Intoleransi Laktosa: Pencetus, Gejala, Terapi

Gambaran ringkas

 • Intoleransi laktosa – Punca: Kekurangan enzim laktase, itulah sebabnya laktosa tidak dapat diserap atau hanya boleh diserap dengan teruk. Sebaliknya, ia dimetabolismekan oleh bakteria usus, menghasilkan gas, antara lain.
 • Simptom: Sakit perut, cirit-birit, kembung perut, angin usus, kembung perut, loya, gejala tidak spesifik seperti sakit kepala.
 • Diagnosis: sejarah perubatan, ujian nafas H2, ujian diet/pendedahan.
 • Rawatan: Pelarasan diet, mengelakkan produk tenusu, tablet laktase
 • Prognosis: intoleransi laktosa bukanlah penyakit dan tidak berbahaya, tetapi mungkin mengehadkan kualiti hidup.

Intoleransi laktosa: punca dan pencetus

Intoleransi laktosa adalah satu bentuk intoleransi makanan (intoleransi makanan). Orang yang terjejas tidak boleh bertolak ansur dengan gula susu (laktosa) atau hanya boleh bertolak ansur dengan jumlah yang kecil. Sebab untuk ini adalah kekurangan enzim:

Gula susu (laktosa) adalah komponen semula jadi susu dan produk tenusu, serta ditambah kepada pelbagai makanan lain. Ia adalah disakarida dan oleh itu tidak boleh diserap oleh membran mukus usus kecil. Untuk berbuat demikian, ia mesti dipecahkan terlebih dahulu kepada dua komponennya - gula individu galaktosa dan glukosa. Ini kemudiannya boleh melalui dinding usus.

Akibatnya, laktosa bergerak tidak berubah dari usus kecil ke usus besar. Di sana ia berfungsi sebagai makanan untuk bakteria. Ini meninggalkan bahan buangan yang mencetuskan gejala biasa. Bahan buangan ini termasuk asid laktik, asid lemak rantai pendek dan gas seperti hidrogen, karbon dioksida dan metana.

Walaupun sebab intoleransi laktosa pada akhirnya selalunya adalah kekurangan enzim laktase, kekurangan ini boleh berlaku dengan cara yang berbeza. Sehubungan itu, simptom berbeza dalam keterukan dan mungkin pertama kali muncul pada usia yang berbeza.

Intoleransi laktosa utama

Intoleransi laktosa primer berkembang secara bebas (berbeza dengan bentuk sekunder). Kekurangan laktase yang mendasari sama ada berkembang secara semula jadi semasa remaja (kekurangan laktase fisiologi) atau wujud sejak lahir (kekurangan laktase neonatal):

Kekurangan laktase fisiologi

Bayi yang baru lahir biasanya boleh memetabolismekan laktosa tanpa masalah – mereka terpaksa, kerana susu ibu mengandungi laktosa (malah lebih banyak daripada susu lembu). Oleh itu, badan kecil menghasilkan jumlah enzim laktase yang banyak, yang diperlukan untuk penggunaan laktosa.

Berapa banyak laktosa yang diterima sangat berbeza dari individu ke individu dan juga bergantung kepada kecenderungan genetik. Sebagai contoh, walaupun majoriti orang dewasa Afrika dan Asia tidak bertoleransi laktosa, terdapat sedikit individu yang terjejas di kalangan orang dewasa Eropah utara.

Kekurangan laktase neonatal

Ini adalah intoleransi laktosa kongenital pada bayi - gangguan metabolik yang sangat jarang berlaku. Disebabkan oleh kecacatan genetik, badan sama ada tidak dapat menghasilkan sebarang laktase sama sekali dari awal kehidupan atau hanya boleh menghasilkan jumlah yang kecil. Itulah sebabnya ia juga dirujuk sebagai intoleransi laktosa mutlak.

