Latensi: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Latensi neurologi adalah masa antara rangsangan dan tindak balas rangsangan. Oleh itu, panjangnya sama dengan halaju pengaliran saraf. Di samping itu, kependaman dalam perubatan boleh bermakna masa antara hubungan dengan agen berbahaya dan gejala pertama. Latensi neurologi berpanjangan dalam demyelination.

Apakah tempoh kependaman?

Latensi neurologi adalah masa antara rangsangan dan tindak balas rangsangan. Oleh itu, panjangnya sama dengan halaju pengaliran saraf. Selang waktu antara persepsi suatu rangsangan dan tindak balas rangsangan disebut latensi. Latensi bergantung pada satu sisi pada struktur neurologi yang terlibat dalam persepsi rangsangan dan di sisi lain pada jenis rangsangan masing-masing. Dalam neurologi, latensi adalah tempoh asas bagi kecepatan pengaliran di sistem saraf. Walau bagaimanapun, dalam praktik klinikal, istilah latency sangat berkaitan dengan pendedahan organisma kepada bahan berbahaya. Bahan yang disebut berbahaya ini diserap oleh badan. Sentuhan dengan bahan berbahaya diikuti dengan selang asimtomatik klinikal. Dalam konteks ini, tempoh latensi adalah masa antara pendedahan kepada bahan berbahaya, seperti sinaran, mekanikal tekanan atau racun, dan manifestasi pertama gejala. Sekiranya agen berbahaya bertindak bersifat mikrobiologi dan dengan demikian, misalnya, sesuai dengan bakteria, kulat, parasit atau virus, bukannya tempoh latensi, kita bercakap mengenai tempoh inkubasi. Definisi neurologi sepadan dengan definisi yang lebih sempit. Definisi yang berkaitan dengan kerosakan sesuai dengan tempoh latensi sebenar hanya dalam pengertian yang luas.

Fungsi dan tugas

Segala jenis latensi pada akhirnya adalah kelewatan atau masa reaksi. Untuk agen berbahaya, misalnya, kependaman terdiri daripada jumlah masa yang diperlukan oleh organisma untuk bertindak balas terhadapnya. Dalam pengertian yang sama, latensi neurologi sesuai dengan masa reaksi yang diperlukan saluran saraf untuk menghantar rangsangan. Latensi neurologi tidak hanya bergantung pada jenis rangsangan, tetapi juga pada jenis konduksi dan kelajuan transmisi semua struktur saraf yang terlibat dalam penghantaran rangsangan ke organ sasaran. Dalam kebanyakan kes, organ sasaran adalah otot. The sistem saraf mengandungi pelbagai jenis konduksi yang masa transit dan strukturnya sesuai dengan tindak balas rangsangan tertentu yang diinginkan. Masing-masing serat saraf terdiri daripada penebat sarung myelin dan kandungan lakuan. Voltan dijalankan dalam pengaliran mengikut undang-undang elektrodinamik. Membran saraf tidak lengkap sebagai penebat. Elektrolit jalur saraf mempunyai rintangan yang tinggi berbanding, sebagai contoh, tembaga urat. Atas sebab ini, terdapat penurunan voltan yang cepat di sepanjang serat saraf dan impuls saraf hanya dapat dihantar pada jarak yang pendek. Oleh itu, perubahan tambahan dalam kebolehtelapan ion dimulakan oleh saluran ion yang bergantung pada voltan pada membran. Perjalanan rangsangan di sepanjang laluan saraf ke organ tindak balas, seperti otot, adalah masa transit atau latensi. Latensi tertakluk kepada pergantungan suhu. Oleh itu, halaju pengaliran saraf meningkat hingga 2 m / s setiap darjah Celsius. Di samping itu, ketebalan konduksi mempunyai pengaruh terhadap kependaman. Akson tebal, misalnya, menghantar rangsangan dengan halaju konduksi saraf yang lebih tinggi daripada akson nipis. Faktor lain berperanan dalam kependaman yang berkaitan dengan ejen berbahaya. Sebagai tambahan kepada jenis agen berbahaya yang bertindak, sebagai contoh, perlembagaan imunologi individu dapat menentukan masa kependaman.

Penyakit dan keluhan

Latensi neurologi diukur sebagai bahagian standard dari pemeriksaan neurofisiologi tertentu. Pengukuran tidak dibuat secara tunggal serat saraf, tetapi merujuk kepada jumlah semua tindak balas serat saraf tertentu. Kes pengukuran khas adalah masa pengaliran motor. Dekat kulit permukaan, voltan saraf yang dapat diukur sangat kecil dan terdedah kepada kesalahan. Oleh itu, motor saraf dirangsang untuk menentukan kependaman dan doktor menyimpulkan berlari keupayaan dari tindak balas otot dan jarak antara rangsangan dan pergerakan otot. Tegasnya, masa antara rangsangan dan tindak balas otot merangkumi bukan sahaja latensi dan dengannya masa pengaliran saraf, tetapi juga masa penghantaran ke kumpulan otot masing-masing melalui plat hujung motor. Waktu ini sekitar 0.8 ms.Dalam jenis pengukuran yang dijelaskan, masa penghantaran ke otot mesti dikurangkan dari masa penghantaran motor yang ditentukan untuk mendapatkan waktu latensi. Sekiranya kependaman bersifat patologi dan dengan demikian melambatkan, penyebabnya biasanya adalah penyahpenyebaran pemancar saraf. Demelinasi seperti itu dikaitkan dengan penyakit neurologi, kecederaan saraf mekanikal, atau keracunan. Demyelination selalu dikatakan berlaku ketika myelin penebat di sekitar serat saraf individu telah terdegradasi atau menunjukkan manifestasi degeneratif. Di tengah sistem saraf, penyebab demyelinasi dari saraf boleh jadi, misalnya, penyakit autoimun multiple sclerosis. Dalam penyakit ini, badan sistem imun keliru melihat tisu saraf sistem saraf pusat sebagai bahaya dan menyerang bahagian tisu saraf pusat dengan autoantibodies yang menyebabkan demyelining keradangan. Tidak seperti sistem saraf pusat, remyelinasi serat saraf demelin mungkin berlaku di sistem saraf periferal. Demyelination pada saraf periferal tergolong dalam istilah neuropati. Dalam kebanyakan kes, neuropati seperti ini berkaitan dengan penyakit lain dan hanya merupakan manifestasi sekunder dari penyakit primer tertentu. Kadang-kadang paling kerap, neuropati dan demyelinasi yang berkaitan dengan saraf periferal diperhatikan dalam konteks kencing manis atau selepas terdedah kepada bahan neurotoksik. Persatuan yang terakhir menjelaskan, sebagai contoh, mengapa neuropati sering diperhatikan secara kronik alkohol-Individu yang bergantung.