Terapi laser untuk presbiopia

Pengenalan

Presbiopia adalah kehilangan keanjalan lensa yang progresif dan berkaitan dengan usia. Satu kemungkinan untuk membetulkan presbyopia is terapi laser.

Bagaimana terapi laser dilakukan?

Dalam rawatan laser mata, bahagian anterior kornea meleret. Lapisan yang lebih tebal diapit di bahagian tengah daripada di bahagian luar, sehingga sifat optik kornea berubah. Dengan cara ini, daya pembiasan mata disesuaikan dengan alat kerja yang sangat tepat sehingga pesakit dapat memperoleh penglihatan yang hampir sempurna setelah operasi.

"Laser eye" adalah kebiasaan untuk yang istimewa Lasik pembedahan mata, yang bermaksud Laser Assisted In Situ Keratomileusis. Ini merujuk kepada kaedah di mana sinar laser menyebabkan perubahan pada kornea mata. Prosedur laser hampir tidak menyakitkan.

Cahaya berfungsi dengan panjang gelombang yang tidak dapat dilihat mata manusia, jadi laser itu sendiri tidak diperhatikan. Mula-mula permukaan kornea diukir dan dilipat ke sisi (disebut "flap"). Kemudian lapisan tengah kornea dikeringkan ke tahap yang dikira sebelumnya.

Setelah dibilas dengan teliti, kepak dilipat ke belakang, sehingga secara praktikal menutup luka dari pengaruh luaran. Hanya beberapa minit selepas Lasik rawatan, pesakit dapat melihat dengan jelas lagi. Bergantung pada prosedur, sebilangan dioptor boleh dibetulkan. Sebagai peraturan, hingga +3.5 dioptor dapat diperbaiki dengan rawatan laser. Penglihatan jarak jauh yang lebih kuat (+5 hingga +8 dioptor) dapat diperbetulkan dengan memasukkan lensa tiruan jika perlu.

Hasil apa yang boleh diharapkan?

Matlamat rawatan laser adalah untuk mencapai prestasi visual yang terbaik. Sebagai peraturan, anda dapat melihat dengan baik selepas rawatan laser seperti bantuan visual yang anda gunakan sebelumnya. Perlu diingatkan bahawa presbyopia adalah proses progresif. Dalam keadaan tertentu, prestasi visual dapat menurun lagi dari masa ke masa. Ada kemungkinan bahawa presbiopia dan astigmatisme dapat diperbetulkan dalam satu sesi dengan rawatan laser.

Adakah terapi laser menyakitkan?

Rawatan laser mata tidak menyakitkan. Sebelum rawatan mata dibius dengan titis mata. Rawatannya tidak dirasakan. Sebagai peraturan, tidak kesakitan dirasakan selepas itu. Sebilangan pesakit melaporkan perasaan tidak menyenangkan selepas itu.

Bilakah anda mesti memejamkan mata?

Apabila mata harus laser untuk presbiopia harus dibincangkan secara individu dengan merawatnya pakar mata.

Apakah risiko?

Operasi pada mata harus dilihat sebagai operasi dalam pengertian klasik, walaupun banyak kesihatan syarikat insurans menurunkannya sebagai operasi kosmetik, ia masih mempunyai bahaya yang sama dengan operasi pesakit luar yang lain. Persekitaran kebersihan sangat penting untuk kejayaan operasi dan bahan teknikal juga mesti berkualiti tinggi. Latihan yang baik dan, jika boleh, pengalaman pembedahan selama bertahun-tahun adalah ciri khas pakar bedah yang baik.

A Lasik operasi hanya dipertimbangkan jika kornea cukup tebal. Sekiranya kornea pesakit tidak memenuhi ketebalan minimum yang mencukupi, pakar mata mesti mengecualikan pesakit dari operasi. Dalam kes ini, ada baiknya berada di klinik yang tidak mencari keuntungan terutamanya, tetapi mempunyai universiti daripada latar belakang swasta dan dengan itu standard kualiti yang dijamin untuk hasilnya.

Sebab individu seperti intoleransi dadah atau risiko jangkitan juga boleh menentang operasi. Presbyopia semakin teruk sejak bertahun-tahun. Oleh itu, jika mata anda digosok pada usia 50 tahun untuk mendapatkan kembali ketajaman penglihatan yang sempurna, penglihatan dekat anda mungkin akan merosot lagi pada tahun-tahun berikutnya.

Sekiranya ketebalan kornea mata memungkinkan, operasi baru mungkin dilakukan, atau membaca gelas diperlukan lagi seperti sebelum operasi, jadi pada akhirnya tidak ada keuntungan dari operasi tersebut. Kos sebanyak mata laser pembedahan bergantung pada lokasi dan institusi operasi dan boleh sangat berbeza. Di Jerman anda semestinya mengharapkan 1500 hingga 2500 Euro per mata, kerana terutama untuk kaedah Femto-LASIK yang lebih lembut dan tepat, harganya lebih tinggi.

Sekiranya pembedahan laser pada mata sedang dipertimbangkan, anda harus membuat temu janji di klinik mata berhampiran. Ini terdapat di hampir setiap bandar utama di Jerman, walaupun reputasi klinik berbeza dari bandar ke bandar. Sebagai undang-undang kesihatan syarikat insurans menganggap operasi itu sebagai prosedur kosmetik, mereka tidak menanggung kos operasi.

Dengan peribadi kesihatan syarikat insurans, sebaliknya, keadaannya sangat berbeza. Terdapat rancangan insurans bantuan penglihatan tambahan yang merangkumi satu kali kos untuk mata laser pembedahan. Dalam kes ini, subsidi sehingga 1000 euro diberikan.

Kos untuk rawatan laser dapat dikira pada 1500 hingga 2000 Euro setiap mata. Sebagai peraturan, kosnya tidak dilindungi oleh insurans kesihatan berkanun. Sekiranya anda mempunyai insurans swasta, anda harus berjumpa dengan syarikat insurans kesihatan anda sebelum rawatan laser yang dirancang untuk mengetahui apakah dan kos yang ditanggung.