Yoga Kundalini | Gaya yoga

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga adalah bentuk Yoga yang kurang fizikal daripada rohani. Walaupun begitu, tujuan spiritual dicapai dengan penggunaan jasad dan bernafas. Melalui gerakan segerak nafas, tenaga Kundalini yang disebut harus dilepaskan.

Pernafasan sangat penting. Latihan di Kunalini Yoga tidak dipanggil Asana tetapi Kriyas. Seseorang bercakap mengenai Yoga kesedaran.

Walaupun orientasi Yoga Undalini lebih bersifat spiritual, ia adalah bentuk Yoga yang sangat popular, juga di dunia barat. Usaha fizikal dilengkapi dengan meditasi dan nyanyian (mantra). Semasa Kundalini Yoga, yogi memakai pakaian putih untuk melepaskan tenaga individu.

Yoga Iyengar

Iyenga Yoga adalah subform dari Hatha Yoga. Asanas dipegang dalam satu posisi untuk waktu yang lama, iaitu bernafas memainkan peranan utama. Latihan dilakukan dalam posisi permulaan yang berbeza (misalnya berdiri, duduk, berbaring) dan, yang jarang berlaku dalam yoga, bantuan boleh digunakan.

Ini menjadikan Iyenga Yoga sebagai bentuk yoga yang baik untuk kumpulan sasaran terhad fizikal yang, misalnya, tidak dapat berlatih di lantai dan tikar yoga. Ini semua mengenai postur, persepsi, kelonggaran dan tumpuan. Tujuannya adalah untuk mengisi semula bateri anda dan mengalami ketenangan. Dalam jangka masa panjang, yogi akan menjadi lebih kuat dan lebih fleksibel, dia juga harus mencapai sikap yang lebih optimis dan menjadi lebih santai.

Viniyoga

Vinyoga memberi tumpuan kepada yogi dalam keadaan hidupnya sekarang. Latihan menyesuaikan diri dengan budaya, usia, kesihatan, fizikal dan mental. Oleh itu, Vinyoga bukan merupakan sebahagian daripada kursus kumpulan yang diketahui di sini, kerana konsep asas borang Yoga tidak dijamin.

Ia lebih merupakan sejenis terapi yoga, di mana para yogi dapat memilih latihan yang sesuai untuknya keadaan. Terdapat latihan untuk mental kesakitan, untuk ketegangan otot, untuk masalah haid dan banyak lagi. Latihan harus dibimbing oleh seorang guru Vinyoga yang dapat menilai keperluan pelajarnya dan dengan itu memilih latihan yang tepat.