Sendi Lutut | Fisioterapi untuk Psoriasis-Arthritis-Psoriasis

Sendi Lutut

. sendi lutut juga sering terkena psoriatik artritis. Mereka yang terjejas memperhatikan hal ini dengan sekatan pergerakan, kesakitan dan biasanya pembengkakan yang ketara pada berlubang lutut. Di sini juga, adalah mustahak untuk menangani gejala dengan segera dan mengatasi keradangan agar tidak menyebabkan pembubaran rawan dan periosteum di sendi lutut, yang boleh menyebabkan masalah yang jauh lebih serius.

Fisioterapi untuk psoriatik artritis kambuh di sendi lutut pada mulanya juga mengenai mendapatkan pesakit kesakitan-Bebas melalui senaman lembut. Dalam kes akut, krioterapi biasanya diperlukan atau aplikasi sejuk biasanya diperlukan pada mulanya, supaya orang yang terkena dapat melakukan latihan pasif lembut dengan terapis walaupun kesakitan. Dalam fasa antara serangan individu, adalah penting bahawa pesakit terus melakukan latihan penstabilan, penguatan dan mobilisasi untuk sendi lutut mereka di rumah supaya mobiliti dan kekuatan sendi lutut dapat dikekalkan dalam jangka panjang. Pesakit merasa lebih terikat dalam kehidupan seharian mereka apabila sendi lutut terkena penyakit ini, kerana pergerakan normal hanya mungkin dilakukan dengan kesakitan yang besar.

Artritis idiopatik remaja

Dalam idiopatik remaja artritis, kanak-kanak di bawah umur 16 tahun sudah dijangkiti penyakit ini. Punca penyakit tidak diketahui (oleh itu perkataan: idiopatik). Penyakit ini boleh menyebabkan keradangan kronik pada sendi pada bayi, balita dan kanak-kanak.

Terdapat juga pelbagai bentuk artritis idiopatik remaja. Dalam bentuk oligoartikular, hanya 1-4 sendi terjejas, JIV sistemik biasanya disertai dengan panjang demam serangan, pada arthritis yang berkaitan dengan entesitis, penyisipan tendon (entheses) sangat dipengaruhi oleh penyakit ini, dan ketika kulit dan kuku juga menunjukkan gejala, ia disebut juvenil psoriasis artritis. Gejala arthritis idiopatik remaja sangat berbeza-beza dari individu ke individu dan boleh berkisar dari rasa sakit, bengkak dan radang hingga ruam dan radang mata. Skema rawatan juga merupakan gabungan terapi ubat, terutama untuk mengendalikan kesakitan dan keradangan, serta bentuk terapi lain seperti fisioterapi, terapi pekerjaan, terapi senaman dan banyak lagi. Juga penting agar anak-anak tetap aktif dalam kehidupan seharian dan memperhatikan postur tubuh mereka ketika melakukan aktiviti yang memerlukan duduk atau berdiri.