Alkohol menyusu

Pengenalan

Ramai wanita ingin minum alkohol sekali lagi selepas waktu bersalin selama ini mengandung. Walau bagaimanapun, alkohol tetap menimbulkan risiko kepada anak walaupun selepas itu mengandung semasa fasa penyusuan. Sebagai peraturan umum, kepekatan alkohol pada ibu darah masuk ke susu ibu dan diserap oleh kanak-kanak sehingga tahap yang hampir sama. Oleh kerana alkohol mempunyai banyak risiko bagi bayi yang baru lahir, alkohol harus dielakkan sedapat mungkin. Sekiranya, walaupun semuanya, penggunaannya diinginkan, ia mesti dirancang dengan teliti dan dengan pandangan jauh untuk memastikan selang waktu yang cukup lama antara pengambilan alkohol dan unit penyusuan seterusnya.

Adakah alkohol dibenarkan semasa menyusu?

Pengambilan alkohol semasa menyusu tidak digalakkan. Kepekatan alkohol pada ibu darah masuk ke susu ibu dalam jumlah yang hampir sama, jadi ia tidak dikurangkan secara signifikan dalam kuantiti atau tidak disaring dengan cara apa pun dan bahayanya tidak dapat dikurangkan. Walaupun dalam jumlah kecil alkohol menimbulkan bahaya bagi bayi baru lahir.

Sekiranya bayi telah minum alkohol melalui susu ibu, organismenya tidak dapat memecahnya lagi. Proses metabolik yang terlibat dalam hal ini memerlukan lebih lama pada bayi baru lahir daripada pada orang dewasa. Sejak susu ibu telah terbukti makanan terbaik untuk bayi dan jika ibu boleh dan ingin menyusui, oleh itu dia harus menahannya untuk menggunakannya selama tempoh penyusuan demi kepentingan kesejahteraan bayi. Sekiranya, di sebalik risikonya, pengambilan alkohol diinginkan, ibu harus memastikan bahawa terdapat selang waktu yang cukup lama antara minum dan sesi penyusuan berikutnya. Jangka masa yang sesuai dengan jumlah alkohol yang dikonsumsi, yang sangat individu, harus diperhatikan untuk membolehkan organisma mempunyai masa yang cukup untuk memecah alkohol dari aliran darah ibu dan susu ibu.

Bolehkah saya mengepam terlebih dahulu?

Terdapat kesalahpahaman yang meluas bahawa susu yang sudah mengandungi alkohol dapat dipam keluar dan dibuang dan bahawa susu seterusnya selamat untuk anak dan boleh diberikan. Namun, hakikatnya alkohol ditambahkan ke dalam susu melalui organisma ibu selagi alkohol dapat diukur pada ibu darah. Oleh itu, susu yang menyusui keluar juga diselingi dengan alkohol.

Mengepam tidak akan mempercepat penghapusan alkohol dari susu ibu. Hanya masa yang menjadi faktor penentu, selepas itu susu ibu dapat diklasifikasikan sebagai selamat dan bebas alkohol. Hanya apabila jangka masa yang sesuai dengan jumlah yang dimakan sebelumnya telah berlalu setelah bekalan alkohol dihentikan dan alkohol telah dipecah sepenuhnya dalam peredaran ibu, susu dianggap tidak berbahaya. Tidak perlu mengepam, kerana sebaiknya tidak ada alkohol dalam darah ibu, juga tidak ada alkohol di dalam susu ibu.