L5 / S1 | Fisioterapi untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

L5 / S1

Penunjukan L5 / S1 menerangkan lokasi cakera herniated di tulang belakang lumbar. Cakera herniated terletak di antara 5 vertebra lumbar dan yang ke-1 tulang ekor vertebra. Dalam vernakular jenis herniated disc ini sering disebut sciatica, kerana saraf ini juga terletak di wilayah ini.

. kesakitan dari cakera herniated di rantau L5 / S1 boleh menjadi sangat kuat, kerana kawasan ini mempunyai berat yang paling besar untuk ditanggung dan oleh itu juga dibebani, terutama semasa mengandung. Jika tergelincir cakera kemudian tekan pada saraf sciatic, ini boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dan menyebabkan kesakitan yang memancar ke kaki. Diagnosis cakera herniasi dibuat dengan teknik pencitraan yang digabungkan dengan gejala yang ada.

Terutama semasa mengandung, terapi cakera herniasi agak lebih sukar, kerana punggung bawah terdedah kepada tekanan yang terus meningkat. Oleh itu, bagi wanita hamil adalah penting untuk merehatkan kawasan tersebut sekerap mungkin. Pada masa yang sama terapi aktif dan pergerakan tidak boleh dihentikan, kerana menjaga tulang belakang tetap fleksibel dan menstabilkannya. Adakah operasi yang disarankan kerana keadaan khusus ditentukan oleh doktor yang merawat.

Slipped disc semasa mengandung - masih hamil?

Persoalannya adakah a mengandung namun begitu bermakna dengan masalah cakera intervertebral yang terkenal, harus dijelaskan dari pesakit wanita ke pesakit wanita secara individu. Tidak ada pernyataan yang tepat dapat dibuat. Juga kedudukan cakera herniasi mempunyai pengaruh terhadap risiko yang timbul akibat kehamilan.

Sebagai contoh, tergelincir cakera di tulang belakang serviks atau toraks, seperti yang diharapkan, kurang bermasalah daripada cakera tergelincir di tulang belakang lumbar. Oleh kerana perubahan hormon dan perubahan anatomi yang menyertai kehamilan, ligamen dan tisu di kawasan ini menjadi lebih anjal dan lebih lembut. Cincin pelvis juga membuka dan menggeser struktur.

Berat tambahan itu juga mengakibatkan peningkatan tekanan pada tulang belakang lumbar. Semua faktor ini kadang kala menyokong untuk merawat cakera herniated terlebih dahulu. Terutama semasa kehamilan, pilihan rawatan adalah terhad. Walaupun begitu, secara amnya tidak digalakkan untuk hamil dengan masalah cakera yang diketahui. Bercakap dengan doktor yang merawat anda mengenai topik ini dan maklumkan kepada anda mengenai pilihan terbaik untuk anda.