L-Thyroxine: Kesan, Penggunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana L-thyroxine berfungsi

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon triiodothyronine (T3) dan tiroksin (T4), yang mengawal selia proses metabolik. Dalam kes kekurangan hormon, proses ini tidak lagi dapat berjalan dengan lancar. Ini membawa kepada aduan seperti keletihan, keletihan atau mood kemurungan.

L-tiroksin: kesan

Bilakah L-thyroxine digunakan?

L-thyroxine digunakan terutamanya dalam kes berikut:

 • dalam hipotiroidisme (kelenjar tiroid kurang aktif)
 • @ jika berlaku pembesaran tiroid (goiter)
 • selepas pembedahan tiroid
 • @ dalam hipertiroidisme (hipertiroidisme) dalam kombinasi dengan ubat thyrostatic (penghalang tiroid)

L-tiroksin dalam hipotiroidisme

Pengeluaran hormon yang kurang dalam kelenjar tiroid boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Selalunya, hipotiroidisme hanya berkembang pada orang dewasa dalam perjalanan hidup. Biasanya sebabnya adalah keradangan organ (tiroiditis seperti tiroiditis Hashimoto). Di samping itu, pembedahan atau terapi radioiodin juga boleh menjadi punca hipotiroidisme.

L-thyroxine untuk pembesaran tiroid (goiter)

L-thyroxine mengganggu proses pertumbuhan ini. Hormon ini sering ditetapkan bersama-sama dengan iodin untuk merawat goiter kekurangan iodin dengan berkesan. Terapi ini kadangkala boleh menghalang keperluan untuk pembedahan untuk mengurangkan saiz kelenjar tiroid yang diperbesarkan.

L-thyroxine selepas pembedahan tiroid

Kadang-kadang ia juga perlu untuk mengeluarkan kelenjar tiroid sepenuhnya. Kemudian pengambilan tiroksin tiruan sepanjang hayat adalah wajib, kerana badan tidak lagi dapat menghasilkan bahan aktif penting itu sendiri.

Di samping itu, L-thyroxine digunakan selepas pembedahan membuang tumor tiroid. Selepas pembedahan, pengeluaran hormon juga sering berkurangan, yang mesti dikompensasikan dengan mengambil L-thyroxine.

L-thyroxine untuk hipertiroidisme

Hipertiroidisme dirawat dengan apa yang dipanggil ubat thyrostatic (penghalang tiroid). Kadangkala L-thyroxine juga ditetapkan.

L-thyroxine untuk penurunan berat badan?

Orang yang mengalami hipotiroidisme sering menambah berat badan secara tidak sengaja tanpa mengubah tabiat pemakanan mereka. L-thyroxine mengimbangi kekurangan hormon dan dengan itu memerangi gejala hipotiroidisme, yang juga bermakna penambahan berat badan.

Jangan sekali-kali mengambil L-thyroxine tanpa cadangan doktor. Di atas semua, L-thyroxine tidak sesuai untuk mencegah penambahan berat badan.

L-thyroxine: Bentuk rawatan alternatif?

Dengan dos yang betul, L-thyroxine boleh diterima dengan baik. Sesetengah pesakit masih mencari alternatif, contohnya kerana kemungkinan interaksi dengan ubat lain.

Naturopaths melihat kemungkinan rawatan lain seperti garam Schüßler atau bahan homeopati. Walau bagaimanapun, kesannya tidak terbukti secara saintifik.

Kekurangan hormon tiroid yang penting mesti dirawat secara mutlak oleh ubat konvensional. Kaedah penyembuhan alternatif seperti homeopati hanya boleh digunakan sebagai tambahan.

Bagaimana L-thyroxine digunakan

L-thyroxine: Dos

Tahap hormon optimum berbeza-beza pada setiap orang. Oleh itu, dos L-thyroxine yang diperlukan juga adalah individu. Doktor yang merawat menentukan dos dan juga tempoh rawatan.

Terapi biasanya bermula dengan dos rendah L-thyroxine - 25 mikrogram adalah perkara biasa pada permulaan. Jika ini tidak mencukupi, dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur kepada L-thyroxine 50, 75, 100 atau L-thyroxine 125 micrograms. Dos maksimum ialah 200 mikrogram sehari.

Semasa terapi, doktor sentiasa memeriksa nilai darah untuk mengesan paras tiroksin dalam darah. Dengan cara ini, dia boleh melihat sama ada dos semasa adalah mencukupi atau sama ada ia terlalu tinggi atau terlalu rendah dan oleh itu perlu diselaraskan. Fasa pelarasan dos ini boleh mengambil masa sehingga beberapa bulan. Walau bagaimanapun, apabila pesakit telah diselaraskan dengan betul, gejala mereka biasanya bertambah baik dengan cepat.

