Sakit lutut di bahagian luar

Pengenalan

Lutut luaran / sisi sakit sendi adalah kesakitan yang terutama (tetapi tidak selalu secara eksklusif) tertumpu di bahagian luar sendi lutut. Ini termasuk kesakitan di kawasan luar paha dan lebih rendah kaki, ligamen luar, tisu lembut di sekitarnya, bahagian luar sendi lutut jurang dan kepala dari fibula (caput fibulae). Lutut luar sakit sendi boleh disebabkan oleh kerosakan langsung pada struktur anatomi yang terlibat, atau ia boleh berlaku sebagai kesakitan sekunder, apabila kerosakan berlaku di lokasi yang jauh secara anatomi. Contoh penyebabnya ialah pemanjangan ligamen luaran.

Punca sakit lutut di bahagian luar

lutut kesakitan apabila berjoging boleh mempunyai sebab yang sangat berbeza. Penyebab yang biasa berlaku ialah beban lutut yang berlebihan atau tidak betul. Terutama pemula atau pemula semula memilih beban latihan terlalu tinggi.

Sekiranya latihan terganggu, kesakitan hilang dengan sendirinya dalam beberapa jam atau sehingga keesokan harinya. Dalam kes ini pelan latihan harus dikurangkan dan intensiti latihan harus ditingkatkan dengan lebih perlahan. Punca kesakitan lain ketika berjoging adalah rosak berlari teknik dengan lutut yang bengkok atau kasut larian yang usang.

Dalam kes ini, perundingan di kedai pakar dengan analisis treadmill dapat memberikan maklumat. Salah satu penyebab fizikal adalah ketidakseimbangan otot, terutama pada paha otot. Kestabilan sendi pinggul dan buku lali sendi juga memainkan peranan penting untuk pergerakan yang tidak menyakitkan dan tidak terganggu.

Perkembangan yang tidak rata paha otot menyebabkan ketegangan yang berlainan, yang menyebabkan lutut untuk menyimpang ke sisi dan boleh menyebabkan kesakitan. Di samping itu, ketegangan otot dianggap menyakitkan. Sekiranya otot kaki atau otot pinggul hanya berkembang dengan lemah, kaki putaran paksi.

Memusingkan ini sekali lagi menghasilkan pemuatan yang salah sendi lutut, yang menyakitkan. Sekiranya masalah seperti otot adalah penyebabnya, latihan khusus kumpulan otot yang lemah dapat menyebabkan peningkatan yang besar. Masalah yang lebih sukar adalah penyimpangan kekal dari kaki paksi.

Terutama dengan keadaan lutut, kawasan sendi lutut luar berada dalam keadaan lebih tegang. Sukan seperti berjoging memburukkan lagi masalah kerana beban impak tambahan. Dalam kes ini, seseorang boleh cuba mengatasi kepincangan kaki dengan disesuaikan berlari kasut.

Dalam keadaan apa pun, latihan tidak boleh dilakukan ketika kesakitan dialami, kerana kerosakan jangka panjang seperti osteoartritis sendi lutut sudah dekat. The lutut pelari (sindrom ligamen iliotibial, ITBS, chafing saluran) berlaku lebih kerap pada posisi usus, menyebabkan ligamen iliotibial mengunyah dan menjengkelkan bahagian luar tulang sendi lutut. Selain radang pada alat ligamen dan periosteum, bursae di kawasan sekitarnya juga dapat meradang.

Dengan rehat latihan sehingga salap tanpa rasa sakit dan anti-radang masalahnya bertambah baik. Akhirnya, kecederaan pada struktur lutut mesti dipertimbangkan. Kecederaan pada meniskus luar atau ligamen juga boleh menyebabkan kesakitan yang cukup dalam tekanan dan harus dikesampingkan oleh doktor.

Penyakit ini dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah

 • Tunduk kaki atau ketuk lutut
 • Meniskus luar yang koyak
 • Kecederaan ligamen luar
 • Sindrom Ligamen Iliotibial
 • Arthrosis sendi lutut

Berbeza dengan kaki busur, lutut sendi kaki haluan digerakkan ke luar dalam paksi. Orang yang terjejas boleh meletakkan pergelangan kaki dengan kaki yang diregangkan, tetapi lutut sendi jangan saling bersentuhan. Oleh kerana pergeseran paksi ini, kaki busur memberikan lebih banyak regangan pada bahagian dalam (= medial) sendi lutut.

Di sana, kerosakan pada meniskus atau rawan lapisan boleh berlaku, sehingga setelah masa pemuatan yang lebih lama, rasa sakit berlaku terutamanya pada sendi lutut dalam. Dengan ketukan lutut, paksi kaki biasanya tidak lurus sepenuhnya. Sebaliknya, lutut sendi digerakkan sedikit ke dalam berbanding pinggul.

Anda boleh mengujinya dengan cuba berdiri dengan kaki yang diregangkan. Sekiranya lutut saling menyentuh, tetapi anda tidak dapat menyatukan pergelangan kaki, anda mungkin mempunyai kaki busur. Kerana paksi kaki yang digerakkan terdapat beban yang lebih tinggi pada sendi lutut luar (= lateral).

