pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan, doktor mungkin menggunakan teknik pengimejan untuk mendiagnosis lebam lutut.
  • Pencegahan: Jika perlu, memakai pakaian pelindung akan mengelakkan lebam lutut semasa bersukan.

Apakah lebam lutut?

Berapa lama masa yang diambil untuk sembuh?

Lebam lutut biasanya tidak berbahaya dan sembuh tanpa komplikasi. Tempoh lebam lutut bergantung pada keterukan kecederaan dan kemungkinan kecederaan yang menyertainya. Berapa lama doktor menulis pesakit yang sakit selepas lebam lutut atau berapa lama dia mesti menahan diri daripada bersukan juga bergantung pada keterukan lebam dan kemungkinan kecederaan yang menyertainya.

Akibat daripada lebam lutut, bursitis akut boleh berkembang di bahagian depan tempurung lutut (bursitis praepatellaris). Gejala termasuk sakit dan kemerahan di kawasan tempurung lutut, sakit tekanan, dan sakit apabila membengkokkan sendi lutut.

Badan lemak Hoffa, yang terletak di antara dataran tinggi tibial dan tempurung lutut, juga menjadi radang atau bengkak, jika perlu, akibat lebam lutut. Ini mengakibatkan kesakitan apabila melutut dan membengkokkan lutut.

Bagaimana lebam pada lutut boleh dirawat?

Walau bagaimanapun, sama ada ubat rumah benar-benar berkesan terhadap lutut yang lebam biasanya tidak terbukti atau sekurang-kurangnya tidak cukup dikaji.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Ia juga dinasihatkan untuk mengambil mudah pada lutut yang cedera dan mungkin melumpuhkannya dengan pembalut. Sebagai contoh, adalah mungkin untuk menggunakan pembalut salap diklofenak (diklofenak adalah ubat penahan sakit) atau pembalut mampatan penyejuk (pembalut tekanan). Tekanan dari luar mengatasi bengkak.

Jika perlu, doktor akan menetapkan ubat sakit untuk diambil oleh pesakit.

Lebam lutut: gejala

Bagaimanakah lebam lutut berlaku?

Lebam lutut adalah akibat trauma tumpul, seperti terjatuh atau pukulan pada lutut. Ia selalunya kecederaan sukan. Tetapi lutut anda juga mungkin lebam dalam kehidupan seharian, contohnya jika anda tersandung di tangga dan memukul lutut anda ke tepi anak tangga.

Lebam lutut: pemeriksaan dan diagnosis

Jika lebam lutut atau jenis kecederaan lutut lain disyaki, doktor akan terlebih dahulu bercakap dengan pesakit untuk mendapatkan sejarah perubatannya (anamnesis). Soalan yang boleh ditanya ialah:

  • Bagaimanakah kecederaan itu berlaku?
  • Apa simptom anda?
  • Di manakah anda berasa sakit?
  • Bolehkah anda menggerakkan sendi lutut tanpa sebarang masalah?

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor dengan teliti meraba lutut yang cedera dan memeriksa mobiliti dan kestabilan sendi. Kecederaan pada ligamen atau tempurung lutut selalunya boleh dikesan semasa peperiksaan ini.

Bagaimana lebam lutut boleh dielakkan?

Untuk mengelakkan lebam lutut, disyorkan untuk memakai pakaian pelindung yang sesuai semasa aktiviti sukan.