Laktulosa: Kesan, Kawasan Penggunaan, Kesan Sampingan

Cara bahan aktif laktulosa berfungsi

Laktulosa ialah gula dua kali ganda tiruan (disaccheride sintetik) yang dihasilkan bermula daripada gula susu (laktosa). Ia mempunyai sifat julap, pengikat ammonia dan prebiotik.

Laktulosa terdiri daripada dua gula galaktosa dan fruktosa. Tidak seperti laktosa, laktulosa tidak boleh dihadam dan oleh itu kekal di dalam usus. Ini menarik air ke dalam usus, menyebabkan kandungan usus menjadi lembut.

Dalam usus besar (kolon), julap boleh sebahagiannya dipecahkan oleh bakteria yang terdapat di sana. Produk pecahan yang terhasil (asid laktik, asid asetik dan asid organik lain) merangsang motilitas usus dan dengan itu memudahkan pergerakan usus.

Satu lagi, tetapi kurang kerap digunakan, kesan asid ini yang dihasilkan semasa pecahan laktulosa ialah ia mewujudkan persekitaran yang lebih berasid dalam usus. Ini bermanfaat dalam penyakit hati tertentu.

Jika hati tidak lagi dapat memenuhi fungsi detoksifikasinya, produk metabolik toksik seperti ammonia terkumpul dalam darah dalam kepekatan yang lebih tinggi. Ini terikat oleh persekitaran berasid dalam kolon dan dengan itu berkesan dikeluarkan dari darah.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Biasanya, kesan julap, yang mana bahan aktif juga meninggalkan badan semula, berlaku selepas dua hingga sepuluh jam. Walau bagaimanapun, jika dos tidak mencukupi, 24 hingga 48 jam mungkin berlalu sebelum pergerakan usus pertama berlaku.

Bilakah laktulosa digunakan?

Laktulosa digunakan untuk sembelit yang tidak dapat diperbaiki dengan secukupnya oleh diet serat tinggi dan langkah-langkah am lain (pengambilan cecair yang mencukupi, diet seimbang, dll.).

Bahan aktif juga diberikan dalam situasi yang memerlukan pergerakan usus yang lebih mudah, seperti selepas pembedahan di kawasan rektum atau dalam kes ulser rektum.

Tambahan pula, laktulosa digunakan dalam pencegahan dan rawatan apa yang dipanggil "encephalopathy portocaval," penyakit hati di mana paras darah ammonia meningkat.

Ia boleh digunakan sebagai rawatan sekali, jangka pendek atau jangka panjang.

Bagaimana laktulosa digunakan

Bahan aktif dipasarkan sebagai sirap laktulosa (atau jus laktulosa) atau serbuk. Kedua-dua bentuk dos boleh dicampur dalam cecair atau diambil tanpa cair, tetapi cecair yang mencukupi hendaklah sentiasa diminum bersamanya (sekurang-kurangnya satu setengah hingga dua liter setiap hari).

Apakah kesan sampingan laktulosa?

Kesan sampingan seperti sakit perut, kembung perut, loya, muntah, dan cirit-birit berlaku pada lebih daripada satu daripada sepuluh orang yang dirawat, terutamanya pada permulaan terapi. Keterukan kesan sampingan bergantung pada tahap dos.

Dengan penggunaan jangka panjang, gangguan dalam keseimbangan air dan elektrolit mesti dijangkakan.

Apa yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil laktulosa?

Kontraindikasi

Laktulosa tidak boleh diambil sekiranya:

  • penyumbatan usus (ileus)
  • perforasi usus
  • disyaki perforasi usus

Interaksi ubat

Sesetengah ubat menyebabkan kehilangan kalium sebagai kesan sampingan, seperti diuretik, derivatif kortison dan amphotericin B (agen antikulat). Julap boleh meningkatkan kesan sampingan ini.

Kekurangan kalium boleh, antara lain, meningkatkan kesan glikosida jantung (ubat untuk kegagalan jantung). Dalam kes ubat-ubatan dengan pelepasan tertunda bahan aktif (ubat yang dipanggil retard), kesannya mungkin dipendekkan kerana laktulosa mempercepatkan laluan usus.

Untuk selamat, julap tidak boleh digunakan dalam penyakit gastrousus radang akut atau gangguan keseimbangan air dan elektrolit.

Sekatan umur

Mengandung dan menyusukan anak

Ubat yang mengandungi bahan aktif laktulosa boleh digunakan semasa kehamilan dan penyusuan. Pemerhatian sebelum ini menentang kesan teratogenik (menyebabkan kecacatan).

Laktulosa adalah salah satu julap pilihan semasa mengandung dan menyusu.

Cara mendapatkan ubat yang mengandungi laktulosa

Ubat yang mengandungi bahan aktif laktulosa hanya boleh didapati dari farmasi di Jerman, Austria dan Switzerland, tetapi tidak tertakluk kepada preskripsi. Walau bagaimanapun, mereka boleh ditetapkan untuk penyakit asas tertentu dengan mengorbankan insurans kesihatan berkanun.

Berapa lama laktulosa telah diketahui?

Pada tahun 1930, pertama kali diterangkan bahawa laktulosa terbentuk daripada gula susu (laktosa) melalui pemanasan. Pada tahun 1956, doktor Friedrich Petuely dapat menunjukkan bahawa pemberian laktulosa membawa kepada peningkatan bilangan lactobacilli tertentu dalam najis dan dengan itu boleh mengurangkan kesan sampingan antibiotik spektrum luas.

Begitu juga, dia menemui kesan julap daripada laktulosa. Pada tahun 1960-an, julap akhirnya masuk ke pasaran di Eropah.