Laparotomi: Definisi, Sebab, Prosedur

Apakah laparotomi?

Laparotomi adalah istilah perubatan untuk membuka rongga perut melalui pembedahan. Ia membolehkan pakar bedah mengakses organ perut semasa operasi - contohnya, jika organ berpenyakit atau cedera. Potongan perut juga boleh membantu mencari punca aduan yang tidak jelas di kawasan perut. Dalam kes ini, ia dipanggil laparotomi penerokaan. Mengikut jenis dan arah di mana hirisan dibuat, perbezaan dibuat antara:

 • paramedian laparotomi (pemotongan dalam arah membujur sisi garis tengah
 • laparotomi subcostal (pemotongan sepanjang tulang rusuk bawah di sebelah kiri atau kanan)
 • laparotomi melintang (hirisan perut dibuat secara melintang dari kiri ke kanan di bahagian atas atau tengah abdomen)
 • Potongan bergantian (hirisan pepenjuru yang lebih pendek di bahagian bawah abdomen kanan)
 • hirisan pedikel acetabular (melintang = hirisan mendatar merentasi garis tengah di bahagian bawah abdomen

Bilakah anda melakukan laparotomi?

Laparotomi adalah laluan akses biasa untuk pembedahan abdomen utama. Sebagai contoh, hirisan perut digunakan dalam situasi berikut:

 • kanser organ perut
 • penyakit radang dalam rongga perut
 • pemindahan organ perut seperti hati, buah pinggang atau pankreas
 • Bersalin secara pembedahan cesarean.

Laparotomi penerokaan

Apakah yang dilakukan semasa laparotomi?

Di bawah gerbang kosta, dinding perut memanjang ke tulang kemaluan. Dilihat dari luar, ia terdiri daripada kulit, lapisan lemak dan otot perut anterior, lateral dan posterior. Di bawah ini adalah tisu penghubung yang meliputi rongga perut dan peritoneum. Perut, usus, hati, pundi hempedu, pankreas, limpa, pundi kencing, serta organ pembiakan dalaman dalam cincin pelvis terletak di rongga perut.

Sebelum operasi

laparotomi median

Jika pakar bedah memilih laparotomi median sebagai laluan akses, dia membuat hirisan perut memanjang tepat di tengah-tengah perut. Ini biasanya melibatkan membuat hirisan di sekeliling pusar di sebelah kiri. Jika perlu, pakar bedah boleh memanjangkan hirisan ini ke atas ke tulang dada dan ke bawah ke tulang kemaluan. Ini memberinya akses optimum kepada semua organ dalam rongga perut. Hampir semua prosedur pembedahan abdomen boleh dilakukan melalui laparotomi median.

Dalam hirisan pembinaan paramedian, seperti dalam laparotomi median, hirisan membujur dibuat. Ini berjalan kira-kira satu jari melintang di sebelah garis tengah perut atau sepanjang pinggir luar otot perut lurus.

Potongan margin rusuk

laparotomi melintang

Insisi perut melintang boleh digunakan di bahagian atas, tengah dan bawah abdomen. Ia boleh dibuat pada satu sisi, tetapi juga boleh dilanjutkan ke bahagian yang bertentangan jika perlu. Insisi perut melintang dipilih terutamanya untuk prosedur di mana matlamat pembedahan adalah jelas - iaitu, tidak semestinya untuk laparotomi penerokaan.

Potongan bergantian

hirisan Pfannenstiel

Senggatan pedikel acetabular merujuk kepada senggatan melintang panjang kira-kira lapan hingga dua belas sentimeter tepat di atas tulang kemaluan. Oleh kerana pakar bedah boleh melihat organ genital dalaman wanita dengan baik, hirisan pedikel acetabular adalah teknik biasa dalam pembedahan ginekologi.

hirisan flank

Selepas operasi

Selepas bius selesai, pakar bius (pakar bius) membawa pesakit ke bilik pemulihan supaya pesakit boleh pulih daripada bius di bawah pemerhatian intensif.

Apakah risiko laparotomi?

Seperti mana-mana pembedahan, masalah boleh berlaku semasa laparotomi. Yang paling biasa ialah:

 • Pendarahan dan pendarahan semula, mungkin memerlukan pemindahan darah atau, dalam kes pendarahan semula besar, prosedur ulangan.
 • Kecederaan pada saraf
 • Jangkitan dan keradangan
 • Gangguan penyembuhan luka
 • Parut yang berlebihan atau ketara secara kosmetik
 • Hernia parut

Komplikasi lain yang mungkin, seperti kecederaan pada organ, bergantung pada pembedahan perut tertentu.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas laparotomi?

Di samping itu, luka di kawasan jahitan pada mulanya sensitif terhadap sentuhan. Doktor anda boleh memberi anda ubat penahan sakit jika perlu. Oleh kerana jahitan tidak boleh basah dari luar (risiko jangkitan), anda hanya boleh mandi menggunakan plaster pancuran mandian khas. Sekiranya luka menjadi basah, anda disyorkan supaya mengeringkannya dengan teliti dengan kompres steril.