Kos rhinoplasti

Berapakah kos rhinoplasty?

A rhinoplasty adalah prosedur pembedahan yang luas dan memakan masa yang memerlukan kemahiran khas pakar bedah plastik. Walau bagaimanapun, bukan hanya prestasi operasi yang sebenarnya, tetapi di atas semua janji temu janji dan penjagaan selepas itu mesti dilakukan dengan berhati-hati dan dengan banyak masa yang dihabiskan oleh doktor. Oleh itu, adalah jelas mengapa kos a hidung pembetulan biasanya sangat tinggi.

Pada masa ketika wanita dan lelaki semakin mementingkan penampilan, banyak orang ingin cacatnya hidung diperbetulkan. Walaupun tidak menarik atau sangat besar hidung selalunya membawa kepada perasaan rendah diri atau masalah psikologi yang mendalam kesihatan syarikat insurans (baik berkanun dan swasta) dengan tegas menolak untuk menanggung kos pembetulan hidung. Sangat sukar untuk membuktikan gangguan psikologi yang disebabkan oleh penampilan hidung.

"Pertempuran" dengan kesihatan syarikat insurans sangat melelahkan dan biasanya mempunyai sedikit peluang untuk berjaya. Oleh itu, pembetulan hidung tetap merupakan rawatan estetik, perubatan yang tidak perlu dilakukan oleh pesakit yang mesti membiayai dirinya sendiri. Walaupun begitu, masuk akal untuk berjumpa dengan pakar perubatan telinga, hidung dan tekak selain pakar bedah plastik.

Terdapat alasan mudah untuk ini, kerana banyak orang menderita kelengkungan septum hidung, pembetulan ini dapat dilakukan bersama-sama dengan rhinoplasty, dan dalam kes seperti itu kesihatan syarikat insurans akan menanggung sekurang-kurangnya sebahagian daripada kos yang dikeluarkan. Bahagian utama kos a rhinoplasty tidak selalu pembedahan itu sendiri, tetapi selalunya rawatan sebelum dan selepas operasi, tinggal di klinik dan klinik anestesia am. Rata-rata, kos temu janji perundingan berjumlah sekitar 50 Euro.

Walau bagaimanapun, banyak pakar bedah plastik menolak jumlah ini dari kos pembedahan sekali lagi apabila membuat kontrak rawatan, sehingga pesakit yang memutuskan untuk melakukan pembetulan hidung tidak akan menanggung kos untuk janji temu sendiri. Harga operasi sebenar, termasuk semua janji temu susulan, kini berbeza di Jerman antara 2000 - 8000 Euro, bergantung pada seberapa "permintaan" pakar bedah dan seberapa luas pembetulan hidung. Sebagai tambahan, seseorang boleh membayar sekitar 1500 - 2000 Euro untuk anestesia am dan sekitar 100 - 230 Euro untuk penginapan berikutnya di klinik.