Kanser Laryngeal: Pengesanan Awal Gejala Biasa

Bagaimanakah kanser laryngeal menampakkan dirinya?

Tanda-tanda kanser laring bergantung pada lokasi tumor pada laring. Tiada perbezaan antara lelaki dan wanita dari segi simptom kanser laring.

Gejala kanser laring dalam tumor glotik

Dalam kira-kira dua pertiga daripada semua kes kanser laring, tumor tumbuh di glotis, yang terdiri daripada pita suara dan rawan. Gejala awal yang menunjukkan tumor glotik adalah

  • Serak berterusan dengan bunyi vokal yang kasar dan bernafas
  • Tekak gatal yang berterusan dan/atau keperluan berterusan untuk membersihkan kerongkong
  • Batuk kronik

Sekiranya gejala ini berterusan selama lebih daripada tiga/empat minggu, dinasihatkan untuk berjumpa doktor. Ini adalah satu-satunya cara untuk menentukan punca. Pada peringkat lanjut kanser laring glotik kemudian, simptom lanjut ditambah:

  • Kesukaran bernafas dengan bunyi pernafasan yang boleh didengar
  • Sesak nafas (dispnea)
  • sakit telinga

Oleh kerana simptom awal sudah agak ketara, karsinoma glotik biasanya boleh dikesan lebih awal.

Gejala kanser laring dalam tumor supraglotik

Tumor ganas di atas paras lipatan vokal (supraglottis) adalah bentuk kedua paling biasa kanser laring. Gejala awal adalah

  • Sakit ketika menelan
  • Disfagia yang tidak dapat dijelaskan
  • Sensasi badan asing yang tidak jelas di kerongkong dan sakit memancar ke telinga

Bahaya besar karsinoma supraglottik terletak pada hakikat bahawa ia biasanya hanya boleh dikesan agak lewat. Pada masa diagnosis, metastasis tumor biasanya telah terbentuk dalam nodus limfa serviks. Ini boleh dikenali dengan ketulan yang boleh dirasai pada leher, yang biasanya tidak menyakitkan.

Gejala kanser laring dalam tumor subglotik

Kanser laryngeal jarang berkembang di kawasan di bawah paras lipatan vokal. Gejala-gejala tumor subglotik sedemikian menjadi ketara agak lewat: Hanya pertumbuhan dalam saiz yang membawa kepada kesukaran bernafas. Jika pita suara menjadi tetap, suara serak berlaku.

Dapatkan tanda-tanda kanser laring yang mungkin dijelaskan pada peringkat awal

Jika anda perasan satu atau lebih daripada simptom yang dinyatakan, adalah penting anda berjumpa doktor – sekiranya ia sebenarnya adalah simptom kanser laring.

Permulaan suara serak baru yang berlangsung lebih lama daripada dua hingga tiga minggu amat ketara. Ini mungkin menunjukkan tumor di kawasan lipatan vokal. Pakar telinga, hidung dan tekak akan menjelaskan suara serak yang berterusan dan gejala kanser laring yang lain dan, jika perlu, memulakan rawatan segera.