Laminektomi: Definisi, Prosedur, Risiko

Apakah laminektomi?

Laminektomi adalah prosedur pembedahan pada tulang belakang. Di dalamnya, pakar bedah mengeluarkan bahagian badan vertebra tulang untuk menghilangkan penyempitan (stenosis) saluran tulang belakang.

Bilakah laminektomi dilakukan?

Secara kasarnya, tujuan laminektomi adalah untuk melegakan tekanan pada saluran tulang belakang dan saraf tunjang yang melaluinya. Sebab biasa ialah stenosis tulang belakang - penyempitan saluran tulang belakang di mana saraf tunjang berjalan. Fungsinya adalah untuk menghantar isyarat antara otak dan seluruh badan.

Oleh itu, stenosis tulang belakang boleh menyebabkan sakit atau lumpuh, sebagai contoh. Ia biasanya berlaku di kawasan tulang belakang lumbar dan boleh disebabkan, antara lain, oleh tumor atau lampiran tulang.

Walau bagaimanapun, kadangkala, laminektomi tidak boleh dielakkan, contohnya jika kelumpuhan atau gangguan deria telah berlaku - petunjuk yang berkemungkinan akan terperangkap yang ketara pada saraf tunjang atau saraf yang berpunca daripadanya (akar saraf). Pembedahan hendaklah dilakukan dengan segera untuk menyelamatkan tisu saraf yang terjejas.

Gabungan dengan penyekatan vertebra

Dalam kes stenosis tulang belakang regangan panjang (iaitu, menyempit di kawasan yang lebih panjang di sepanjang tulang belakang), doktor kadangkala perlu mengeluarkan bahagian beberapa badan vertebra. Ini sering menyebabkan tulang belakang menjadi tidak stabil. Untuk mengelakkan ini, laminektomi digabungkan dalam kes sedemikian dengan penyekatan vertebra (spondylodesis). Dalam kes ini, bahagian tulang belakang yang terjejas dikakukan dengan plat dan skru.

Apakah yang dilakukan semasa laminektomi?

Menggunakan sinar-X, pakar bedah mencari tapak stenosis yang tepat dan menandainya pada kulit dengan pen felt-tip. Selepas hirisan kulit kecil, pakar bedah mendedahkan ruang tulang belakang dengan berhati-hati melepaskan otot. Sekarang dia mengeluarkan lengkungan vertebra dengan pahat tulang kecil atau alat pengisar. Jika penyempitan wujud hanya pada satu bahagian, hemilaminektomi biasanya mencukupi. Jika tidak, doktor membuang keseluruhan gerbang vertebra bersama-sama dengan ligamen.

Sebelum luka ditutup, pakar bedah meletakkan longkang di kawasan pembedahan untuk membolehkan darah dan cecair luka mengalir keluar. Ia biasanya dikeluarkan pada hari pertama atau kedua selepas laminektomi.

Apakah risiko laminektomi?

Risiko lain laminektomi yang pesakit harus sedar termasuk:

  • Kehilangan sindrom cecair serebrospinal (kebocoran cecair saraf).
  • Pembentukan sambungan tiub antara ruang bendalir saraf dan permukaan kulit (fistula cecair serebrospinal)
  • Jangkitan dan gangguan penyembuhan luka
  • Keradangan cakera intervertebral dan badan vertebra (diszitis dan spondylodiscitis, masing-masing)
  • ketidakstabilan tulang belakang
  • sakit belakang yang kronik, contohnya akibat lekatan parut
  • penyempitan saluran tulang belakang yang diperbaharui (mungkin memerlukan pembedahan lanjut)

Apakah yang perlu saya ketahui selepas laminektomi?

Pembedahan pada tulang belakang kadangkala membawa kepada gangguan fungsi pundi kencing. Atas sebab ini, kateter pundi kencing akan diletakkan di dalam anda sebelum pembedahan. Ia akan dikeluarkan pada hari pertama selepas laminektomi.

Selepas empat hingga enam minggu, anda biasanya boleh menggerakkan tulang belakang semula ke tahap normal. Walau bagaimanapun, menanggung berat tidak dibenarkan sehingga kira-kira tiga bulan selepas laminektomi.