Bayi yang terjejas mendapat cirit-birit yang berterusan daripada susu ibu mereka selepas hanya beberapa hari. Penyusuan susu ibu tidak boleh dilakukan. Dalam keadaan tertentu, laktosa yang tidak dicerna malah boleh melalui perut dan mukosa usus terus ke dalam aliran darah, di mana ia boleh menyebabkan gejala keracunan yang teruk. Satu-satunya terapi yang mungkin adalah pantang seumur hidup daripada laktosa.

Jika bayi baru lahir mempunyai masalah dengan laktosa, ini tidak semestinya disebabkan oleh intoleransi laktosa kongenital. Saluran pencernaan secara amnya boleh bertindak balas dengan sangat sensitif pada minggu pertama kehidupan. Kadang-kadang pengeluaran laktase masih belum berjalan dengan lancar, tetapi biasanya masalah ini segera hilang.

Intoleransi laktosa yang diperolehi (sekunder).

 • Penyakit usus radang kronik seperti penyakit Crohn
 • Jangkitan gastrousus
 • intoleransi gluten (penyakit celiac)
 • Alahan makanan

Pembedahan pada saluran gastrousus juga boleh menyebabkan pesakit tidak lagi bertolak ansur dengan laktosa, atau kurang bertolak ansur.

Intoleransi laktosa sekunder mungkin hilang semula apabila punca asas telah berjaya dirawat dan sel mukosa dalam usus telah pulih (contohnya, daripada jangkitan usus).

Intoleransi laktosa: gejala

Gejala berikut biasanya berlaku dalam intoleransi laktosa apabila jumlah laktosa yang tidak boleh diterima secara individu berakhir di dalam usus:

 • Perut buncit
 • Rasa kepenuhan
 • angin usus
 • bunyi usus yang kuat
 • sakit perut
 • loya, jarang dengan muntah
 • cirit-birit

Kembung perut dan sakit perut disebabkan oleh gas yang dihasilkan oleh bakteria dalam usus besar semasa penguraian laktosa yang tidak dicerna. Bahan buangan lain yang dihasilkan dalam proses - iaitu asid laktik dan lemak - mempunyai kesan "hidrofilik". Akibatnya, lebih banyak cecair mengalir ke dalam usus dan menghasilkan cirit-birit.

Secara paradoks, intoleransi laktosa juga boleh menyebabkan sembelit. Ini adalah apabila penguraian bakteria laktosa menghasilkan sebahagian besar metana. Gas ini melambatkan aktiviti usus, mencetuskan kelesuan usus.

Apakah yang mempengaruhi gejala intoleransi laktosa?

Tahap kekurangan laktase

Di sebalik intoleransi laktosa adalah kekurangan enzim laktase. Sejauh mana kekurangan ini sangat berbeza dari orang ke orang. Sesetengah penghidap hampir tidak menghasilkan laktase langsung, itulah sebabnya mereka sering bertindak balas secara sensitif terhadap sebarang pengambilan laktosa. Yang lain masih mempunyai sejumlah enzim, supaya mereka boleh bertolak ansur dengan sekurang-kurangnya sejumlah kecil laktosa.

Kandungan laktosa makanan dan bahan-bahan lain

Sudah tentu, kandungan laktosa dalam makanan memainkan peranan yang penting. Lebih banyak laktosa mengandungi, lebih teruk gejala intoleransi laktosa.

Selain itu, komposisi makanan yang lain juga mempunyai pengaruh. Ini kerana, bergantung kepada nutrien lain yang digunakan oleh laktosa, ia boleh memberi kesan yang berbeza pada pemprosesan dalam usus. Satu contoh ialah produk susu masam (seperti yogurt atau kefir): Walaupun ia mengandungi jumlah laktosa yang agak tinggi, ia masih boleh diterima dengan baik dalam intoleransi laktosa. Sebabnya adalah bakteria asid laktik, yang juga terdapat dengan banyak - mereka boleh memecahkan kuantiti laktosa yang lebih besar dalam usus.

