Laser Drill: Aplikasi & Faedah Kesihatan

Sebilangan besar pesakit enggan pergi ke doktor gigi, kerana lawatan ke pejabat sering dikaitkan dengan kesakitan dan bunyi gerudi gigi mekanikal yang tidak menyenangkan. Sebaliknya, latihan laser (laser gigi) beroperasi dengan senyap dan tidak menyebabkan getaran yang menjengkelkan. Teknologi laser yang digunakan dalam pergigian lebih tepat dan sering lebih pantas daripada alat pergigian yang biasa digunakan. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk semua aplikasi perubatan.

Apa itu latih tubi laser?

Bor laser (laser pergigian) adalah alat pergigian yang pada mulanya hanya digunakan untuk rawatan saluran akar dan periodontal. Pengoptimuman teknologi menyebabkan kenyataan bahawa pada masa ini peranti ini mempunyai pelbagai aplikasi. Salah satu aplikasi utama laser gigi adalah rawatan karies: Dengan bantuan pancaran laser, begitu banyak tenaga dihantar ke kawasan karious sehingga akhirnya diletupkan. Pancaran cahaya yang fokus dapat diarahkan dengan tepat sehingga tidak ada tisu yang sihat yang musnah. Tidak seperti latihan gigi biasa, cahaya tidak menyentuh permukaan gigi. Oleh itu, tidak ada rasa panas yang tidak menyenangkan pada gigi. Getaran juga tidak terasa. Laser gigi sering digabungkan dengan laser diagnostik. Dengan cara ini, penyingkiran bahan gigi yang tidak rosak dapat dielakkan. Oleh kerana sinar laser boleh merosakkan mata, doktor gigi dan pesakit memakai kacamata pelindung semasa rawatan.

Bentuk, jenis dan jenis

Kerana gerudi laser memungkinkan ketepatan tepat, baik untuk kecacatan gigi yang lebih kecil. Laser yang berbeza digunakan untuk pelbagai jenis rawatan. Terdapat laser erbium-YAG, Er, Cr: YSGG, Nd: YAG, gas (CO2), diod dan laser panjang pelbagai gelombang. Laser CO2 paling kerap digunakan untuk rawatan gigi. Mereka mengarahkan cahaya fokus melalui serat optik atau lengan artikulasi cermin ke kawasan yang akan dirawat. Laser jenis ini sesuai untuk semua jenis sayatan. Oleh kerana laser panjang pelbagai gelombang berfungsi dengan dua panjang gelombang yang berbeza, bidang aplikasinya lebih luas daripada jenis laser yang lain. Di samping itu, setiap jenis laser berbeza dari segi frekuensi gelombang gelombang dan watt. Laser gigi membolehkan penggerudian nadi tunggal, perkusi, trepanasi dan heliks. Dalam penggerudian nadi tunggal, pancaran laser hanya diarahkan hanya sekali ke kawasan yang dimaksudkan dan menggerudi lubang kerucut tidak lebih dari 2 mm. Dengan penggerudian perkusi, satu dan tempat yang sama ditembak beberapa kali dengan satu denyutan. Penggerudian perkusi meninggalkan lubang yang lebih dalam. Dalam trepanasi, denyut laser berputar dan menggerudi lubang terdalam. Lubang awal memecah permukaan gigi. Penggerudian kedua melebarkan lubang dengan membuat pertindihan 50 hingga 80% ke sekitarnya enamel atau tisu. Penggerudian heliks membolehkan enamel untuk dikeluarkan dalam corak spiral.

Struktur dan cara operasi

Bor laser terdiri daripada unit kawalan elektronik, alat kawalan di mana doktor gigi menyesuaikan denyutan dan jangka masa pelepasan, dan laser kepala. Lampu laser yang dipancarkan hanya mempunyai panjang gelombang tunggal. Gelombang yang dipancarkan diperbaiki. Bergantung pada panjang gelombang jenis gerudi laser, berbeza interaksi berlaku dengan tisu yang akan dirawat. Apabila cahaya yang difokuskan memukul kawasan gigi yang berkarat, balok mengionkan bahan gigi yang rosak dan menguapnya tanpa meninggalkan sisa. Semasa proses peletupan, disebabkan oleh perbezaan tekanan antara persekitaran gigi dan tempat terkena gigi, terdapat letupan kecil yang dapat didengar, yang biasanya tidak dirasakan mengganggu oleh pasien. Lampu laser diserap oleh air terdapat di gigi, menguap dan meletupkan sejumlah kecil bahan gigi terionisasi (plasma) dalam gelombang tekanan kecil. Oleh kerana laser tidak bersentuhan dengan gigi, pesakit tidak merasakan getaran semasa rawatan. Walau bagaimanapun, laser pergigian hanya dapat menggerudi lubang yang lebih kecil. Sekiranya pesakit mempunyai lebih besar karies kerosakan, doktor gigi mesti menggunakan latihan gigi mekanikal biasa untuk tujuan ini.

Faedah perubatan dan kesihatan

Rawatan laser di doktor gigi memberikan banyak faedah kepada pesakit. Dengan gerudi laser, tempat yang sukar dijangkau dapat dirawat dengan tepat. Kerana masa rawatan yang lebih pendek, serat saraf juga terhindar. Rawatan gigi sebahagian besarnya tidak menyakitkan. Oleh kerana ketepatan yang tepat, tisu sihat atau bahan gigi yang tidak rosak tidak perlu dikeluarkan. Semasa penggerudian, kawasan karus dibasmi kuman pada masa yang sama dengan bantuan laser. Isian seramik atau plastik dapat disesuaikan dengan baik pada lubang gerudi yang dibuat dengan gerudi laser. Sejak gigi sihat enamel memantulkan cahaya laser berbeza daripada enamel gigi yang berpenyakit, cahaya yang fokus juga boleh digunakan untuk diagnostik pergigian untuk mencari kawasan kecil yang tersembunyi di karies. Dalam pembedahan gigi, laser pergigian digunakan untuk membuang kulit pertumbuhan, mendedahkan gigi implan dan membasmi kuman luka. dalam periodontitis rawatan, ia digunakan untuk membunuh bakteria terdapat dalam poket gigi. Semasa rawatan terusan akar, doktor gigi menggunakan laser drill untuk mensterilkan saluran akar, menghilangkan keperluan pembedahan di hujung akar. Kajian klinikal baru-baru ini menunjukkan bahawa latihan laser memastikan kebebasan hampir 100 peratus dari bakteria, menjadikannya lebih unggul daripada prosedur konvensional dalam kebanyakan kes (bergantung pada kualiti doktor gigi). Kerana pancaran cahaya berpisah darah kapal semasa operasi pergigian, menghapusnya hampir serentak, dan segera membasmi kuman luka kecil, luka yang dibuat dengan laser gigi tidak berdarah. Latihan laser menyebabkan pemotongan lebih kecil. The parut hampir tidak kelihatan kemudian. Luka dari rawatan laser drill sembuh lebih cepat. Di samping itu, jangkitan cenderung tidak berlaku kemudian. Laser gigi juga mencapai hasil yang baik dalam rawatan kesakitan- gigi sensitif dengan menutup tubulus pada leher sensitif gigi dengan baik. Dalam kes keradangan tisu berhampiran pergigian implan (peri-implantitis, latih tubi laser membunuh patogen hadir di sana.