L-thyroxine: pengambilan

Doktor biasanya mengesyorkan mengambil L-thyroxine sekali sehari pada waktu pagi, kira-kira 30 minit sebelum sarapan pagi semasa perut kosong. Telan ubat dengan air sahaja. Khususnya, elakkan mengambil L-thyroxine dengan kopi atau makanan yang mengandungi kalsium seperti susu atau yogurt! Ini kerana makanan ini mengikat bahan aktif dan dengan itu melambatkan penyerapannya dalam usus.

Jika anda terlupa mengambil L-thyroxine sekali, anda tidak perlu menambah dos. Kemudian hanya telan - mengikut jadual rawatan anda - dos biasa seterusnya pada masa yang dijadualkan.

Hentikan L-Thryroxine

Ini juga terpakai kepada tiroiditis: Menghentikan L-thyroxine biasanya bukan pilihan dalam tiroiditis Hashimoto. Ini kerana penyakit autoimun memusnahkan tisu tiroid secara berperingkat dan tidak dapat dipulihkan. Tisu yang tinggal hanya boleh menghasilkan L-thyroxine pada tahap yang terhad, jadi hormon mesti dibekalkan secara kekal.

Apakah kesan sampingan L-thyroxine?

Setelah dos diselaraskan dengan betul, L-thyroxine biasanya diterima dengan baik. Namun begitu, seperti mana-mana ubat, kesan sampingan mungkin berlaku dengan L-thyroxine, terutamanya semasa fasa awal terapi. Sebagai contoh, kesan sampingan yang mungkin termasuk:

 • berdebar-debar/jantung berdebar-debar
 • Insomia
 • Sakit kepala
 • kegelisahan, kegelisahan
 • Peningkatan tekanan intrakranial (terutamanya pada kanak-kanak)
 • aritmia jantung
 • peningkatan berpeluh
 • ruam kulit
 • Aduan gastrousus
 • Gegaran
 • Sakit haid
 • Berat badan

Satu lagi kesan sampingan L-thyroxine memberi kesan kepada wanita menopaus: Di dalamnya, L-thyroxine meningkatkan risiko osteoporosis. Selain itu, pengekalan air mungkin berlaku disebabkan oleh L-thyroxine. Walau bagaimanapun, ini berlaku agak jarang.

L-thyroxine: dos berlebihan

Sekiranya berlaku overdosis L-thyroxine yang akut dan ketara, ikut cadangan ini:

 • jangan paksa muntah
 • jangan minum air
 • hubungi pusat kawalan racun, klinik pesakit luar hospital atau doktor yang merawat

L-thyroxine: kurang dos

Jika L-thyroxine kurang dos, gejala kekurangan tiroksin, seperti keletihan dan keletihan, kekal sekurang-kurangnya dalam bentuk yang lemah.

Jika anda perasan bahawa simptom anda tidak (sepenuhnya) hilang walaupun mengambil L-thyroxine, anda harus memaklumkan kepada doktor anda. Dia kemudian akan meningkatkan dos jika perlu.

Bilakah L-thyroxine tidak boleh diambil?

Pesakit yang alah kepada bahan aktif tidak boleh menggunakan L-thyroxine. Kontraindikasi lain adalah:

 • infarksi miokardium akut, miokarditis akut, keradangan akut dinding jantung (panikarditis)
 • disfungsi kelenjar pituitari yang tidak dirawat

Wanita hamil boleh dan mesti terus mengambil L-thyroxine yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, dos mungkin perlu diselaraskan kerana keperluan hormon mungkin meningkat semasa kehamilan. Ia tidak dibenarkan mengambil L-thyroxine dan penyekat tiroid pada masa yang sama semasa kehamilan.

L-thyroxine: interaksi

 • Phenytoin (ubat untuk epilepsi, aritmia jantung dan sakit saraf)
 • Salisilat (penahan sakit dan antipiretik)
 • Dicumarol (antikoagulan)
 • Furosemide (diuretik)
 • Sertraline (antidepresan)
 • Klorokuin dan proguanil (antimalaria)
 • Barbiturat (pil tidur dan penenang)
 • Amiodarone (agen antiarrhythmic)

Di samping itu, pil boleh meningkatkan keperluan untuk L-thyroxine.

Sebaliknya, L-thyroxine juga boleh melambatkan kesan ubat lain. Hormon buatan boleh, sebagai contoh:

 • mengurangkan kesan penurunan gula darah metformin, insulin atau glibenclamide
 • @ meningkatkan kesan antikoagulan ubat tertentu seperti phenprocoumon

Sebagai peraturan umum, bincangkan penggunaan serentak L-thyroxine dan ubat-ubatan atau makanan tambahan lain dengan doktor atau ahli farmasi terlebih dahulu.

Di manakah anda boleh mendapatkan ubat yang mengandungi L-thyroxine?

Persediaan L-thyroxine memerlukan preskripsi. Anda boleh mendapatkan ubat di farmasi dengan mengemukakan preskripsi doktor.

Berapa lama L-thyroxine telah diketahui?