Komposisi flora usus

Kelajuan pengangkutan makanan

Laluan yang diambil oleh makanan semasa penghadaman adalah sama untuk semua orang. Walau bagaimanapun, masa yang diperlukan tidak. Hampir tidak ada perbezaan sejauh perut, tetapi seberapa cepat pulpa makanan diangkut melalui usus sangat berbeza dari orang ke orang.

Ini seterusnya mempunyai pengaruh terhadap gejala intoleransi laktosa. Ini kerana semakin lama pulpa makanan kekal di dalam usus kecil, semakin banyak masa laktase perlu memecahkan gula susu. Jika, sebaliknya, ia bergerak dengan cepat, lebih banyak laktosa yang tidak dicerna mencapai usus besar, di mana ia menyebabkan gejala biasa.

Tempoh pengangkutan makanan melalui usus kecil berbeza-beza kira-kira antara satu hingga dua setengah jam, tetapi pada sesetengah orang ia berada di luar julat ini. Sehubungan itu, masa selepas gejala intoleransi laktosa muncul pada mereka yang terjejas juga berbeza-beza.

Persepsi peribadi tentang kesakitan

Setiap orang merasakan kesakitan secara berbeza. Di mana sesetengah orang pergi ke doktor lama dahulu, yang lain hampir tidak menyedari apa-apa. Walaupun dalam kes intoleransi laktosa, ketidakselesaan terasa berbeza dari seorang ke seorang.

Gejala intoleransi laktosa seperti kembung perut dan sakit perut boleh menjadi lebih teruk jika penghidap menahan gas usus yang kadangkala berbau busuk di khalayak ramai kerana malu. Gas, yang tidak dapat melarikan diri, meregangkan dinding usus, menyebabkan ketidakselesaan tambahan.

Gejala intoleransi laktosa di luar saluran gastrousus.

Sebagai tambahan kepada gejala gastrousus, intoleransi laktosa juga boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Sakit kepala
 • Pening @
 • Gangguan ingatan
 • kelalaian
 • Sakit di anggota badan
 • jerawat
 • mood murung
 • gangguan tidur
 • berpeluh
 • Aritmia jantung

Walaupun tanda-tanda intoleransi laktosa ini tidak tipikal, dalam beberapa kes ia mungkin berlaku sebagai tambahan kepada gejala gastrousus atau malah bersendirian. Dalam kes kedua, intoleransi makanan sukar dikesan.

Bagaimana intoleransi laktosa boleh menyebabkan gejala di luar saluran gastrousus pada mulanya masih dalam perbincangan. Satu penjelasan yang mungkin adalah bahawa pemecahan bakteria laktosa dalam usus besar menghasilkan metabolit toksik yang memasuki darah. Ini boleh menyebabkan masalah dalam pelbagai struktur badan (terutamanya tisu saraf).

Intoleransi laktosa: Diagnosis

Di samping itu, setiap orang mengalami kembung perut dan sakit perut dari semasa ke semasa, jadi gejala ini selalunya tidak dikaitkan dengan intoleransi laktosa untuk jangka masa yang lama dan tidak selalu diiktiraf sebagai gejala intoleransi laktosa oleh doktor sama ada.

Intoleransi laktosa: Bila hendak berjumpa doktor?

Jika anda memerhatikan aduan gastrousus yang berterusan dalam diri anda atau anak anda, anda harus sentiasa pergi ke doktor untuk mencari puncanya. Orang yang tepat untuk dihubungi jika anda mengesyaki intoleransi laktosa ialah doktor keluarga anda atau pakar dalam perubatan dalaman.

