Lateralisasi Otak: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Otak lateralisasi merujuk kepada perbezaan struktur dan fungsi antara hemisfera serebrum. Perbezaan fungsional mengkristalkan dominasi hemisfera kiri dalam proses bahasa. Dalam zaman kanak-kanak otak luka, hemisfera mengimbangi kerosakan sepenuhnya.

Apakah lateralisasi otak?

Otak lateralisasi merujuk kepada perbezaan struktur dan fungsi antara hemisfera serebrum. Yang serebrum mempunyai dua bahagian yang berbeza. Ini yang disebut hemisfera serebrum dipisahkan oleh fissura longitudinalis cerebri dan dihubungkan oleh tali saraf tebal yang disebut corpus callosum. Secara fungsional, kedua belahan otak tidak serupa strukturnya. Pembahagian proses antara otak kiri dan kanan otak dijelaskan oleh istilah perubatan 'lateralisasi' dan dengan itu sesuai dengan ketidaksamaan neuroanatomik dalam pengkhususan hemisfera serebrum. Otak organisma yang lebih tinggi biasanya simetris secara dua hala. Walaupun simetri menunjukkan struktur yang serupa, pemerhatian dan eksperimen telah lama menerangkan pengkhususan spasial fungsi otak. Fungsi separa lebih baik dilakukan di salah satu hemisfera serebrum. Perbezaan struktur antara hemisfera disebut asimetri anatomi dan menampakkan diri, misalnya, dalam jumlah yang berbeza atau dengan merujuk kepada panjang, kedalaman, atau bentuk alur serebrum. Hemisfera juga berbeza berkaitan dengan kejadian jenis sel tertentu dan keterkaitan antara sel. Asimetri yang penting membimbangkan, misalnya, alur Sylvian, gyrus Heschl, planal temporale, dan sulcus centralis. Sebagai contoh, alur Sylvian lebih luas di hemisfera kiri, terutama di tangan kanan. Hemisfera kiri cenderung mempunyai berat total yang lebih besar, bahagian bahan abu-abu yang lebih besar, lobus temporal inferior yang lebih besar, dan lateral lateral inti yang lebih besar di Thalamus.

Fungsi dan tugas

Sebagai tambahan kepada asimetri struktur hemisfera otak kiri dan kanan, kedua belahan otak juga menunjukkan perbezaan fungsi. Perwujudan otak sesuai dengan perbezaan struktur dan fungsi. Kajian awal dalam pengkhususan fungsional sesuai terutamanya dengan kajian neurologi atau neuropsikologi kecederaan otak yang menunjukkan kesan pada kemampuan kognitif. Sebagai contoh, kajian ini membandingkan pesakit dengan lesi hemisfera yang berbeza dan dengan itu menyimpulkan lateralisasi fungsional melalui prinsip pemisahan berganda. Pada tahun 1960-an, kajian eksperimental lateralisasi fungsional juga dilakukan dengan menggunakan epilepsi pesakit yang mempunyai hubungan antara dua belahan dikeluarkan. Berkat kemajuan teknologi, teknik pengimejan seperti pengimejan resonans magnet (MRI) kini juga dapat digunakan untuk mempelajari lateralisasi fungsional. Sejauh ini, kajian mengenai kebolehan kognitif telah menunjukkan asimetri fungsi hemisfera untuk pengeluaran pertuturan, misalnya. Dalam konteks ini, ada bercakap dominasi hemisfera kiri dalam proses linguistik, yang telah ditunjukkan pada 95 persen orang kidal dan 70 persen orang kidal. Penyelidikan telah membuktikan bahawa pemprosesan rangsangan di hemisfera kanan tidak membenarkan ujaran ekspresif pertuturan. Hemisfera kiri juga dianggap sebagai hemisfera dominan dalam pengecaman kata dan operasi matematik. Perubatan menganggap dominasi hemisfera kanan misalnya dalam pengecaman wajah dan persepsi spasial. Annett menggambarkan apa yang disebut teori pergeseran kanan untuk lateralisasi hemisfera serebrum, yang mengaitkan dominasi bahasa di hemisfera kiri hanya dengan satu gen. Menurut Annett, dominasi hemisfera tunggal yang sangat ketara dikaitkan dengan kelemahan dalam kognitif dan juga prestasi motor. Teori pergeseran kanan Annett tetap kontroversial dalam penyelidikan kontemporari, kerana penyelidik seperti Crow tidak dapat menemui kaitan antara dominasi hemisfera yang melampau dan gangguan kognitif atau motor.

Penyakit dan penyakit

Lateralisasi otak sangat ketara apabila hemisfera serebrum tunggal rosak. Sebagai contoh, jika hemisfera kiri otak dipengaruhi oleh infark serebrum yang berkaitan atau keradangan-lesi yang berkaitan, kesukaran bercakap mungkin berlaku. Gangguan pengecaman kata mungkin juga disebabkan oleh lesi seperti itu. Bergantung pada tahap kerosakan, terapi ucapan langkah-langkah dapat mengurangkan simptom. Sekiranya, di sisi lain, belahan kanan terganggu fungsinya kerana lesi, disorientasi dan rasa ruang yang terganggu adalah gejala biasa. Dari sudut pandang neurologi, kerosakan tersebut menjadi sangat menarik jika lateralisasi otak belum selesai sepenuhnya pada masa kerosakan. Lateralisasi otak tidak selesai sehingga akil baligh dan dianggap sukar untuk berubah selepas itu. Sebagai contoh, apabila kanak-kanak mengalami kerosakan pada hemisfera kiri akibat kemalangan atau sebab lain, lateralisasi yang belum selesai dapat menjadi kelebihan yang besar. Sebagai contoh, didapati bahawa kanak-kanak pada amnya tidak mengalami masalah pertuturan pada masa dewasa walaupun terdapat lesi hemisfera kiri. Sebelum menyelesaikan lateralisasi, otak nampaknya dapat mengimbangi kerosakan sepenuhnya. Oleh itu, sekiranya berlaku kerosakan afasik di pusat pertuturan otak, hemisfera kanan yang tidak rosak nampaknya sepenuhnya mengambil alih fungsi pertuturan hemisfera kiri. Perkara yang sama berlaku untuk kerosakan pada hemisfera kanan, yang sebenarnya harus disertai dengan gangguan kesedaran spasial. Selepas penyelesaian lateralisasi, pemindahan fungsi lengkap antara hemisfer kiri dan kanan tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, pampasan untuk kerosakan lebih sukar dan sering dikaitkan dengan kerosakan kekal.