Kratom

Produk

Kratom pada masa ini tidak diluluskan sebagai ubat atau alat perubatan di banyak negara. Dari sudut pandangan kami, kratom harus digolongkan sebagai narkotik dari sudut teknikal semata-mata. Walau bagaimanapun, menurut maklumat dari Swissmedic, ini bukan secara sah narkotik (mulai 1/2015). Walau bagaimanapun, pada tahun 2017, ramuan mitragynine dan 7-hydroxymitragynine telah dimasukkan ke dalam senarai narkotik.

Tumbuhan batang

Pokok Korth. dari keluarga Rubiaceae, yang tingginya hingga 15 m, berasal dari Asia Tenggara dan dijumpai, misalnya, di Thailand, Myanmar dan Malaysia. Ia tergolong dalam keluarga yang sama dengan kopi belukar. Gambar di Google Images

Ubat ubat

Daun segar atau kering dijadikan sebagai ubat perubatan. Mereka juga diproses menjadi serbuk, ekstrak and kapsul.

Ramuan

Konstituen yang berkaitan merangkumi indole alkaloid seperti mitragynine (Rajah) dan banyak analog yang berkaitan seperti 7-hydroxymitragynine. Mitragynine mempunyai persamaan struktur dengan yohimbine.

Kesan

Kratom adalah perangsang seperti coca pada dosis rendah dan analgesik, antinociceptive, antitussive, antidiarrheal, euphoric, dan psychoactive like candu pada dos yang lebih tinggi. Ia mengikat reseptor opioid dan boleh menyebabkan kesan seperti opioid. Menurut eksperimen haiwan, ia dianggap merangsang reseptor alpha-2.

Petunjuk untuk digunakan

Kratom terutamanya digunakan sebagai perangsang, memabukkan, dan penarikan opioid. Kratom juga telah digunakan sebagai pengganti opioid and candu, dan digunakan secara perubatan untuk kronik kesakitan and masalah pencernaan, antara syarat lain (tanpa kelulusan peraturan).

Dos

Daun segar atau kering dan sediaannya sangat pahit dan dikunyah, ditelan, dihisap atau disediakan sebagai teh. Kesannya muncul selepas 5-10 minit dan berlangsung selama beberapa jam.

Kontraindikasi

Kami tidak mempunyai maklumat yang mencukupi mengenai langkah berjaga-jaga. Pada prinsipnya, langkah berjaga-jaga yang serupa harus diperhatikan yang berlaku untuk penggunaan opioid.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk loya, muntah, sembelit, kering mulut, keletihan, gegaran, Nystagmus, penurunan berat badan, hiperpigmentasi kulit, dan pengembangan psikosis. Kratom boleh menyebabkan ketagihan dan membawa kepada gejala penarikan seperti kegelisahan, kegelisahan, gangguan tidur, berpeluh, dan keinginan. Pada pandangan kami, potensi kesihatan risiko tidak difahami dengan baik.