Sejarah perubatan

Pertama sekali, doktor akan bertanya secara terperinci tentang simptom anda, sebarang penyakit terdahulu dan ubat yang anda ambil. Dengan cara ini, dia mengambil sejarah perubatan anda (anamnesis), yang boleh memberinya petunjuk awal tentang kemungkinan punca aduan anda. Soalan yang mungkin ditanya oleh doktor termasuk:

 • Apa sebenarnya aduan anda?
 • Berapa lama anda mempunyai aduan sedemikian?
 • Adakah gejala seperti sakit perut, kembung perut dan cirit-birit berlaku selepas makan makanan tertentu (seperti produk tenusu)?
 • Adakah terdapat sebarang kes intoleransi makanan yang diketahui seperti intoleransi laktosa dalam keluarga anda?
 • Adakah anda mempunyai masalah gastrousus (cth penyakit Crohn, penyakit seliak, selesema perut)?
 • Adakah anda mengambil sebarang ubat? Jika ya, yang mana satu?

Pemeriksaan fizikal

Temu bual sejarah perubatan diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor mendengar perut dengan stetoskop untuk menilai bunyi usus. Dia juga meraba perut perlahan-lahan. Tujuan utama pemeriksaan fizikal adalah untuk menolak sebab-sebab lain untuk gejala. Jika perlu, pemeriksaan lanjut mungkin juga diperlukan, contohnya, penentuan tahap keradangan dalam darah atau pemeriksaan ultrasound pada perut.

Ujian intoleransi laktosa

Jika doktor mengesyaki intoleransi laktosa sebagai punca gejala anda, dia mungkin mencadangkan ujian diet atau peninggalan diikuti dengan ujian tekanan untuk menjelaskan keadaan: Untuk melakukan ini, anda mesti mengelakkan susu dan produk tenusu untuk tempoh tertentu. masa. Kemudian anda akan diberikan larutan laktosa untuk diminum untuk melihat bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadapnya.

Juga mungkin ialah ujian toleransi laktosa dengan pengukuran gula darah sebelum dan selepas meminum larutan laktosa yang ditetapkan. Jika anda tidak boleh memetabolismekan laktosa, paras gula darah anda tidak akan meningkat disebabkan oleh larutan minuman.

Walau bagaimanapun, apa yang dipanggil ujian nafas hidrogen (ujian nafas H2) paling biasa digunakan untuk mendiagnosis intoleransi laktosa. Ia berdasarkan fakta bahawa bakteria usus juga menghasilkan gas hidrogen apabila mereka memecahkan laktosa. Ini boleh dikesan dalam udara yang dihembus.

Intoleransi laktosa: Rawatan

Dengan diet rendah laktosa atau bebas laktosa - disesuaikan dengan toleransi laktosa individu - gejala intoleransi laktosa biasanya boleh dielakkan atau sekurang-kurangnya dikurangkan. Jika anda ingin menikmati sekeping kek krim atau ais krim susu, anda boleh mengambil persediaan yang mengandungi enzim laktase terlebih dahulu. Ini menghalang aduan.

Intoleransi laktosa sekunder selalunya boleh dihapuskan sepenuhnya jika penyakit yang mendasarinya berjaya dirawat.

Intoleransi laktosa: diet

Dalam kes intoleransi laktosa, adalah penting untuk menyesuaikan diet dengan cara yang tidak atau sekurang-kurangnya sedikit gejala yang mungkin berlaku. Untuk tujuan ini, badan hanya perlu diberi makan laktosa sebanyak yang boleh diterima. Seberapa besar maknanya dalam istilah konkrit hanya boleh diketahui melalui percubaan dan kesilapan. Setiap orang mempunyai tahap toleransi yang berbeza untuk laktosa. Sesetengah orang dengan intoleransi laktosa perlu mengelakkan laktosa dengan sangat ketat (contohnya, dalam kes kekurangan laktase neonatal). Walau bagaimanapun, ramai sekurang-kurangnya boleh memetabolismekan sejumlah kecil laktosa.

Intoleransi laktosa: makanan dengan kandungan laktosa