Kesan lewat | Latihan Rawatan kaki kelabu

Kesan lewat

Jika kaki kelab diperlakukan secara konsisten, biasanya tidak ada sekatan. Walau bagaimanapun, perbezaan kecil dapat dilihat pada panjang kaki, jadi yang pertama kaki kelab biasanya agak lebih pendek daripada kaki yang sihat. Sekiranya perlu, kaki di sebelah kaki kelab juga dipendekkan secara minimum.

Terdapat juga perbezaan yang lebih rendah kaki otot, terutamanya di betis, yang lebih lemah di sisi kaki kelabu. Walaupun begitu, pesakit biasanya boleh memakai kasut siap pakai setelah menjalani rawatan dan bersukan. Sekiranya tapak kaki tetap tidak dirawat, ini akan membawa kesan yang besar bagi orang yang terkena.

Mereka hanya boleh berjalan di pinggir luar kaki, atau dalam kes yang sangat teruk bahkan hanya di bahagian belakang kaki. Di samping itu, kaki kelabu terus merosot ketika ia tumbuh, menyebabkan sendi untuk beralih semakin banyak dan tulang menjadi semakin cacat. Akibatnya, otot yang terlibat mengeras dan, dalam keadaan yang paling teruk, kaki menjadi kaku. Artrosis di bahagian atas dan bawah buku lali sendi juga boleh berlaku pada peringkat awal, memerlukan pengerasan sendi pembedahan. Tambahan pula, kaki kaku adalah salah bentuk kompleks yang mempengaruhi seluruh badan.

OP

Dalam kes kaki kongenital, pembedahan hanya perlu jika rawatan konservatif semata-mata tidak berjaya atau kaki kuku berlaku berulang kali. Biasanya, operasi dilakukan pada usia 3 bulan menggunakan teknik invasif minimum. Ini bermakna doktor membuat kecil tusuk melalui kulit dan memotong Tendon Achilles.

Kemudian tapak kaki dilekatkan pada kedudukan pembetulan optimum selama 3-4 minggu. Selama ini, Tendon Achilles tumbuh bersama semula tanpa akibat negatif. Sekiranya kaki kaki yang diperoleh, terapi konservatif semata-mata tidak berjaya.

Sayatan kulit dibuat dari bahagian dalam jari kaki ke luar buku lali. Yang Tendon Achilles mesti dipanjangkan secara buatan dengan membelahnya secara memanjang. Kemudian semua sendi and tulang dibawa ke kedudukan yang betul.

Dalam kes yang jarang berlaku, otot pemindahan atau kekejangan sendi mesti dilakukan. Setelah semua komponen diperbaiki, a paha pemeran digunakan, yang diganti dengan pelempar plastik pada hari yang sama. Selepas itu, lebih jauh plaster perubahan dibuat pada selang waktu 2-3 minggu. Selepas 6 minggu pemain boleh dikeluarkan dan serpihan malam dipakai.