Kesihatan Mental: Krisis sebagai Peluang

"Krisis telur adalah peluang anak ayam", kata pepatah terkenal, menggambarkan pengalaman yang dapat dimiliki oleh banyak orang dalam kehidupan dan dalam retrospeksi dinilai positif.

Apa itu krisis?

Krisis adalah penembusan dalam kesinambungan dan normalitas kehidupan kita. Ia sering berlaku secara kerap dan tidak dijangka, seperti permulaan penyakit, kemalangan atau musibah lain. Krisis lain berlaku, misalnya, semasa peralihan dari satu fasa kehidupan ke fasa yang lain atau semasa pergolakan dan perubahan yang ada dalam kehidupan bagi kita. Bagi sebilangan kanak-kanak, peralihan ke akil baligh berubah menjadi krisis, orang dewasa mengalami peralihan dari pasangan tanpa anak ke ibu bapa sebagai krisis, dan bagi banyak wanita dan lelaki, "krisis pertengahan umur" boleh bererti keruntuhan emosi yang teruk. Dalam semua kes, rancangan hidup dipersoalkan, dianalisis dan, dalam kes terbaik, direka bentuk semula. Sekiranya reka bentuk semula berjaya, jeda menjadi penembusan. Sekiranya tidak berjaya, maka pecahnya menjadi kerosakan. Kerosakan dalam kehidupan adalah, "jelas" eksistensial di mana kehidupan kita diatur kembali. Tetapi di dalamnya selalu ada peluang untuk memperbaiki cara hidup sebelumnya dan memasukkan corak tingkah laku, idea dan konsep baru. Kita tidak membiarkan krisis tidak berubah, kita tidak akan menghilangkan "tanpa cedera." Tetapi kekuatan perubahan yang kuat melalui krisis sama-sama memungkinkan permulaan baru yang kuat dan kreatif.

4 fasa pengurusan krisis

Krisis selalu ada. Mereka adalah sebahagian daripada kehidupan manusia seperti udara yang kita hirup. Untuk mengatasinya, kita melalui empat fasa mengatasi:

 1. Fasa tidak mahu mengakuinya dan penolakan Kami menentang perubahan dan tidak mahu mengakui bahawa segala sesuatu tidak seperti dulu. "Saya tidak sakit" atau "Tidak mungkin orang yang saya sayangi mati".
 2. Fasa meletup emosi Kita merasa putus asa dan tidak berdaya, dan kita bergaduh dengan nasib kita. Ketakutan, ketidakpastian, kemarahan, rasa bersalah dan keraguan diri menguasai pemikiran kita. "Kenapa saya semua orang?" "Apa yang telah saya lakukan untuk mendapatkan nasib ini?"
 3. Fasa reorientasi Kita mula memikirkan kemungkinan, ke arah mana kita ingin melangkah lebih jauh. Kemungkinan penyelesaian dan jalan keluar mula muncul. "Mungkin saya boleh ..."
 4. Fasa dipulihkan seimbang Kami telah menyesuaikan diri dengan situasi baru dan dapat menarik keadaan baru kekuatan dari sini.

Kita semua harus melalui fasa-fasa ini untuk membawa krisis ke kesimpulan "positif". Ini tidak selalu berjaya. Sekiranya reorientasi dan baru seimbang jatuh di tepi jalan, maka kita jatuh sakit bukan sahaja dari segi mental, tetapi juga fizikal. Kemurungan, risiko ketagihan, keluhan fizikal seperti gangguan tidur, kegelisahan, masalah kardiovaskular, aduan gastrousus, sakit kepala dan kembali kesakitan boleh menjadi akibatnya.

Apakah perkara positif yang boleh dilakukan oleh krisis?

 • Hargai kehidupan, bahkan perkara sehari-hari lagi.
 • Kita mesti dan boleh menganggap diri kita penting
 • Bahawa kita tidak hidup sesuai dengan keperluan kita
 • Bahawa erti kehidupan di masa depan adalah berbeza bagi kita
 • Terimalah orang lain
 • Untuk mengambil pasangan dan rakan lebih penting
 • Untuk menyusun semula keutamaan kami
 • Untuk melakukan lebih banyak perkara untuk diri dan kesihatan kita
 • Berurusan dengan diri kita dengan lebih lembut

5 Petua untuk pengurusan krisis peribadi

Banyak orang menemui semula iman mereka dalam krisis, yang lain memikirkan rakan-rakan yang telah lama diabaikan, dan yang lain meminta pertolongan dan sokongan daripada ahli terapi yang berpengalaman. Dalam beberapa kes, penyebab krisis dapat dihilangkan; dalam kes lain, hanya menangani krisis dengan cara positif dapat menjadi jalan penyelesaiannya. Walau bagaimanapun, dalam pengurusan krisis peribadi harus merangkumi perkara-perkara berikut:

 1. Berfikir secara positif. Semakin teruk anda menilai krisis dan semakin kurang anda percaya untuk mengatasinya, semakin besar keputusasaan. Pikiran seperti "Saya tidak akan pernah keluar dari ini", "Hidup sudah berakhir" "Saya tidak dapat mengambil ini" melumpuhkan. Sebagai gantinya, ingatkan diri anda tentang situasi yang berjaya anda atasi pada masa lalu: "Saya selalu menemui jalan keluar setakat ini" atau "Ia telah berjalan sejauh ini". Bercakap kepada rakan dan kenalan yang pernah mengalami situasi yang serupa atau meminta sokongan kumpulan pertolongan diri. Kadang-kadang lebih mudah untuk mencurahkan jantung dalam kerahsiaan awal kumpulan yang tidak dikenali.
 2. Cari pembicara objektif dengan siapa anda boleh bercakap mengenai keadaan anda. Kadang-kadang kita terlibat dalam situasi yang kehilangan kita objektiviti. Kita tidak dapat melihat sejauh mana masalah kita dan kemudian merasa tidak enak. Buku harian juga boleh membantu bercakap keluar dan selesaikan pemikiran.
 3. Membina kelonggaran tempoh ke dalam kehidupan seharian anda! Baca buku di mana anda boleh mendapatkan keselesaan dan nasihat. Sama ada buku panduan, Alkitab, puisi atau biografi - buku menawarkan nasihat, pekerjaan dan kelonggaran dalam satu. Muzik, sukan dan senaman adalah sebahagian daripada peribadi kelonggaran program sebagai makanan yang enak dengan rakan atau petang di muzium. Ingat perkara-perkara yang baik untuk anda dan jadualkan aktiviti ini.
 4. Hidup dari hari ke hari. Beberapa hari kita sangat kewalahan sehingga kita tidak dapat membayangkan bagaimana kita dapat melalui krisis ini. Ketika itulah sangat berguna untuk mengambil satu hari yang dapat dikendalikan pada satu masa untuk bertahan: “Hari ini saya dapat melakukannya. Apa yang boleh saya buat sendiri hari ini? "
 5. Tanyakan kepada diri anda sendiri soalan: apa yang dapat saya pelajari dari krisis ini? Apa makna yang dapat saya berikan dalam hidup saya? Siapa yang memberi makna krisis, membuka hidup.