Otot Cricoarytaenoid Lateral: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot cricoarytaenoideus lateralis adalah otot dari laring. Ia tergolong dalam otot laring dalaman. Melaluinya, penutupan glotis dimungkinkan.

Apakah otot cricoarytaenoideus lateralis?

Untuk pembentukan pertuturan dan suara, organisma manusia memerlukan a laring dan pelbagai modul yang diselaraskan. Di hujung kerongkong hingga ke tengah leher, dalam bentuk menegak dan mudah diraba dari luar, adalah laring. Pergerakannya dikendalikan oleh otot laring. Otot laring dalam dan luar mesti dibezakan antara satu sama lain. Otot cricoarytaenoideus lateralis ditugaskan ke otot laring dalam. Ia mempunyai fungsi penting dalam penghasilan suara. Laring dikelilingi oleh pelbagai tulang rawan. Secara visual, mereka mempunyai bentuk kerangka. Laluan otot cricoarytaenoid lateral berjalan serong dari krikoid rawan ke tulang rawan stellate. Di sana, ia menggerakkan stellate rawan menuju garis tengah. Ini menyebabkan glotis menjadi sempit. Glotis berbentuk sumbing. Ia terletak di antara lipatan vokal. Proses penyempitan menyebabkan pita suara melonggarkan. Untuk menghasilkan suara, pita suara mesti bergetar dengan bebas. Otot cricoarytaenoideus lateralis terlibat dalam ini.

Anatomi dan struktur

Doktor merujuk kepada laring sebagai laring. Ini terdiri daripada serat, pelbagai otot, dan juga rawan. Agar laring bergerak, ia diinervasi oleh pelbagai otot. Otot terbahagi kepada otot laring dalam dan luar. Laring itu sendiri boleh dibahagikan kepada tiga bidang. Mereka terletak secara menegak di atas yang lain. Di bahagian atas adalah supraglottis atau laring vestibule. Di tengah-tengahnya terdapat glotis atau cavitas laryngis intermedia. Kawasan bawah dibentuk oleh subglottis atau cavitas infraglottica. Bentuk laring dibentuk oleh rangka tulang rawan. Tulang rawan menyelimuti laring sepenuhnya dan dibezakan mengikut kawasan. Terdapat empat rawan yang berbeza. Ini adalah Cartilago cricoida, Cartilago thyroidea, Cartilago epiglottica dan Cartilagines arytaenideae. Cartilago cricoida adalah tulang rawan krikoid dan Cartilagines arytaenideae juga disebut rawan stellate atau rawan ary. Rawan stellate merangkumi prosesus muscularis. Otot cricoarytaenoid lateral memulakan perjalanannya di arcus rawan krikoid. Dari pinggir atas di sana, bergerak ke prosesus ototular tulang rawan artikular. Otot cricoarytaenoid lateral dibekalkan oleh saraf laring berulang.

Fungsi dan Tugas

Fonasi pada manusia dihasilkan di laring. Fonasi adalah pembentukan suara pada manusia. Agar ia berlaku, manusia memerlukan pelbagai otot. Salah satunya adalah otot cricoarytaenoideus lateral. Laring mempunyai bentuk menegak dan boleh dibahagikan kepada beberapa lapisan. Masing-masing dikelilingi oleh rangka tulang rawan dan mempunyai fungsi yang berbeza. Lapisan atas mengandungi tulang rawan krikoid dan lapisan bawah mengandungi tulang rawan stellate. Suara terbentuk di kawasan tulang rawan stellate. Apabila otot cricoarytaenoideus lateralis tegang, ia mengontrak proses otot pada tulang rawan stellate. Ini adalah proses bertulang. Pengecutan mendekatkan tulang rawan. Pada masa yang sama, pita suara juga mendekat, kerana tindakan otot menyebabkan glotis ditutup. Untuk menghasilkan bunyi, the lipatan vokal mesti lebih dekat bersama. Agar fonasi berfungsi, diperlukan interaksi fungsi yang berlainan dalam organisma, selain latihan pelbagai komponen. Ini termasuk pendengaran yang betul, getaran bebas dari pita suara, aliran udara yang berterusan dan penutupan glotis. Suara dan warna vokal dihasilkan dalam tiub embouchure. Ini terletak di rongga mulut, hidung dan faring dan mesti bebas. Aliran udara melalui paru-paru, bronkus dan trakea. Hanya apabila semua komponen selaras antara satu sama lain barulah pembentukan suara berlaku.

Penyakit

Apabila otot cricoarytaenoideus lateralis terganggu, serak berlaku. Kekeringan disebut sebagai dysponia. Ini menyebabkan penyuaraan dan nada suara berubah. Biasanya terasa gatal atau gatal. The jumlah bunyi yang dihasilkan biasanya berkurang. Sebabnya ialah pita suara tidak lagi dapat bergetar dengan bebas semasa serak. Semua penyakit yang mempunyai suara serak sebagai gejala menyebabkan kemerosotan di kawasan badan ini. Mereka termasuk jangkitan pada saluran pernafasan dan tekak, alahan atau keradangan. Kronik atau akut laringitis or keradangan trakea menyebabkan kerengsaan batuk selain suara serak. Di samping itu, saluran udara menyempit. Perkara yang sama berlaku dengan bronkitis. Keradangan saraf, kerosakan atau kegagalan saraf laring inferior membawa kepada kekurangan atau tidak ada pemeliharaan otot cricoarytaenoid lateral. Ini mengakibatkan kehilangan fungsi otot. Neoplasma tisu yang jinak atau malignan merosakkan keupayaan otot cricoarytaenoideus lateralis untuk berfungsi. Ini boleh menjadi edema, pembentukan sista, atau karsinoma tekak, faring, atau laring. Semuanya mempengaruhi aktiviti pita suara dan fonasi. Penyedutan toksin atau rokok juga mempengaruhi kawasan laring. Sekiranya pesakit diintubasi dalam keadaan sukar semasa kecemasan, kerosakan pada laring, pita suara, dan sekitarnya kapal dan saraf mungkin berlaku. Intubasi yang berterusan selama beberapa minggu juga boleh menyebabkan trauma pada laring.