Laser menghilangkan bintik-bintik usia | Buang bintik-bintik usia

Laser menghilangkan bintik-bintik usia

Rawatan laser paling berkesan dalam rawatan tempat umur. Rawatan tersebut dilakukan oleh pakar dermatologi dan mesti dibayar balik oleh pesakit, kerana ini adalah prosedur kosmetik. Sama ada satu sesi mencukupi atau berapa rawatan yang diperlukan mesti diputuskan secara individu.

Dalam prosedur laser, doktor menggunakan laser dengan sinaran cahaya intensiti tinggi yang menembusi lapisan kulit paling atas. Di sana pigmen usia dibuat untuk hancur dan reaksi keradangan pada tisu sengaja diprovokasi. Semasa tindak balas ini, sel-sel imun tertarik, yang menghilangkan pigmen usia yang membusuk.

Tindak balas keradangan boleh menyebabkan a membakar dari kawasan kulit yang disinari, dan pembengkakan juga mungkin. Pada minggu-minggu setelah rawatan, sinar matahari harus dielakkan dengan segala cara dan krim dengan faktor perlindungan sinar matahari yang tinggi harus digunakan secara konsisten untuk mencegah kulit, yang sensitif akibat rawatan, dari reaksi dengan pembentukan baru bintik-bintik pigmen. Risiko rawatan yang lebih lanjut adalah bahawa penyinaran laser yang terlalu intensif dapat menyebabkan kulit pudar terlalu banyak, mengakibatkan hasil yang tidak teratur. Atas sebab ini, hanya pakar dermatologi yang berpengalaman yang boleh melakukan terapi laser.

Kos penyingkiran laser

Sejak tempat umur adalah masalah kosmetik tanpa kepentingan perubatan, kos membuangnya mesti ditanggung oleh pesakit. Kos rawatan bergantung pada ukuran kawasan badan yang akan dirawat di satu pihak, dan di sisi lain berapa banyak sesi yang diperlukan. Rawatan laser untuk tempat umur pada wajah dapat diperoleh dengan harga sekitar 70 hingga 150 Euro, rawatan badan bergantung pada kawasan yang akan disinari (dari sekitar 200-500 Euro).

Di samping itu, harganya berbeza antara amalan dermatologi yang berbeza yang menawarkan rawatan. Seseorang tidak hanya harus dibimbing oleh harganya, tetapi juga oleh seberapa banyak pengalaman yang dimiliki oleh doktor masing-masing dalam rawatannya. Selanjutnya, doktor harus selalu meluangkan masa untuk perbincangan bermaklumat di mana dia juga membincangkan risiko dan kesan sampingan rawatan laser.

vitamin E

Vitamin E tergolong dalam kumpulan larut lemak vitamin dan dikenal sebagai antioksidan, iaitu mencegah pengoksidaan asid lemak pada kulit. Asid lemak teroksidasi ini tidak dapat dikitar semula oleh sel kulit dan disimpan sebagai pigmen usia. Titik usia adalah hasilnya.

Oleh itu, kekurangan vitamin E menyokong perkembangan bintik-bintik usia. Minyak sayuran sangat kaya dengan vitamin E, minyak kuman gandum mengandungi jumlah yang sangat tinggi. Ini boleh dimakan untuk penyediaan makanan atau disapukan pada kulit. Mereka harus digunakan pada kulit setelah terkena cahaya matahari. Di samping itu, vitamin E boleh dibeli dengan mudah dalam bentuk kapsul di kedai ubat atau farmasi.