Laktosa

Apa itu laktosa?

Laktosa adalah gula susu yang disebut dan terdapat dalam susu mamalia. Bahagian gula susu dalam susu boleh berbeza antara 2% dan 7%. Laktosa adalah dua gula yang disebut, yang terdiri daripada dua jenis gula.

Sebagai gula, laktosa tergolong dalam kumpulan karbohidrat dan oleh itu pembekal tenaga untuk badan. Untuk dapat menggunakan laktosa, ia mesti dipecah menjadi molekul gula individu setelah diserap. Ini dilakukan oleh enzim laktase.

Komponen individu kemudiannya dapat diserap ke dalam darah oleh usus dan diangkut ke organ. Pada masa bayi, jumlah laktase yang tinggi terdapat di dalam badan, kerana banyak gula susu harus dipecah susu ibu. Namun, pada masa dewasa, laktase hanya terbentuk dalam jumlah yang kecil apabila pengambilan susu menurun.

Sekiranya gula susu tidak lagi dapat dipecah dan diserap, ini dipanggil intoleransi laktosa. Laktosa tidak hanya terdapat dalam susu, tetapi juga dalam semua produk tenusu, seperti yoghurt, dadih dan keju. Walau bagaimanapun, jumlah laktosa berbeza-beza. Dalam keju krim lebih daripada 2%, sedangkan keju keras mempunyai kandungan laktosa kurang dari 0.1%. Malah produk bebas laktosa mungkin mengandungi sejumlah kecil laktosa.

Intoleransi laktosa

Intoleransi laktosa juga dikenali sebagai intoleransi laktosa. Di Jerman kira-kira satu daripada tujuh orang menderita penyakit itu. Sebabnya adalah bahawa enzim laktase tidak terdapat atau hanya dalam jumlah yang tidak mencukupi.

Oleh itu, laktosa yang dimakan dengan makanan tidak boleh dipecahkan sepenuhnya kepada komponennya dan akibatnya tidak dapat diserap ke dalam darah oleh sel-sel usus mukosa. Oleh itu, laktosa kekal di dalam usus dan dicerna oleh bakteria. Yang bakteria menghasilkan gas dan asid yang boleh menyebabkan masalah pencernaan.

Inilah sebabnya mengapa intoleransi laktosa sering membawa kepada kembung perut selepas makan produk yang mengandungi laktosa. Di samping itu, laktosa yang tinggal di usus menarik air ke usus dan membawa kepada cirit-birit. Selalunya enzim laktase masih terdapat dalam zaman kanak-kanak, tetapi pada usia lanjut terdapat kekurangan dan intoleransi laktosa yang berlaku.

Dapat dilihat bahawa intoleransi laktosa berlaku dengan frekuensi yang berbeza-beza di negara yang berbeza. Ini mungkin disebabkan oleh sebab genetik dan tabiat pemakanan. Jarang sekali, intoleransi laktosa adalah kongenital dan sudah menimbulkan gejala pada bayi.