Biasanya, aduan hanya berlaku setelah bertahun-tahun mengalami tekanan. Puncanya boleh meniskus or rawan kerosakan, setelah jangka masa yang lebih lama arthrosis juga boleh berkembang. Kesakitan di lutut boleh dicetuskan oleh pelbagai mekanisme ketika berjalan atau berjoging.

Sekiranya seseorang tidak terbiasa dengan ketegangan, beban jangka pendek biasanya menjadi penyebab kesakitan di bahagian luar lutut. Contohnya, otot boleh mengeras atau tegang. Semasa mengembara selama beberapa hari, sakit otot di bahagian luar paha juga boleh menjadi penyebabnya.

Sebaliknya, jika anda banyak berjalan dan berlari, anda mesti memikirkan kerosakan kronik pada struktur sendi lutut. Sekiranya sakit lutut luar, yang meniskus luar boleh terjejas. Rawan kerosakan juga merupakan penyebab yang mungkin.

Sindrom ligamen iliotibial (ITBS) adalah sindrom kesakitan yang meluas pada sendi lutut, yang berlaku selepas atau semasa beban. Oleh kerana peningkatan kejadian pada pelari, gambar klinikal ini juga disebut lutut pelari. Yang traktus iliotibialis, dari mana nama sindrom ligamen ilio-tibial (ITBS) berasal, adalah jalur dari tisu penghubung mengelilingi otot luar paha.

Ia bergerak dari otot pelvis melalui sendi lutut dan penonjolan tulang di sendi lutut ke tibia. Ia berfungsi untuk menstabilkan tulang paha di bawah beban. Dalam sindrom ligamen ilio-tibial (ITBS), jalur tisu penghubung (traktus iliotibialis) sapu pada tonjolan tulang sendi lutut.

Menggosok jalur dari tisu penghubung (traktus iliotibialis) terhadap tulang sendi lutut yang menonjol menyebabkan sakit tikaman di bahagian luar sendi lutut. Pada mulanya, kesakitan hanya berlaku di bawah tekanan yang meningkat, misalnya semasa atau selepas berjoging. Kemudian, rasa sakit itu dapat dilihat ketika menaiki tangga atau bahkan ketika berjalan.

Kesakitan boleh menjadi sangat teruk sehingga pergerakan kaki tidak mungkin dan dengan itu menyebabkan batasan fizikal yang teruk pada orang yang terkena. Penyebab ITBS adalah kerengsaan pada periosteum sensitif yang mengelilingi sendi lutut dan penonjolan tulang pada sendi lutut. Lenturan yang kerap dan regangan sendi lutut, seperti yang berlaku ketika berjoging atau menaiki tangga, misalnya, menyebabkan menggosok jalur tisu penghubung (tractus iliotibialis) terhadap unjuran tulang sendi lutut dan dengan itu menyebabkan kerengsaan periosteum dengan ciri-ciri kesakitan.

Pelbagai perubahan anatomi, seperti kepincangan kaki atau kelemahan otot pelvis, dapat mendorong perkembangan sindrom ligamen ilio-tibial (ITBS). Kesakitan akut harus dirawat dengan selesema, misalnya dalam bentuk bungkusan ais dan salap anti-radang yang menyejukkan. Di samping itu, latihan yang membawa kepada gejala (misalnya berjoging) harus dihentikan.

Sekiranya langkah-langkah di atas gagal, ada juga kemungkinan pembedahan. Di sini jalur tisu penghubung (tractus iliotibialis) diukir secara berbentuk z. Ini memanjangkan jalur, yang melegakan sendi lutut.

Semasa lateralisisasi patellal, lutut (= patella) dialihkan ke luar (= lateral). Akibatnya, patella tidak lagi terletak sepenuhnya pada galas slaidnya yang biasa. Sebabnya biasanya kelemahan struktur penahan patela, termasuk ligamen cagaran dan otot paha.

Apabila sendi lutut digerakkan, lutut bukan sahaja meluncur dengan bahagian tulang rawannya di atas tulang paha, tetapi sebaliknya tulang paha menggosok tulang tulang lutut atau merosakkan tulang rawan pelindung. Dalam jangka masa panjang ini membawa kepada apa yang disebut retropatellar lateral arthrosis. Bahagian luar (= lateral) tulang rawan di belakang tempurung lutut (= retropatellar) usang.

Tulang patela yang sensitif tidak dilindungi dengan secukupnya, sebab itulah membengkokkan lutut menyebabkan sakit di bahagian luar. Sekiranya patela terkeluar, patella keluar dari galas gelangsar normal di lutut. Ini dicirikan oleh kesakitan yang tiba-tiba dan teruk pada saat pertama.

Dalam kebanyakan kes, pelbagai struktur sendi lutut juga terjejas. Ini boleh menyebabkan kerosakan tulang rawan ke lutut, paha atau kaki bawah tulang. kapal atau ligamen pada sendi lutut juga boleh terjejas.

