Kolonoskopi

Sinonim

Kolonoskopi Kolonoskopi adalah prosedur diagnostik di mana bahagian dalam kolon boleh diperiksa dengan endoskopi yang fleksibel. Kolonoskopi dilakukan untuk mendapatkan gambaran mengenai Rektal dan juga kolon. Petunjuk untuk kolonoskopi pada mulanya adalah semua aduan kawasan usus yang berlanjutan dalam jangka masa yang lebih lama.

Ini termasuk tahan lama kesakitan di kawasan usus, darah di dalam najis, penurunan hemoglobin di kiraan darah (nilai ini dapat menjadi petunjuk pendarahan, yang mesti dikesampingkan di dalam usus). Darah di dalam najis dapat dilihat dengan serta-merta, dapat dilihat dalam bentuk najis berwarna hitam dan melekit (najis tarry) atau sama sekali tidak dapat dilihat dengan mata kasar (lihat: pendarahan usus). Oleh itu, ujian haemoccult yang disebut sering dilakukan untuk menentukan sama ada ada darah di dalam najis.

Selain itu, kolonoskopi juga dilakukan untuk cirit-birit kronik. Petunjuk lebih lanjut adalah mencari tumor kerana gejala yang mencurigakan. Ini termasuk tipikal penurunan berat badan yang tidak jelas (> 10% berat badan dalam masa 6 bulan), keringat malam yang berat dan demam (> 38 ° C), juga dikenali sebagai gejala-B.

Selanjutnya, kolonoskopi dapat dilakukan sekiranya a penyakit radang usus yang kronik seperti Penyakit Crohn or ulser kolitis disyaki. Ini dapat membuat diri mereka merasa, misalnya, melalui sakit perut dan cirit-birit yang kerap, ada yang berdarah, dan sering berlaku untuk pertama kalinya pada usia muda. Sekiranya terdapat gejala seperti perubahan pada pergerakan usus dalam erti tiba-tiba sembelit (sembelit) atau cirit-birit yang kerap (cirit-birit) atau perubahan dari kedua-duanya, kolonoskopi juga harus dipertimbangkan untuk diagnosis.

Kolonoskopi sebagai pemeriksaan pencegahan

Bidang aplikasi kolonoskopi yang besar juga merupakan pemeriksaan pencegahan. Sebaiknya setiap pesakit yang berumur lebih dari 55 tahun menjalani kolonoskopi biasa sebagai langkah pencegahan untuk mengesan kolon kanser atau pendahulunya pada peringkat awal. Suka mamografi or pemeriksaan barah kulit, kolonoskopi dibayar oleh pihak berkanun kesihatan syarikat insurans.

Para pakar telah bersetuju selama beberapa tahun sekarang bahawa risiko mengembangkan formasi baru, yang dapat berkembang menjadi struktur ganas dalam perjalanan penyakit ini, meningkat dengan ketara dari usia 50 tahun. Walau bagaimanapun, ini belum diambil kira oleh kesihatan sistem setakat ini dan kolonoskopi pencegahan pertama, yang kosnya ditanggung oleh syarikat insurans kesihatan paling banyak dua kali dalam tempoh 10 tahun, masih dirancang dari usia 55 tahun. Pemeriksaan susulan harus dilakukan setiap 10 tahun jika penemuannya tidak jelas. .

If polip usus besar dilihat dan dikeluarkan semasa pemeriksaan, kolonoskopi lain harus dilakukan setelah hanya 5 tahun. Bagi orang yang mempunyai ahli keluarga yang menderita atau menderita kanser kolon (karsinoma kolorektal), kolonoskopi pencegahan dibiayai oleh kesihatan syarikat insurans pada tahun-tahun sebelumnya. Sekiranya terdapat karsinoma kolorektal bentuk keluarga tertentu, poliposis adenomatous familial (FAP), kolonoskopi pertama harus dilakukan seawal usia 20 tahun, kerana risiko penyakit ini sangat tinggi dalam kes ini.

Selepas itu, kolonoskopi harus dilakukan setiap tahun. Kanser kolon adalah penyebab kanser kedua yang paling kerap berlaku pada lelaki dan wanita, yang merupakan penyebab kematian yang paling kerap berlaku di Jerman selepas penyakit kardiovaskular. Mengesan tumor seawal mungkin terbukti meningkatkan peluang pemulihan dan kelangsungan hidup pesakit.

Tidak ada yang wajib menjalani peperiksaan dan setiap orang dapat memutuskan atau menentang peperiksaan setelah mempertimbangkan hujah-hujahnya. Sebelum memutuskan untuk menjalani peperiksaan, konsultasi wajib dilakukan di Jerman. Dalam perundingan ini, calon yang berpotensi diberikan maklumat mengenai kekerapan penyakit yang diperiksa, risiko pemeriksaan dan apa yang berlaku jika tumor benar-benar dijumpai.

