Teh Mantel Lady - Kesuburan dan Kehamilan

Apakah kesan teh mantel wanita semasa mengandung?

Wanita yang berada dalam sepertiga terakhir kehamilan mungkin boleh menyokong mantel wanita dalam persediaan untuk kelahiran. Ini kerana fitohormon yang terkandung dalam tumbuhan ubatan, yang serupa dengan hormon seks wanita progesteron, dikatakan mempunyai kesan yang baik dalam beberapa cara:

  • Relaksasi otot pelvis: Terutama jika otot pelvis sangat kuat, teh mantel wanita boleh memberi kesan santai dan melonggarkan, yang memudahkan proses kelahiran.
  • Pelega sakit: Teh mantel wanita boleh memberi kesan melegakan kesakitan pada minggu-minggu terakhir sebelum dan semasa bersalin.
  • Kesan hemostatik: Tannin dalam mantel wanita boleh mempunyai kesan hemostatik sekiranya berlaku kecederaan semasa bersalin.

Pada minggu pertama selepas pembuahan, minuman tumbuhan ubatan dikatakan dapat menstabilkan kehamilan kerana kesannya yang mengawal keseimbangan hormon. Terutama wanita dengan kekurangan progesteron boleh menyokong proses yang didorong oleh hormon untuk mengekalkan kehamilan dengan bantuan teh mantel wanita.

Apakah kesan teh mantel wanita kepada mereka yang ingin mempunyai anak?

Mantel wanita juga digunakan dalam perubatan herba sebelum kehamilan. Di sini tumpuan adalah pada peraturan kitaran wanita dan promosi ovulasi:

Apakah kesan teh mantel wanita semasa menyusu?

Walaupun bayi berada di sini, teh mantel wanita boleh memberikan sokongan, kerana ia dikatakan menggalakkan pengeluaran susu ibu. Bukan sia-sia tumbuhan ubatan itu juga dikenali sebagai rumpai susu. Bidan mengesyorkan campuran teh mantel wanita, biji adas dan jelatang untuk merangsang pengeluaran susu.

Teh mantel wanita: permohonan

Tuangkan 150 mililiter air mendidih ke atas satu hingga dua gram herba mantel wanita yang dicincang halus dan biarkan campuran itu curam selama kira-kira sepuluh minit. Anda boleh minum secawan teh mantel wanita beberapa kali sehari antara waktu makan. Purata dos harian ialah lima hingga sepuluh gram mantel wanita.

Mantel Lady telah digunakan dalam ginekologi selama beribu-ribu tahun. Walau bagaimanapun, keberkesanannya belum terbukti secara saintifik.