Kola Nut: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Kola kacang adalah biji pokok kola. Antara lain, ia mengandungi kafein dan sesuai untuk aplikasi perubatan.

Kejadian dan penanaman kacang kola

Kola kacang adalah biji pokok kola. Antara lain, ia mengandungi kafein dan sesuai untuk aplikasi perubatan. Biji kola membentuk biji pokok kola (Cola acuminata), yang berasal dari kawasan tropika dan tergolong dalam keluarga kecil keluarga pokok bau (Sterculioideae). Ini seterusnya adalah sebahagian daripada mallow keluarga (Malvaceae). The cola pokok serupa dengan chestnut kuda dan mencapai ukuran hingga 20 meter. Daunnya mempunyai panjang sekitar 25 sentimeter. Tempoh berbunga pokok kola berlangsung sepanjang tahun, sehingga dapat juga berbuah sepanjang masa. Kola kacang masak di dalam buah bellow kolektif, yang menyerupai bintang. Buahnya kadang-kadang mengandungi hingga 16 kacang. Bentuk kacang memanjang-bujur. Panjangnya mencapai 14 sentimeter dan mempunyai permukaan bergelombang. Pokok kola berasal dari negara-negara Afrika Barat seperti Angola, Sierra Leone dan Togo. Namun, hari ini, ia ditanam di semua kawasan tropika di Afrika Barat dan Tengah. Antaranya, ia banyak dijumpai di Nigeria.

Kesan dan aplikasi

Kacang kacang mengandungi beberapa ramuan. Ini termasuk kafein, theobromine, pati, tanin, lemak, mineral dan polifenol. Kepentingan utama perubatan dan farmaseutikal adalah kafein dan theobromine, yang merupakan purin alkaloid yang mempengaruhi pusat sistem saraf (CNS). Bergantung pada seberapa tinggi dos kafein, ia mempengaruhi autonomi sistem saraf, sistem ginjal, pernafasan, dan jantung dan peredaran. Sebaliknya, theobromine terutamanya mempengaruhi sistem otot manusia. Oleh itu, ia memastikan kelonggaran otot licin, yang terdapat di kebanyakan organ. Selanjutnya, ia merangsang fungsi buah pinggang dan jantung otot. Selanjutnya, theobromine mempunyai sedikit kesan diuretik. Biji kacang kola mengandungi kira-kira 2.5 peratus kafein. Penyediaan benih digunakan terutamanya untuk membuat cola minuman, yang seterusnya memberi kesan merangsang. Pada tahun-tahun sebelumnya, ekstrak kacang kola dan cola shrub digunakan terutamanya untuk pengeluaran minuman seperti cola. Namun, kemudian, kebanyakan pengeluar lebih suka menggunakan kafein kerana harganya jauh lebih murah. Walau bagaimanapun, beberapa soda masih ada ekstrak dari kacang kola semula jadi. Di benua Afrika, kacang kola telah digunakan selama berabad-abad sebagai perangsang yang popular. Proses ini melibatkan pembukaan terbuka walnut-biji berukuran, yang mempunyai sedikit tanah dan pahit rasa. Setelah memecahnya menjadi beberapa kepingan yang lebih kecil, mereka boleh dikunyah selama kira-kira satu jam. Pengguna kemudian memuntahkannya kembali. Bagi banyak budaya Afrika, kacang kola juga mempunyai kepentingan budaya. Sebagai contoh, ia sering digunakan sebagai hadiah kepada tetamu dan dianggap sebagai simbol keramahan. Selain itu, penggunaan kacang kola dapat dibandingkan dengan rokok saluran perdamaian di kalangan orang India Amerika Utara. Komposisi kafein dalam kacang kola berbeza dengan yang terdapat di dalam kacang kola kopi, sehingga kesannya berbeza dengan minuman kopi. Kacang Kola digunakan dalam minuman ringan berkafein. Dos bergantung pada kandungan kafein. Oleh itu, minuman cola biasanya mengandungi lebih sedikit kafein daripada kopi. Ubat siap standard yang dibuat dari biji kola ekstrak belum wujud. Walau bagaimanapun, kola kacang boleh ditumbuk ke serbuk dan kemudian diseduh sebagai teh atau diminum di atas wafer.

Kepentingan, rawatan dan pencegahan kesihatan.

Kacang kola juga menarik untuk perubatan. Sebagai contoh, ia mempunyai kesan merangsang kerana kandungan kafeinnya yang tinggi. Manakala penggunaan kopi tidak jarang menyebabkan berdebar-debar dan kegelisahan, ini tidak berlaku ketika menggunakan kacang kola. Perubatan rakyat di Afrika juga menggunakan biji kola keletihan, dahaga dan lapar. Di samping itu, mereka sesuai untuk orang yang berada dalam fasa pemulihan setelah lama sakit. Kacang Kola juga digunakan dalam beberapa ubat untuk meningkatkannya rasa. Ia juga dapat digunakan untuk menghasilkan yang menyenangkan bau. Kacang Kola juga mempunyai kesan positif pada peristalsis usus dan pembakaran lemak.Sifat-sifat lain adalah pelindapkejutan kesakitan dan rangsangan jantung kadar. Homeopati juga menggunakan kesan positif dari biji cola. Oleh itu, mereka digunakan untuk melawan fizikal dan mental keletihan. Walau bagaimanapun, rawatan dengan kacang kola tidak boleh dilakukan dalam jangka masa yang lama. Juga disarankan untuk tidak mengambilnya bersama-sama dengan minuman yang mengandung kafein. Pada prinsipnya, kacang kola meningkatkan keupayaan untuk berkonsentrasi dan berjaga-jaga. Perkara yang sama berlaku untuk keupayaan prestasi badan. Terdapat juga laporan mengenai kesan afrodisiak biji kola. Ini disebabkan oleh peningkatan kepekatan of serotonin dan adrenalin kerana kafein dan theobromine. Sekiranya setiap hari dos antara dua hingga enam gram biji kola tidak dilebihi, tidak ada komplikasi yang perlu ditakuti. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami pelbagai kesan sampingan sekiranya berlaku overdosis. Ini adalah kegelisahan saraf, mudah marah dan masalah tidur. Kadang kala perut masalah juga berada dalam lingkungan kemungkinan.