Juga, orang yang diperiksa harus selalu ingat bahawa penemuan sebagai "sakit" tidak selalu mewakili diagnosis akhir. Bagi banyak pesakit, temuan pemeriksaan awal yang jelas ternyata tidak berbahaya dalam pemeriksaan dan penjelasan selanjutnya. Ini sangat mengagumkan sekiranya berlaku tidak normal kanser payudara.

Dengan jenis ini kanser payudara, hanya kurang daripada 20% pesakit dengan jenis kanser ini yang menghidap barah payudara sebenar semasa pemeriksaan lanjut. Walau bagaimanapun, keberkesanan pemeriksaan untuk usus kanser sangat tinggi, kerana barah usus sering berkembang dari yang sudah ada polip, pertumbuhan usus yang jinak mukosa, yang ada dan dapat dikesan bertahun-tahun hingga beberapa dekad sebelum degenerasi menjadi tumor. Peratusan yang tinggi polip merosot menjadi tumor pada suatu ketika, sehingga risiko terkena barah usus dapat dikurangi dengan sangat besar dengan menghilangkannya.

Kolonoskopi memerlukan beberapa persiapan beberapa hari sebelumnya. Oleh kerana usus mesti kosong untuk pemeriksaan, sehingga anda dapat melihat apa-apa di dalam usus kecuali sisa makanan yang dicerna dan bukannya dinding usus. Untuk tujuan ini, ubat pencahar ditetapkan sehari sebelum kolonoskopi (sekitar 2 petang sehari sebelumnya).

Ini diberikan kepada pesakit sebagai cecair untuk diminum atau sebagai serbuk yang mesti diminum bersama dengan banyak cecair. Oleh kerana jus itu tidak mudah diminum oleh banyak orang kerana tidak enak rasa, beberapa jenis boleh dicairkan dengan sebilangan jus buah. Walau bagaimanapun, ini mesti diminta terlebih dahulu.

Ramai pesakit juga melaporkan bahawa cecair lebih senang diminum ketika disejukkan. Jumlahnya kira-kira 2 liter, yang harus diminum dalam jangka masa 90 minit. Satu liter liter cecair mesti diminum pada waktu pagi sebelum pemeriksaan.

Selepas itu, semua kandungan usus harus diekskresikan sehingga hanya terdapat cecair jernih di dalam usus dan hanya cecair yang jelas atau sedikit kecoklatan dikeluarkan. Keberkesanan pemeriksaan sangat bergantung pada pengosongan dan pembersihan usus sepenuhnya. Sekiranya usus tidak dikosongkan dengan secukupnya semasa pemeriksaan, pembersihan pasca mungkin diperlukan dalam praktik ini, yang dapat menunda tempoh pemeriksaan hingga beberapa jam.

Sebagai tambahan kepada pencahar, terdapat beberapa petua untuk pengosongan usus yang berkesan. Kira-kira 5 hari sebelum pemeriksaan, seseorang harus menahan diri dari makan makanan berserat tinggi seperti biji-bijian dan buah-buahan yang mengandung biji, kerana biji-bijian yang bengkak dapat menyumbat usus. Pada hari-hari yang tersisa, anda harus menggunakan makanan yang mudah dicerna seperti bubur atau yoghurt.

Selambat-lambatnya dari makan tengah hari pada hari sebelumnya dan seterusnya, makanan harus dielakkan sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai usus yang lembap, anda harus mengelakkan makanan padat sebelum ini. Minuman seperti teh buah, air dan kaldu jernih dibenarkan semasa cuti makan.

Walau bagaimanapun, teh hitam dan hijau, cola dan kopi dapat meninggalkan noda pada dinding usus dan juga harus dielakkan. Minuman ini juga sering mengelakkan pesakit merasa terlalu lapar kerana pengisian usus. Sekiranya rasa lapar masih berlaku, kunyah gusi juga boleh membantu, tetapi ini hanya boleh dikunyah maksimum dua jam sebelum peperiksaan.

Sekiranya anda kerap minum ubat, anda juga harus membincangkan pengambilannya dengan doktor anda. Pesakit kencing manis harus menyesuaikannya insulin dos dengan sewajarnya dalam tempoh pengambilan makanan. Pesakit yang mengambil ubat pengencer darah juga harus membincangkan prosedur pada hari-hari sebelum pemeriksaan, kerana mengambilnya meningkatkan risiko pendarahan semasa pemeriksaan.

Pesakit mengambil pil perancang disyorkan untuk menggunakan tambahan perancang keluarga dalam tempoh selepas pemeriksaan, kerana aktiviti usus yang berubah dapat mengubah penyerapan zat aktif dan kesan pil tidak dapat dijamin lagi. Pemeriksaan itu sendiri boleh dilakukan secara rawat jalan pada pesakit yang sihat. Ini bermaksud bahawa pesakit datang untuk pemeriksaan pada waktu pagi dan kemudian boleh keluar dari rumah setelah pemantauan fasa. Sejurus selepas pemeriksaan semuanya boleh dimakan semula, hanya sistem pencernaan yang memerlukan beberapa hari untuk pulih sehingga ia kembali normal.