Laryngitis: Punca dan Gejala

Gambaran ringkas

 • Gejala: Serak, kehilangan suara, sakit tekak, kesukaran menelan, batuk merengsa, sensasi benda asing di kerongkong, kerap membersihkan tekak.
 • Faktor risiko: Alahan, pedih ulu hati kronik (refluks), septum hidung bengkok, pita suara tegang, perengsa dalam udara yang kita sedut, resdung.
 • Punca: Jangkitan virus atau bakteria, refluks senyap.
 • Rawatan: Rehatkan suara, elakkan makanan pedas atau panas, merokok, alkohol, penyedutan; antibiotik hanya dalam kes jangkitan bakteria, melegakan gejala
 • Diagnosis: Berdasarkan simptom biasa, melalui laringoskop oleh pakar telinga, hidung dan tekak, penentuan makmal patogen
 • Prognosis: Bentuk akut biasanya sembuh dengan cepat dengan sendirinya, kronik sering berulang, mungkin perubahan dalam membran mukus (polip, peningkatan atau pengeringan kelenjar mukus)
 • Pencegahan: Tiada pencegahan yang selamat mungkin, pengukuhan umum sistem imun, suara ganti

Apa itu laringitis?

Dalam laringitis, juga dikenali secara perubatan sebagai laringitis, selaput lendir laring serta pita suara meradang. Ia selalunya disebabkan oleh jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh virus atau bakteria. Orang yang banyak memberi tekanan pada suara mereka dengan banyak bercakap dan kuat atau menjerit lebih berkemungkinan menghidap laringitis.

Laryngitis: Apakah simptomnya?

Gejala berikut adalah ciri laringitis:

 • Kekeringan
 • Perubahan suara (disfonia)
 • Sakit tekak
 • Kesukaran menelan
 • Batuk yang merengsa
 • kerap membersihkan tekak
 • sensasi badan asing ("benjolan di tekak")
 • mungkin demam (laringitis akut)

Pada wanita dan lelaki, gejala laringitis adalah serupa.

Adakah laringitis berjangkit?

Jika jangkitan virus dan/atau bakteria adalah punca laringitis, individu yang terjejas berpotensi menular kepada orang lain. Virus penyebab seperti virus influenza merebak, contohnya, dengan melekat pada titisan kecil cecair yang dikeluarkan apabila orang bercakap atau batuk dan dihidu semula oleh orang lain.

Sesiapa yang dijangkiti tidak semestinya mendapat laringitis, tetapi sebaliknya - untuk kekal dengan contoh virus influenza - jatuh sakit dengan influenza yang tidak merebak ke laring. Sejauh mana laringitis berjangkit dan berapa lama berbeza-beza bergantung kepada patogen.

Oleh itu, adalah disyorkan untuk tinggal di rumah walaupun anda mempunyai laringitis untuk melindungi orang lain daripada jangkitan.

Sebab dan faktor risiko

Terdapat beberapa punca laringitis:

Virus dan bakteria

Tambahan pula, terdapat beberapa faktor risiko yang memihak kepada perkembangan laringitis:

Pita suara yang sangat tertekan

Orang seperti penyanyi atau guru yang kerap dan kuat menegangkan suara mereka lebih berkemungkinan menghidap laringitis. Alat vokal kemudiannya jengkel dan terlalu tegang.

Udara bernafas yang menjengkelkan

Orang yang sangat kerap menghirup udara kering, habuk, wap kimia atau bahan pencemar yang merengsa seperti asap rokok juga cepat mendapat laringitis.

Alahan atau resdung.

Laringitis juga kemungkinan akibat penyakit lain: Contohnya, jika anda mengalami hidung tersumbat secara kronik akibat alahan, anda bernafas hampir secara eksklusif melalui mulut anda, sekali gus menggalakkan faringitis dan laringitis. Ini juga berlaku untuk sinusitis kronik.

Septum hidung bengkok

Septum hidung yang bengkok juga menjadikan pernafasan lebih sukar dan oleh itu juga memihak kepada laringitis.

Pedih ulu hati kronik (penyakit refluks)

Pada orang yang mengalami penyakit refluks, jus gastrik berulang kali memasuki esofagus. Ini juga sering meradang laring, atau ia menjadi sangat jengkel sehingga laringitis berkembang. Doktor merujuk kepada laringitis yang disebabkan oleh refluks sebagai laryngitis gastrica. Bentuk refluks ini selalunya tidak disedari kerana tiada pedih ulu hati berlaku dan oleh itu juga dipanggil refluks senyap.