Rawatan Laser (Terapi Laser): Rawatan, Kesan & Risiko

Melalui kajian mengenai kesan sinar laser, dalam perubatan juga menjadi mungkin untuk melakukan banyak rawatan pesakit yang melegakan dan berkesan kepada pesakit atau terapi laser di banyak kawasan. Rawatan laser adalah prosedur yang telah menjadi perintis terapi pilihan.

Apa itu rawatan laser

Gambarajah skematik rawatan laser kulit dalam dermatologi. Klik untuk membesarkan. Rawatan laser, yang dalam penggunaan profesional dan kolokial juga disebut terapi laser, adalah prosedur yang kompleks dan maju. Asas untuk rawatan laser disediakan oleh alat dan teknologi teknikal yang sangat canggih dan sensitif yang disokong oleh laser. Khususnya, kaedah fizikal cahaya laser yang khas adalah asas untuk rawatan laser. Keadaan ini merangkumi penghasilan koheren dan haba serta polarisasi cahaya. Di samping itu, rawatan laser dapat dipengaruhi oleh pemilihan jarak panjang gelombang yang berbeza dan frekuensi dan tempoh nadi yang disebut. Walau bagaimanapun, rawatan laser tidak dapat digunakan dengan cara yang sama untuk setiap tujuan terapi dan setiap penyakit.

Fungsi, kesan, aplikasi dan tujuan

Rawatan laser digunakan untuk menyembuhkan penyakit dan menghilangkan rasa tidak selesa. Aplikasi khas rawatan laser termasuk pisau bedah laser dan dibantu laser akupunktur, serta teknologi laser pembedahan. Badan padat yang menyebabkan ketidakselesaan, seperti batu karang, buah pinggang batu atau batu kencing, boleh musnah dengan rawatan laser. Rawatan laser kini menjadi perkara biasa dalam oftalmologi, perubatan estetik, dermatologi dan pergigian. Dalam rawatan laser, fungsi laser dapat dimanfaatkan untuk memanaskan kawasan tisu tertentu. Dalam konteks ini, laser digunakan untuk membuat sayatan pembedahan atau untuk menghilangkan darah kapal. Didalam Lasik rawatan laser, yang disebut laser femtosecond digunakan, yang dapat memancarkan denyutan laser terhad. Tenaga yang terkandung dalam sinar cahaya laser menyebabkan perubahan pada tisu. Carbon gelembung dioksida dan air terbentuk. Bergantung pada komponen laser, terdapat pengujaan atom struktur sel secara beransur-ansur, yang dengan demikian mencapai keadaan tenaga yang lebih tinggi. Kesan rawatan laser boleh membawa kepada penghambatan proses keradangan di tisu. Dengan menguatkan tenaga sinar cahaya, rawatan laser juga memberi kesan yang membawa untuk menguraikan tisu dan merangsang pertumbuhan semula dengan sendirinya. Di samping itu, semasa rawatan laser, kesan yang meningkat darah peredaran boleh dicapai. Keluhan yang menyakitkan dapat diatasi dengan rawatan laser. Penstabilan dinding sel membawa kepada percepatan aktiviti metabolik dan pembebasan bahan penyembuhan diri. Hasil ini disukai atau dikurangkan oleh jumlah tenaga yang digunakan dalam rawatan laser. Kekuatan laser dan sifat zon yang akan dirawat juga mempengaruhi perlakuan pembaca. Urat labah-labah dan urat varikos paling padat dan sangat kelihatan di bawah kulit. Laser vaskular menghilangkannya dengan lembut dan khusus. Lapisan luar dari kulit tidak rosak dalam prosesnya. Tidak ada parut. Klik untuk membesarkan. Tujuan rawatan laser adalah untuk menyembuhkan banyak penyakit, bahkan yang mendalam, dengan prosedur yang dicirikan oleh kebebasan pesakit dari tekanan. Ini merujuk kepada terapi untuk mengatasi gangguan muskuloskeletal serta meningkatkan penyembuhan kecederaan pada otot, ligamen dan tendon. Malah pengurangan dari osteoartritis dapat direalisasikan dengan rawatan laser. Dalam konteks ini, pesakit harus bebas kesakitan dan proses keradangan, degeneratif harus dihentikan. Dengan merangsang pertumbuhan sel, tisu yang sihat dan baru akan dihasilkan semula.

Risiko dan bahaya

Rawatan laser boleh menyebabkan kesan sampingan semasa atau selepas prosedur. Ini berlaku sebagai sebahagian daripada kemerahan dan pembengkakan pada kawasan kulit dan mungkin berkaitan dengan gatal-gatal. Kesan sampingan rawatan laser yang mungkin berlaku termasuk lecet dan parut, bergantung pada intensiti prosedur. Ini terutamanya berlaku apabila rawatan laser membawa kepada terbakar dari pelbagai kawasan kulit kerana pengembangan haba yang berlebihan. Oleh itu, kesan sampingan rawatan laser boleh menjadi agak kecil dan, seperti dulu, penting dan tahan lama. Sekiranya rawatan laser tidak digunakan dengan tepat dan tepat, gangguan fungsi organ yang dirawat juga tidak boleh dikecualikan. Kerana perubahan struktur kimia dalam tisu, kesan sampingan juga mungkin berlaku semasa rawatan laser. Walau bagaimanapun, beberapa prosedur laser yang digunakan untuk rawatan laser hampir bebas daripada kesan sampingan dan tidak menyebabkannya kesakitan walaupun semasa prosedur.