Ini boleh menyebabkan kesakitan, yang sebahagiannya dapat bertahan lama, terutama ketika bergerak. Dalam keadaan tertentu, pembedahan pada struktur yang terjejas juga mungkin diperlukan. Sejurus selepas tempurung lutut muncul, a lebam sering terbentuk, yang menyebabkan sekatan pergerakan dan kesakitan yang teruk.

 • Sinonim: Pecah meniskus luaran, lesi meniskus luaran, degenerasi meniskus luaran, kerosakan meniskus luaran, penyakit meniskus luaran
 • Tempat kesakitan paling teruk: Di bahagian celah sendi lutut luar. - Patologi / Punca: Air mata yang berkaitan dengan kemalangan atau yang berkaitan dengan kemerosotan (degeneratif) meniskus luar atau meniskus luar ganglion. - Umur: boleh berlaku pada usia berapa pun
 • Kemalangan: Trauma putaran (kemalangan) sendi lutut semasa melakukan aktiviti sukan.

Sekiranya air mata degeneratif biasanya tidak ada trauma berulang. - Jenis kesakitan: Menikam, ringan hingga kusam, menarik. Mungkin terhad, pergerakan sendi lutut yang disekat sebahagiannya.

Kesakitan menusuk yang menembusi selepas pergerakan putaran kaki. - Asal kesakitan: Selepas trauma (kemalangan) secara tiba-tiba, jika tidak juga perlahan-lahan meningkat atau berulang dengan jeda. - Kejadian kesakitan: Terutama dalam keadaan tertekan, kedudukan jongkok atau selepas pergerakan putaran sendi lutut yang tidak baik.

Jika meniskus tersekat pada sendi lutut, lutut tidak lagi dapat dipanjangkan sepenuhnya dan sakit kekal boleh berlaku. - Aspek luaran: Dengan kecederaan akut kebanyakannya bengkak lebih kuat. Sekiranya air mata merosot, bergantung pada beban, kurang bengkak, kadang-kadang tidak ada.

 • Sinonim: Osteoartritis bahagian luar, lateral penyakit gonarthrosis...
 • Tempat kesakitan paling teruk: Di bahagian celah sendi lutut lateral / luaran. - Patologi / Sebab: Berkaitan dengan pakaian kerosakan tulang rawan ke lutut dengan keradangan membran mukus dengan kerosakan utama di kawasan sendi lutut luar. - Umur: usia lanjut (> 50 tahun).

Di lebih dari 80% mereka yang berusia lebih dari 60 tahun, perubahan yang berkaitan dengan pakaian dapat dikesan di Sinar X gambar sendi lutut. - Jenis kesakitan: Menikam, ringan hingga kusam, menarik. Rasa kekejangan pada sendi lutut.

Kemungkinan pergerakan sendi lutut terhad. - Asal kesakitan: Perlahan-lahan meningkat, kadang-kadang menikam, kadang-kadang menarik, bergantung pada tahap arthrosis. - Kejadian kesakitan: Sakit pada waktu pagi.

Peningkatan kesakitan di bawah tekanan (dengan jarak berjalan kaki yang semakin meningkat). - Aspek luaran: Bengkak, kemungkinan terlalu panas. Selalunya berlutut (genu valgum).

 • Sinonim: Pecahnya ligamen luaran, kecederaan pada ligamen luaran, kerosakan pada ligamen kolagen lateral. - Tempat kesakitan paling teruk: Dalam perjalanan atau penyisipan / asal ligamen luaran. - Patologi / penyebab: Melebihi atau merobek ligamen luaran.
 • Umur: Kebanyakan orang muda yang aktif dalam sukan. - Kemalangan: Ya. Biasanya ia adalah trauma yang disebut.

Ini bermaksud bahawa sendi lutut dipaksa ke kedudukan O - leg. Sekiranya rentang regangan ligamen luar (Ligamentum collaterale laterale) dilebihi, ligamen terkoyak atau koyak. - Jenis kesakitan: menikam, ringan, di bahagian luar

 • Asal kesakitan: Tiba-tiba.

Selalunya dalam konteks kecederaan bola sepak. - Kejadian kesakitan: Berkaitan dengan kecederaan. Sakit semasa memeriksa kestabilan ligamen luar.

Kemungkinan ketidakstabilan sendi lutut ke luar. - Aspek luaran: Lateral, mungkin umum bengkak lutut. - Sinonim: Keradangan traktus iliotibialis (ITBS = Sindrom Liotik Iliotibial atau lelasan traktus).

 • Lokasi kesakitan yang paling besar: Pada gulungan paha lateral. - Patologi / Sebab: Menggosok traktus iliotibialis (sarung paha seperti tendon) ke paha. - Umur: Kebanyakan orang muda yang aktif dalam sukan.
 • Jenis kesakitan: menikam
 • Perkembangan kesakitan: perlahan
 • Kejadian kesakitan: Berkaitan dengan tekanan. Selalunya ketika berjoging. - Aspek luaran: Kejadian yang disukai dengan O - kaki. Kecelaruan lutut menyebabkan sendi lutut luar menonjol, yang mendorong penyebaran saluran.