Rawatan laser | Latihan melawan vena varikos

Rawatan laser

Rawatan laser juga boleh dipertimbangkan urat varikos. Walau bagaimanapun, rawatan ini lebih disarankan untuk besar urat varikos, kerana laser dimasukkan ke dalam vena. Teknologi di sebalik kaedah ini disebut ELVS (Endo Laser Vein Sistem).

Ini adalah prosedur invasif minimum, yang dilakukan di bawah anestesia tempatan atau di pesakit tidur senja. Yang vena dikurangkan saiznya dengan panas laser, sehingga tidak ada lagi darah kesesakan. Masa yang diperlukan untuk prosedur adalah sekitar 1 jam. Selepas itu, pesakit boleh segera menambah berat badan kaki.

Operasi

Sekiranya pembedahan dijalankan urat varikos tidak dapat dielakkan, pada dasarnya ada dua pilihan: Pelucutan: Prosedur ini digunakan apabila prosedur invasif minimal tidak mungkin dilakukan kerana lokasi dan ukuran urat. Pelucut yang dipanggil kemudian dimasukkan melalui probe di pangkal vena dan dikeluarkan melalui sayatan kedua. Seluruh urat varikos dapat ditarik keluar tanpa memerlukan sayatan kulit yang panjang.

Phlebektomi (kaedah cangkuk): Melalui sayatan kulit kecil cangkuk khas dimasukkan ke dalam tisu lemak subkutan, di mana urat dapat ditangkap oleh cangkuk dan ditarik keluar. Kedua-dua prosedur pembedahan dilakukan secara pesakit luar sehingga pesakit dapat pulang ke rumah pada hari yang sama.

  1. Pelucutan: Prosedur ini digunakan apabila prosedur invasif minimum tidak mungkin dilakukan kerana lokasi dan ukuran urat. Pelucut yang dipanggil kemudian dimasukkan melalui probe di pangkal vena dan dikeluarkan melalui sayatan kedua. Seluruh urat varikos dapat ditarik keluar tanpa memerlukan sayatan kulit yang panjang.
  2. Phlebektomi (kaedah cangkuk): Cangkuk khas dimasukkan melalui sayatan kulit kecil ke dalam tisu lemak subkutan, di mana urat kemudian dapat digenggam oleh cangkuk dan ditarik keluar.

Ringkasan

Secara keseluruhan, latihan khusus, kehidupan seharian secara aktif dapat mencegah urat varikos dan melatih anda kaki otot. Oleh itu, urat disokong dan dikuatkan dalam fungsinya sehingga darah boleh diangkut kembali ke jantung tanpa masalah dan tidak timbul urat varikos. Latihan ini sesuai sebagai langkah pencegahan dan juga untuk rawatan urat varikos yang sudah ada.