L-Carnitine: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) menerbitkan pendapat mengenai penggunaan L-carnitine L-tartrate, sumber L-carnitine, dalam makanan untuk kegunaan pemakanan tertentu. Dengan mengambil kira gejala gastrousus, kimia klinikal, termasuk penanda fungsi hati dan ginjal, EFSA bersetuju dengan nilai garis panduan berikut:

EFSA menganggap bahawa pengambilan 3 g L-carnitine L-tartrate adalah selamat. Ini bersamaan dengan jumlah L-carnitine harian 2 g untuk orang dewasa, iaitu kira-kira 10-20 kali daripada yang dimakan seseorang pada purata omnivora diet. Menurut EFSA, gastrousus kesakitan mungkin berlaku apabila L-carnitine diambil melebihi jumlah ini. Walau bagaimanapun, kejadian kesan sampingan ini berbeza dan hanya dapat ditunjukkan dengan penggunaan 4-6 g / hari.

Nutrien tertentu, seperti karnitin, fosfatidilkolin, dan kolin terutama dimetabolismekan melalui terusan metabolisme mikrob untuk menghasilkan trimetilamina (TMA). TMA diserap dalam usus dan ditukarkan di hati oleh monooxygenases (FMO) yang mengandung flavin hepatik kepada trimethylamine N-oxide (TMAO), metabolit proatherogenic dan prothrombotic (pertengahan metabolisme). Tahap TMAO yang meningkat dikaitkan dengan peningkatan risiko kejadian kardiovaskular. Beberapa kajian menunjukkan bahawa TMAO menyumbang kepada peningkatan risiko kardiovaskular dengan mempromosikan pembentukan lesi aterosklerotik.