L- Carnitine

Pengenalan

L-carnitine adalah bahan yang berasal dari karnitin, yang terdapat di seluruh tubuh manusia dan memainkan peranan penting dalam banyak mekanisme pengeluaran tenaga dalam tisu sel. L-carnitine memastikan, misalnya, bahawa bahan-bahan tertentu seperti asid lemak rantai panjang diangkut melalui dinding sel mitokondria (juga dikenali sebagai pembangkit tenaga sel), di mana ia diubah menjadi tenaga. Tanpa L-carnitine, proses ini tidak mungkin dilakukan di dalam badan.

Di samping peranan penting ini dalam metabolisme lemak sel, L-carnitine juga memainkan peranan penting dalam metabolisme karbohidrat. Endurance atlet biasanya makan karbohidrat yang sangat tinggi diet dan oleh itu juga mengambil lebih sedikit daging melalui makanan yang mengandungi banyak L-carnitine. Oleh itu L-Carnitin dapat membantu di sini sebagai makanan menambah untuk mengoptimumkan pembakaran lemak dalam sel ketahanan atlet.

Ini sangat penting dalam ultra ketahanan sukan, seperti a maraton atau lawatan basikal (Tour de France). L-carnitine boleh digunakan sebagai menambah untuk sokongan sukan ketahanan. Had prestasi untuk daya tahan adalah pengambilan oksigen maksimum (VO2max), yang mewakili kapasiti pengangkutan oksigen dari kami bernafas udara.

Dalam banyak kajian dapat disahkan bahawa L-carnitine mempunyai kesan positif terhadap pengambilan oksigen maksimum. VO2max dapat meningkat dengan ketara dan hasil pernafasan juga bermanfaat dalam bentuk pengurangan. Hasil pernafasan adalah nisbah karbon dioksida yang dihembuskan dan oksigen yang dihirup dalam masa yang sama.

Semakin rendah pernafasan pernafasan (RQ), semakin tinggi metabolisme lemak terlibat dalam bekalan tenaga. L-carnitine juga dapat membantu mengurangkan berat badan, kerana meningkatkan perkadaran metabolisme lemak. Prasyarat untuk ini, bagaimanapun, adalah bahawa orang tersebut mengalami penurunan kalori diet, kerana sebaliknya badan mempunyai terlalu banyak tenaga yang ada dan tidak dapat menggunakan sel-sel lemak untuk menghasilkan tenaga.

Semakin tinggi yang ditetapkan maka dos dengan L-Carnitin, semakin tinggi juga penurunan berat badan yang diinginkan dapat gagal. Walau bagaimanapun, seseorang harus memikirkan pemakanan yang rendah kalori. Latihan tidak boleh diabaikan, kerana jika tidak, keperluan tenaga terlalu rendah untuk mencapai penurunan berat badan yang diinginkan.