Creatinine

Pengenalan

Sebilangan besar orang hanya mendengar tentang kreatinin selepas lawatan ke doktor dan hanya jika ada yang tidak kena dengan fungsi buah pinggang. Creatinine adalah produk pemecahan kimia yang dikeluarkan oleh buah pinggang. Oleh itu, tahap kreatinin adalah petunjuk penting bagi buah pinggang fungsi.

Apakah kreatinin?

Seperti yang telah dinyatakan, kreatinin adalah bahan yang biasanya dikeluarkan oleh buah pinggang. Creatinine adalah produk pemecahan dari creatine. Kira-kira 1-2 peratus daripada creatine ditukar menjadi kreatinin dan dikeluarkan dari badan setiap hari.

Dalam angka, ini adalah jumlah kreatinin 1.0-1.5g yang relatif tetap setiap 24 jam. Creatinine sendiri tidak mempunyai fungsi untuk organisma. Apabila buah pinggang fungsi menurun, tahap kreatinin di darah meningkat kerana kurang kreatinin diekskresikan oleh buah pinggang. Walaupun kreatinin memainkan peranan yang agak kecil di dalam tubuh, ubat dalam makmal dianggap sebagai petunjuk penting bagi batasan buah pinggang fungsi. Terutama apa yang disebut pelepasan kreatinin, dengan mana GFR (kadar penapisan glomerular) dapat dikira, serta nilai urin dan plasma memainkan peranan penting.

Nilai kreatinin

Biasanya, tahap kreatinin diukur dalam darah, sama ada dalam plasma darah atau serum. Bergantung pada usia, jisim otot, jantina dan penyakit sebelumnya, nilai kreatinin boleh sangat berbeza. Unit untuk nilai kreatinin diberikan dalam miligram per desiliter mg / dl atau dalam mikromol per liter μmol / l.

Nilai normal kreatinin berada dalam julat yang berbeza untuk lelaki dan wanita: Lelaki: 0.5-1.1 mg / dl (44-97 μmol / l) Wanita: 0.5- 0.9 mg / dl (44-80 μmol / l) Nilai kreatinin adalah ditentukan bila fungsi ginjal hendak diperiksa. Terutama orang yang disyaki mengalami kerosakan buah pinggang atau penyakit buah pinggang lain. Nilai juga merupakan kaedah untuk pemantauan terapi untuk keadaan yang sudah ada seperti kencing manis, darah tinggi (tekanan darah tinggiatau semasa mengambil ubat yang boleh merosakkan buah pinggang.

Namun, satu masalah dengan pentingnya nilai kreatinin adalah bahawa ia hanya dapat diukur ketika fungsi ginjal telah menurun sebanyak 50 persen, jadi jika disyaki penyakit yang lebih serius, parameter tambahan harus digunakan untuk diagnosis. Ini mungkin menarik bagi anda: Nilai ginjal

  • Lelaki: 0.5-1.1 mg / dl (44-97 μmol / l)
  • Wanita: 0.5-0.9 mg / dl (44-80 μmol / l)

Untuk menentukan tahap kreatinin dalam air kencing, prosedur pengumpulan air kencing 24 jam digunakan. Kaedah ini digunakan ketika apa yang disebut pelepasan kreatinin akan ditentukan atau bahan-bahan tertentu akan dikesan dalam air kencing.

Seperti namanya, prosedur pengumpulan air kencing 24 jam mengumpulkan semua air kencing yang dikeluarkan dalam tempoh 24 jam. Adalah penting bahawa pesakit mengosongkan usus dan pundi kencing sebelum waktu x. Sejak itu, pesakit mengumpulkan air kencing dalam bekas khas selama 24 jam dan kemudian mengembalikannya ke makmal untuk dianalisis. Nilai normal untuk analisis jenis ini ialah 1.0-1.3 g / hari untuk wanita dan 1.5-2.5 g / hari untuk lelaki.